Najciekawsze inwestycje w Krakowie w połowie 2023 z 3 pok 60-65m

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
ghd

Re: Najciekawsze inwestycje w Krakowie w połowie 2023 z 3 pok 60-65m

Postautor: ghd » 11 lip 2023, 8:40

Nowy pisze:Skoro Lipska wchodzi w grę, to ten sam deweloper ogarnia też blok Lipska 16 Kraków, tam tramwaj też niedaleko, sklep większy się znajdzie, ale ulica cicha raczej nie jest. Za to cenowo chyba lepiej niż na Bohomolca.

Na Lipskiej 16 rzuty wyglądają jak plan ewakuacyjny hotelu robotniczego. Ceny jak ceny. Parafrazując klasyka. Teraz może być już po 20 za metr. I wkrótce pewnie będzie. :D
Wybacz, jeżeli obrażam Ci apartament. :D

Nowy

Postautor: Nowy » 11 lip 2023, 13:02

realista pisze:polecam rynek wtórny, zadbany blok po 2010 r. w dobrze skomunikowanym miejscu, gdzie jest już otoczenie docelowe, a nie bawić się w zakup resztek chłamu z rynku pierwotnego, który pozostał

Łatwo się pisze, ale trudno coś sensownego znaleźć kierując się tymi kryteriami. Szukałem swego czasu czegoś większego, rozszerzyłem nawet zakres dat od 2000 roku. Efekt był mizerny. Kryteria nie były jakieś wyśrubowane, miejsce postojowe własne (nawet niekoniecznie garaż), wyższe piętro i winda w budynku.

luc

Postautor: luc » 16 lip 2023, 17:24

Kethael pisze:Szukam mieszkania 3 pokojowego o powierzchni nie mniejszej niż 60m2 w cenie powiedzmy do około 12k.

I jak, udało się coś sensownego znaleźć w takich kryteriach, jak założone? Generalnie, to nie jest łatwo, zresztą 12 000 zł/m2 w Krakowie wydaje się być całkiem atrakcyjną ceną, jeśli mówmy o nowych mieszkaniach.

I możesz jeszcze zwrócić uwagę na nowe inwestycje w okolicach Osiedla Piastów, czyli Viva Piast, Piasta Towers i Piasta Park - cenowo pewnie dałoby się coś znaleźć w zadanym przedziale, tramwaj jest w zasięgu, ale kompromistów w tych okolicach też trzeba by sporo podjąć.

