Nie jestem żadnym naganiaczem, znam Kraków od urodzenia i mam tu trochę mieszkań w różnych dzielnicach i "prestiżach". Ja mocno polecam w takiej cenie i założeniach wielkościowych inwestycje na Badurskiego 9. Zostało jeszcze z tego co na stronie widać 10 mieszkań około 70 m2 i myślę, że można tam ponegocjować dobrze bo im raczej te ostatnie mieszkania nie schodzą. Jest to absolutnie fantastyczna miejscówka pod warunkiem że:
1. godzisz się z brakiem Żabki pod nosem, ale masz na nogach z 8-10 minut do kaufland i mniejszej galerii handlowej,
2. nie musisz być na rynku komunikacją miejską w 10 minut (będziesz w 25 plus 10 minut dojście na przystanek lub minuta na przystanek autobusu jeżdżącego rzadko), znacznie szybciej będziesz w Starym Podgórzu, które ja osobiście uznaję za początek "centrum".
Poza tym masz same plusy, więc po kolei:
1. Inwestycja jest kameralna (1 blok wysoki plus jeden planowany niski w drugim etapie i tyle),
2. Obok mnóstwo terenów zielonych fantastycznych na bieganie/spacer/rower a jednocześnie nie są to dzikie pola tylko obszar chroniony dorzecza Drwinki (ja mam tam ulubioną trasę biegową przez ulicę Mokrą/Podedworze), nawet w takiej jakby nieco dziczy są domy i mieszkają tam ludzie,
3. Mieszkania są fajnie doświetlone, szczególnie te zewnętrzne mają dodatkowe okna od danej strony świata,
4. Tylko dwie klatki schodowe, na każdej chyba po trzy mieszkania na piętro ale te duże mieszkania nie mają jakby bezpośredniego sąsiada,
5. Blok jest dość wysoki (12 pięter) ale wąski i przeciwnie do obecnych trendów nie robią tam "ogródka" na tarasiku a mają dużą działkę gdzie będą same zielone rzeczy i plac zabaw (to wynika z kubatury, po prostu mają na tyle dużą działkę, że powierzchnia biologicznie czynna będzie duża),
6. Jak ktoś się zamierza na parter to będzie on na takiej skarpie dającej poczucie indywidualności i na pewno trochę bezpieczeństwa,
7. Więcej miejsc parkingowych niż mieszkań więc i dla gości jakieś może będą wolne,
8. Blok będzie sąsiadował z terenem mocno zielonym z głównej strony (las samosiejka, za nim są dwa domy jednorodzinne), z drugiej z bardzo ładnym nowoczesnym kampusem Farmacji, który na razie jest otwarty dla osób postronnych, mają tam ścieżki spacerowe, takie mini jakby siłownie na świeżym powietrzu, boiska tenisowe, do siatkówki i do siatkówki plażowej, spokojni studenci, często zagraniczni i nikt ci tego nigdy nie zabuduje (jest na te tereny obowiązujący plan),
9. Super niski ruch samochodowy w koło i bardzo dobry wyjazd na nowe drogi - obwodnicę (węzeł przed Wieliczką lub Kurdwanów) i trasę pychowicką. Oczywiście czasem jak się wyjedzie na Wielicką będą korki już przy Kamińskiego ale do centrum można też jechać alternatywnie przez Bonarkę i Powstańców,
10. Okolica jest bardzo spokojna i bezpieczna - twoimi bezpośrednimi sąsiadami będzie monitorowany kampus Farmacji oraz domy jednorodzinne,
11. Miejsce się rozwija dynamicznie ponieważ wybudowano 500 metrów dalej największy w Polsce (a ktoś pisał, że nawet w Europie, tego nie wiem) szpital plus drugi dalej najważniejszy w powiacie dziecięcy plus planują tam przenieść cały kampus medyczny UJ - ceny ziemi poszły w górę dramatycznie i w zasadzie nikt nie chce sprzedać - oznacza to brak problemów z wynajmem/sprzedażą,
12. Dla rodzin sporo w koło przedszkoli i szkół z łatwym dojazdem (Przedszkole nr 33 nawet w zasadzie na nogach/rower),
13. Ten punkt bardzo ważny skoro inwestujesz swoje pieniądze. Będzie to jedyna w tym miejscu inwestycja mieszkaniowa wielorodzinna i najbliżej tych szpitali. Inne inwestycje w Prokocimiu się koncentrują tylko przy blokowiskach. Oznacza to małą podaż na rynku co powinno prowadzić do utrzymania korzystnej ceny.
Jest tego sporo więcej ale nie chce mi się już pisać. Na twoim miejscu nie odrzucał bym od razu parteru bo można go będzie kiedyś może fajnie wynająć pod gabinety jakieś. W każdym razie przyjedź sobie obejrzeć bo blok prawie już gotowy i kiedyś mi w przyszłości podziękować za radę