Zapis w umowie rezerwacyjnej z deweloperem na wypadek nieprzyznania przez bank kredytu

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
mariar

Zapis w umowie rezerwacyjnej z deweloperem na wypadek nieprzyznania przez bank kredytu

Postautor: mariar » 08 sty 2021, 18:36

Uff, chyba w końcu znalazłem mieszkanie dla siebie. Będę się powoli wyłączać z wątku. Powiedzcie mi, czy to normalne w Krakowie/w PL że deweloper nie chce dodać zapisku w umowie o możliwości zerwania umowy w przypadku braku otrzymania kredytu (za pośrednictwem doradcy dewelopera)? Mam zdolność 1,5mln i chcę wziąć kredyt na 40% wartości mieszania - ale mimo to zawsze lubię mieć jakieś zabezpieczenie.

abc

Re: Zapis w umowie rezerwacyjnej z deweloperem na wypadek nieprzyznania przez bank kredytu

Postautor: abc » 08 sty 2021, 19:12

mariar pisze:Uff, chyba w końcu znalazłem mieszkanie dla siebie. Będę się powoli wyłączać z wątku. Powiedzcie mi, czy to normalne w Krakowie/w PL że deweloper nie chce dodać zapisku w umowie o możliwości zerwania umowy w przypadku braku otrzymania kredytu (za pośrednictwem doradcy dewelopera)? Mam zdolność 1,5mln i chcę wziąć kredyt na 40% wartości mieszania - ale mimo to zawsze lubię mieć jakieś zabezpieczenie.

Ktora inwestycje wybrales? Wynegocjowales cos? a w sprawie dewelopera to niestety Ci nie pomoge

ITGeek

Re: Zapis w umowie rezerwacyjnej z deweloperem na wypadek nieprzyznania przez bank kredytu

Postautor: ITGeek » 08 sty 2021, 19:24

mariar pisze:Uff, chyba w końcu znalazłem mieszkanie dla siebie. Będę się powoli wyłączać z wątku. Powiedzcie mi, czy to normalne w Krakowie/w PL że deweloper nie chce dodać zapisku w umowie o możliwości zerwania umowy w przypadku braku otrzymania kredytu (za pośrednictwem doradcy dewelopera)? Mam zdolność 1,5mln i chcę wziąć kredyt na 40% wartości mieszania - ale mimo to zawsze lubię mieć jakieś zabezpieczenie.

Powinienes miec zapis w umowie rezerwacyjnej/deweloperskiej, ze jesli przedstawisz 3 poprawnie zlozone wnioski kredytowe z 3 roznych bankow, z negatywna decyzja to umowa moze zostac rozwiazana bez ponoszenia kosztow.

Pozdrawiam.

mariar

Postautor: mariar » 08 sty 2021, 20:50

abc pisze:

Ktora inwestycje wybrales? Wynegocjowales cos? a w sprawie dewelopera to niestety Ci nie pomoge

ozon, nie wiem czy mogę mówić, ale < 1% + zniżka na wykończenie. Tylko mieszkanie bardzo fajne, może gdzieś na piętrze 0 by było lepsze pole do negocjacji.

Master

Postautor: Master » 08 sty 2021, 23:24

ITGeek pisze:

Powinienes miec zapis w umowie rezerwacyjnej/deweloperskiej, ze jesli przedstawisz 3 poprawnie zlozone wnioski kredytowe z 3 roznych bankow, z negatywna decyzja to umowa moze zostac rozwiazana bez ponoszenia kosztow.

Pozdrawiam.

Wydaje mi się, że takie zapisy w umowach nie są obligatoryjne dla dewelopera. Spotkałem się z przypadkami, że deweloper ma umowę w jakimś pośrednikiem kredytowym, albo ma własnego i jeżeli przez niego nie uda się kredytu załatwić, to wtedy zwracają opłatę za rezerwację. Ale chyba spokojnie możesz temat ogarniać, bo pewnie mieszkania nie schodzą teraz, jak ciepłe bułeczki :)

I nie uciekaj, wrzuć relację z odbiorów i wykończenia ;)

slawek

Postautor: slawek » 09 sty 2021, 18:52

mariar pisze:Uff, chyba w końcu znalazłem mieszkanie dla siebie. Będę się powoli wyłączać z wątku.

Tylko pogratulować w takim razie. A powiedz, przydało się forum przy szukaniu mieszkania? W sensie, czy przez informacje stąd masz poczucie, że podjąłeś decyzję bardziej świadomie, lepszą? Czy to bez znaczenia?

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”