Zapis w umowie rezerwacyjnej z deweloperem na wypadek nieprzyznania przez bank kredytu
Zapis w umowie rezerwacyjnej z deweloperem na wypadek nieprzyznania przez bank kredytu
Uff, chyba w końcu znalazłem mieszkanie dla siebie. Będę się powoli wyłączać z wątku. Powiedzcie mi, czy to normalne w Krakowie/w PL że deweloper nie chce dodać zapisku w umowie o możliwości zerwania umowy w przypadku braku otrzymania kredytu (za pośrednictwem doradcy dewelopera)? Mam zdolność 1,5mln i chcę wziąć kredyt na 40% wartości mieszania - ale mimo to zawsze lubię mieć jakieś zabezpieczenie.
Re: Zapis w umowie rezerwacyjnej z deweloperem na wypadek nieprzyznania przez bank kredytu
mariar pisze:Uff, chyba w końcu znalazłem mieszkanie dla siebie. Będę się powoli wyłączać z wątku. Powiedzcie mi, czy to normalne w Krakowie/w PL że deweloper nie chce dodać zapisku w umowie o możliwości zerwania umowy w przypadku braku otrzymania kredytu (za pośrednictwem doradcy dewelopera)? Mam zdolność 1,5mln i chcę wziąć kredyt na 40% wartości mieszania - ale mimo to zawsze lubię mieć jakieś zabezpieczenie.
Ktora inwestycje wybrales? Wynegocjowales cos? a w sprawie dewelopera to niestety Ci nie pomoge
Re: Zapis w umowie rezerwacyjnej z deweloperem na wypadek nieprzyznania przez bank kredytu
mariar pisze:Uff, chyba w końcu znalazłem mieszkanie dla siebie. Będę się powoli wyłączać z wątku. Powiedzcie mi, czy to normalne w Krakowie/w PL że deweloper nie chce dodać zapisku w umowie o możliwości zerwania umowy w przypadku braku otrzymania kredytu (za pośrednictwem doradcy dewelopera)? Mam zdolność 1,5mln i chcę wziąć kredyt na 40% wartości mieszania - ale mimo to zawsze lubię mieć jakieś zabezpieczenie.
Powinienes miec zapis w umowie rezerwacyjnej/deweloperskiej, ze jesli przedstawisz 3 poprawnie zlozone wnioski kredytowe z 3 roznych bankow, z negatywna decyzja to umowa moze zostac rozwiazana bez ponoszenia kosztow.
Pozdrawiam.
abc pisze:mariar pisze:Uff, chyba w końcu znalazłem mieszkanie dla siebie. Będę się powoli wyłączać z wątku. Powiedzcie mi, czy to normalne w Krakowie/w PL że deweloper nie chce dodać zapisku w umowie o możliwości zerwania umowy w przypadku braku otrzymania kredytu (za pośrednictwem doradcy dewelopera)? Mam zdolność 1,5mln i chcę wziąć kredyt na 40% wartości mieszania - ale mimo to zawsze lubię mieć jakieś zabezpieczenie.
Ktora inwestycje wybrales? Wynegocjowales cos? a w sprawie dewelopera to niestety Ci nie pomoge
ozon, nie wiem czy mogę mówić, ale < 1% + zniżka na wykończenie. Tylko mieszkanie bardzo fajne, może gdzieś na piętrze 0 by było lepsze pole do negocjacji.
ITGeek pisze:mariar pisze:Uff, chyba w końcu znalazłem mieszkanie dla siebie. Będę się powoli wyłączać z wątku. Powiedzcie mi, czy to normalne w Krakowie/w PL że deweloper nie chce dodać zapisku w umowie o możliwości zerwania umowy w przypadku braku otrzymania kredytu (za pośrednictwem doradcy dewelopera)? Mam zdolność 1,5mln i chcę wziąć kredyt na 40% wartości mieszania - ale mimo to zawsze lubię mieć jakieś zabezpieczenie.
Powinienes miec zapis w umowie rezerwacyjnej/deweloperskiej, ze jesli przedstawisz 3 poprawnie zlozone wnioski kredytowe z 3 roznych bankow, z negatywna decyzja to umowa moze zostac rozwiazana bez ponoszenia kosztow.
Pozdrawiam.
Wydaje mi się, że takie zapisy w umowach nie są obligatoryjne dla dewelopera. Spotkałem się z przypadkami, że deweloper ma umowę w jakimś pośrednikiem kredytowym, albo ma własnego i jeżeli przez niego nie uda się kredytu załatwić, to wtedy zwracają opłatę za rezerwację. Ale chyba spokojnie możesz temat ogarniać, bo pewnie mieszkania nie schodzą teraz, jak ciepłe bułeczki

I nie uciekaj, wrzuć relację z odbiorów i wykończenia

mariar pisze:Uff, chyba w końcu znalazłem mieszkanie dla siebie. Będę się powoli wyłączać z wątku.
Tylko pogratulować w takim razie. A powiedz, przydało się forum przy szukaniu mieszkania? W sensie, czy przez informacje stąd masz poczucie, że podjąłeś decyzję bardziej świadomie, lepszą? Czy to bez znaczenia?
Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”