teqnix

Postautor: teqnix » 17 lip 2023, 23:28

Nie jestem żadnym naganiaczem, znam Kraków od urodzenia i mam tu trochę mieszkań w różnych dzielnicach i "prestiżach". Ja mocno polecam w takiej cenie i założeniach wielkościowych inwestycje na Badurskiego 9. Zostało jeszcze z tego co na stronie widać 10 mieszkań około 70 m2 i myślę, że można tam ponegocjować dobrze bo im raczej te ostatnie mieszkania nie schodzą. Jest to absolutnie fantastyczna miejscówka pod warunkiem że:
1. godzisz się z brakiem Żabki pod nosem, ale masz na nogach z 8-10 minut do kaufland i mniejszej galerii handlowej,
2. nie musisz być na rynku komunikacją miejską w 10 minut (będziesz w 25 plus 10 minut dojście na przystanek lub minuta na przystanek autobusu jeżdżącego rzadko), znacznie szybciej będziesz w Starym Podgórzu, które ja osobiście uznaję za początek "centrum".
Poza tym masz same plusy, więc po kolei:
1. Inwestycja jest kameralna (1 blok wysoki plus jeden planowany niski w drugim etapie i tyle),
2. Obok mnóstwo terenów zielonych fantastycznych na bieganie/spacer/rower a jednocześnie nie są to dzikie pola tylko obszar chroniony dorzecza Drwinki (ja mam tam ulubioną trasę biegową przez ulicę Mokrą/Podedworze), nawet w takiej jakby nieco dziczy są domy i mieszkają tam ludzie,
3. Mieszkania są fajnie doświetlone, szczególnie te zewnętrzne mają dodatkowe okna od danej strony świata,
4. Tylko dwie klatki schodowe, na każdej chyba po trzy mieszkania na piętro ale te duże mieszkania nie mają jakby bezpośredniego sąsiada,
5. Blok jest dość wysoki (12 pięter) ale wąski i przeciwnie do obecnych trendów nie robią tam "ogródka" na tarasiku a mają dużą działkę gdzie będą same zielone rzeczy i plac zabaw (to wynika z kubatury, po prostu mają na tyle dużą działkę, że powierzchnia biologicznie czynna będzie duża),
6. Jak ktoś się zamierza na parter to będzie on na takiej skarpie dającej poczucie indywidualności i na pewno trochę bezpieczeństwa,
7. Więcej miejsc parkingowych niż mieszkań więc i dla gości jakieś może będą wolne,
8. Blok będzie sąsiadował z terenem mocno zielonym z głównej strony (las samosiejka, za nim są dwa domy jednorodzinne), z drugiej z bardzo ładnym nowoczesnym kampusem Farmacji, który na razie jest otwarty dla osób postronnych, mają tam ścieżki spacerowe, takie mini jakby siłownie na świeżym powietrzu, boiska tenisowe, do siatkówki i do siatkówki plażowej, spokojni studenci, często zagraniczni i nikt ci tego nigdy nie zabuduje (jest na te tereny obowiązujący plan),
9. Super niski ruch samochodowy w koło i bardzo dobry wyjazd na nowe drogi - obwodnicę (węzeł przed Wieliczką lub Kurdwanów) i trasę pychowicką. Oczywiście czasem jak się wyjedzie na Wielicką będą korki już przy Kamińskiego ale do centrum można też jechać alternatywnie przez Bonarkę i Powstańców,
10. Okolica jest bardzo spokojna i bezpieczna - twoimi bezpośrednimi sąsiadami będzie monitorowany kampus Farmacji oraz domy jednorodzinne,
11. Miejsce się rozwija dynamicznie ponieważ wybudowano 500 metrów dalej największy w Polsce (a ktoś pisał, że nawet w Europie, tego nie wiem) szpital plus drugi dalej najważniejszy w powiacie dziecięcy plus planują tam przenieść cały kampus medyczny UJ - ceny ziemi poszły w górę dramatycznie i w zasadzie nikt nie chce sprzedać - oznacza to brak problemów z wynajmem/sprzedażą,
12. Dla rodzin sporo w koło przedszkoli i szkół z łatwym dojazdem (Przedszkole nr 33 nawet w zasadzie na nogach/rower),
13. Ten punkt bardzo ważny skoro inwestujesz swoje pieniądze. Będzie to jedyna w tym miejscu inwestycja mieszkaniowa wielorodzinna i najbliżej tych szpitali. Inne inwestycje w Prokocimiu się koncentrują tylko przy blokowiskach. Oznacza to małą podaż na rynku co powinno prowadzić do utrzymania korzystnej ceny.

Jest tego sporo więcej ale nie chce mi się już pisać. Na twoim miejscu nie odrzucał bym od razu parteru bo można go będzie kiedyś może fajnie wynająć pod gabinety jakieś. W każdym razie przyjedź sobie obejrzeć bo blok prawie już gotowy i kiedyś mi w przyszłości podziękować za radę ;)

luc

Postautor: luc » 18 lip 2023, 22:03

teqnix pisze:11. Miejsce się rozwija dynamicznie ponieważ wybudowano 500 metrów dalej największy w Polsce (a ktoś pisał, że nawet w Europie, tego nie wiem) szpital plus drugi dalej najważniejszy w powiacie dziecięcy plus planują tam przenieść cały kampus medyczny UJ - ceny ziemi poszły w górę dramatycznie i w zasadzie nikt nie chce sprzedać - oznacza to brak problemów z wynajmem/sprzedażą,

