Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
Sellie

Dowód na to, że ceny są z kosmosu i chętnych brak

Postautor: Sellie » 20 sie 2021, 18:28

Hej, znalazłam ostatnio tę statystykę na rok 2021, ilość sprzedanych mieszkań deweloperskich w tym roku. Przecież te dane są szokujące i świadczą tylko o tym, że ceny przy naszych zarobkach są z kosmosu. Tak naprawdę tylko Warszawa :lol: jeszcze daje radę (o ile można tak powiedzieć, bo 1000 mieszkań sprzedanych przy prawie milionie mieszkańców to śmieszne kwoty).
Pisałam tu niedawno, że w wielu pokończonych inwestycjach nikt nie mieszka to jakaś Pani się ze mną kłóciła, że to nie prawda :lol: A teraz mam ostateczny dowód w postaci twardych danych, mieszkania się nie sprzedają bo są beznadziejnie projektowane, wszędzie kurniki nie do życia z widokiem na sąsiada i nikt tego nie chce kupować. Czas, aby deweloperzy się trochę zastanowili, bo świat ulega zmianom, a w Krakowie wiele osiedli jest już tak okropnie zakorkowanych, że szybciej się wyjdzie z osiedla pieszo niż samochodem. Jak patrzę na te dzieciaczki co się cisną na tych miniaturowych placykach zabaw na ekskluzywnych osiedlach deweloperskich to tym dzieciom autentycznie współczuję, bo ja miałam taki plac zabaw wielkości x 4 i to w potrójnej ilości w pobliżu miejsca zamieszkania, nie licząc już ogromnego placu zabaw w przedszkolu, gdzie był każdy możliwy rodzaj karuzeli i huśtawki... Przecież w tym kraju to nie jest problem braku ziemi jak w Japonii, tylko braku planowania przestrzennego i planowania komunikacji miejskiej, która by pozwoliła utworzyć miasta satelity.
Dobra, pożaliłam się. Uciekam chyba z tego forum i z tego miasta. Adios! :D

Statystyka
wykop.pl/cdn/c3201142/comment_1629194047GlsCOwiZnFEAOnBwFq7KvV.jpg

Dopeloper

Re: Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Postautor: Dopeloper » 20 sie 2021, 20:45

Tak z czystej ciekawości przygotowałem sobie zestawienie cen nieruchomości na rynku pierwotnym w stosunku do wartości odtworzeniowej w poszczególnych miastach.
Oparte na cenach raportowych NBP za Q2 2021 i najnowszych obwieszczeniach wojewodów co do kosztu odtworzeniowego 1m2 z marca 2021. Gdynię usunąłem, bo nie znalazłem dla niej wartości wskaźnika.
Oczywiście nie jest to w żaden sposób dokładne ze względu na przesunięcia czasowe, chociażby transakcji kupna nieruchomości, ale pokazuje jak ogromne różnice w tej kwestii występują pomiędzy miastami. A to, że Kraków jest na pierwszym miejscu - cóż.. nawet mnie to nie zaskoczyło ;) (ale to, że Szczecin jest na drugim miejscu to już tak)
Dla niektórych pewnie bezwartościowe dane, jak dla mnie to delikatna sugestia, w których miastach nieruchomości mogą być najbardziej podatne na ewentualne korekty.

Obrazek

neo

Postautor: neo » 21 sie 2021, 8:46

Dopeloper pisze:Tak z czystej ciekawości przygotowałem sobie zestawienie cen nieruchomości na rynku pierwotnym w stosunku do wartości odtworzeniowej w poszczególnych miastach.

Dzięki za wykres, całkiem to ciekawie wygląda.

Nie wiem jaki jest rynek nieruchomości w Zielonej Górze, ale cena transakcyjna mieszkań jest tam o połowę niższa od ceny ofertowej, wychodzi na to, że oczekiwania sprzedających mocno się tam rozmijają z możliwościami kupujących.

No a W Krakowie... Tylko czekać, aż cena dojdzie do dwukrotności wartości odtworzeniowej. Złoty czas dla deweloperów w naszym mieście.

ralf

Postautor: ralf » 21 sie 2021, 11:28

neo pisze:Nie wiem jaki jest rynek nieruchomości w Zielonej Górze, ale cena transakcyjna mieszkań jest tam o połowę niższa od ceny ofertowej, wychodzi na to, że oczekiwania sprzedających mocno się tam rozmijają z możliwościami kupujących.