A szpital nie będzie tam pewną uciążliwością? Jak z dojazdami do niego karetek na sygnale? Skoro taki duży, to pewnie będzie też miał lądowisko dla helikopterów, czy ono nie będzie generowało nadmiernego hałasu?

teqnix

Postautor: teqnix » 19 lip 2023, 9:15

luc pisze:
teqnix pisze:11. Miejsce się rozwija dynamicznie ponieważ wybudowano 500 metrów dalej największy w Polsce (a ktoś pisał, że nawet w Europie, tego nie wiem) szpital plus drugi dalej najważniejszy w powiacie dziecięcy plus planują tam przenieść cały kampus medyczny UJ - ceny ziemi poszły w górę dramatycznie i w zasadzie nikt nie chce sprzedać - oznacza to brak problemów z wynajmem/sprzedażą,

A szpital nie będzie tam pewną uciążliwością? Jak z dojazdami do niego karetek na sygnale? Skoro taki duży, to pewnie będzie też miał lądowisko dla helikopterów, czy ono nie będzie generowało nadmiernego hałasu?

Lądowisko ma ale ja nigdy nawet nie słyszałem tego helikoptera a mieszkam od tego szpitala mniej więcej w odległości tej inwestycji na Badurskiego natomiast dość często lata tutaj helikopter żółty, chyba RMF (często to znaczy może raz w tygodniu i w dzień). Żadna karetka pod Badurskiego nie jedzie bo one jeżdżą inną drogą całkiem, gdzie mają swój wydzielony pas i w ogóle żadnego sygnału tam nie używają bo droga jest pusta. Jeżdżą od Wielickiej do Kostaneckiego i na wysokości ronda z ul. Jakubowskiego mają wjazd do szpitala. Natomiast ludzie, którzy będą mieszkać w tej inwestycji dojeżdżać do niej będą dalej kontynuacją tej ulicy Kostaneckiego (całkiem pustą bo w koło tylko domki jednorodzinne) lub mogą prościej do centrum jeździć wąską ulicą obronną (same domki, widok z G maps mniej więcej aktualny). 100 m za tą inwestycją jest ulica Mokra która wygląda jak na zdjęciach niżej i gdzi eruch jest znikomy bo jest to ulica bardzo wąska za to świetna na rower, bieganie czy spacery :D Płynie tam dzika całkiem rzeka. Tak naprawdę w całej tej naprawdę fantastycznej lokalizacji czapki z głów dla tego kto załatwił deweloperowi działkę (co się wiązało z odkupieniem jej od kogoś kto tam mieszkał w domu i wyburzenie go). Natomiast to trochę przegięcie, że postawiono blok przy domkach ale skoro jest i stoi i zdążyli to zrobić przed wejściem w życie planu to reklamuję bo im więcej tam ludzi zamieszka na poziomie to też łatwiej będzie np. od miasta jakiś monitoring uzyskać, żeby w tym miejscu z rzeką jakiś idiota raz na 2 lata swoich opon nie wyrzucił, tym bardziej, że ma 15 minut samochodem na Barycz.
Załączniki
bad3.jpg
bad3.jpg (146.27 KiB) Przejrzano 2616 razy
bad2.jpg
bad2.jpg (197.1 KiB) Przejrzano 2616 razy
bad1.jpg
bad1.jpg (116.74 KiB) Przejrzano 2616 razy
Ostatnio zmieniony 19 lip 2023, 9:24 przez teqnix, łącznie zmieniany 1 raz.

teqnix

Postautor: teqnix » 19 lip 2023, 9:22

O tą mi konkretnie chodzi rzekę (to jest 100 m od tego bloku w linii prostej):
Załączniki
bad4.jpg
bad4.jpg (197.8 KiB) Przejrzano 2611 razy

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”