To błędny wniosek bo źle odczytujesz wykres. Ta różnica to około 10% a nie 50%.

neo

Postautor: neo » 21 sie 2021, 11:39

ralf pisze:
neo pisze:Nie wiem jaki jest rynek nieruchomości w Zielonej Górze, ale cena transakcyjna mieszkań jest tam o połowę niższa od ceny ofertowej, wychodzi na to, że oczekiwania sprzedających mocno się tam rozmijają z możliwościami kupujących.

To błędny wniosek bo źle odczytujesz wykres. Ta różnica to około 10% a nie 50%.

Masz rację, szybciej napisałem, niż pomyślałem. Dzięki za poprawienie.

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 21 sie 2021, 14:19

Dopeloper pisze:Tak z czystej ciekawości przygotowałem sobie zestawienie cen nieruchomości na rynku pierwotnym w stosunku do wartości odtworzeniowej w poszczególnych miastach.
Oparte na cenach raportowych NBP za Q2 2021 i najnowszych obwieszczeniach wojewodów co do kosztu odtworzeniowego 1m2 z marca 2021. Gdynię usunąłem, bo nie znalazłem dla niej wartości wskaźnika.
Oczywiście nie jest to w żaden sposób dokładne ze względu na przesunięcia czasowe, chociażby transakcji kupna nieruchomości, ale pokazuje jak ogromne różnice w tej kwestii występują pomiędzy miastami. A to, że Kraków jest na pierwszym miejscu - cóż.. nawet mnie to nie zaskoczyło ;) (ale to, że Szczecin jest na drugim miejscu to już tak)
Dla niektórych pewnie bezwartościowe dane, jak dla mnie to delikatna sugestia, w których miastach nieruchomości mogą być najbardziej podatne na ewentualne korekty.

Obrazek

A teraz postawcie poziomą kreskę na 110% i 130% i macie czarno na białym, które miasta zmieszczą się w limitach Nowego Ładu. To plus cała prowincja, nie będzie żadnej taryfy ulgowej dla Krakowa.

Oczywiście widać też gdzie jest pole do korekty. Kraków na krachu ma potężny potencjał spadkowy.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

pozdro

Postautor: pozdro » 23 sie 2021, 7:00

Też mi się wydaje, że będzie potencjal do spadków z 20k na 15k. Ludzie nie zaakceptują tak latwo 20k za mieszkanie.

pozdro

Postautor: pozdro » 23 sie 2021, 7:02

Choć w sumie ciężko powiedzieć. Ja znam sporo osób co są seniorami, team leadami, żona ma też dobry zawód masz tam zarobki 20k +10k. To 30k na 2 osoby to nie jest tak źle. Wydanie 5k na ratę kredytu wchodzi w grę.

asander

Postautor: asander » 23 sie 2021, 7:41

pozdro pisze:Choć w sumie ciężko powiedzieć. Ja znam sporo osób co są seniorami, team leadami, żona ma też dobry zawód masz tam zarobki 20k +10k. To 30k na 2 osoby to nie jest tak źle. Wydanie 5k na ratę kredytu wchodzi w grę.

Niby tak, tylko, że takie małżeństwa z reguły żyją bardzo dostatnio, sporo wydając na "uciechy miejskiego życia", więc oszczędności rzędu 10 tys. netto miesięcznie mogą być za małe aby sobie taka parka mogła w jakimś momencie zrobić np. półroczną przerwę, wyjechać na dłuższe wakacje. A, jak ma dzieci, to już pozamiatane. Niestety, rata sama się nie spłaci, a 5 tys. miesięcznie przez 15-25 lat to niezły stresor. Kortyzol na wiecznie podniesionym poziomie. Nic dobrego dla zdrowia.

inwestorzzagranicy

Postautor: inwestorzzagranicy » 04 wrz 2021, 8:15

Nie wiem czy też zauważyliście, ale zaczynają spływać informacje o promocjach z newsletterów ;)

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”