Bierzesz co jest albo czekasz na idealne i rosną ceny i pozostają Ci obrzeża czy już zadupia. Tak to wygląda w realu, teoretycy.
rado pisze:Ibum1 pisze:kwk pisze:Wystarczy otworzyć dowolną grupę osiedla i jednym w kluczowych problemów jest brak miejsc do parkowania. I co ciekawe - to wszystko było wiadomo przed zakupem (współczynnik liczby miejsc, zagospodarowanie osiedla czy brak możliwości zakupu takiego miejsca np. do mniejszych mieszkań). A czytając odnosisz wrażenie, że "kupujemy mieszkanie i jakoś to będzie" czy "po co przepłacać za miejsce" wiecznie żywe. Problem jest taki jak opisał mac_kow - nie wszyscy oczekują za wiele, to nie dostajemy nic poza minimum i potem są "problemy".
W dłuższej perspektywie mieszkania bez wy kupionego miejsca będą miały mniejsza wartość. M2 jest coraz droższy, mieszkania wykańcza się na coraz wyzszym poziomie często dokladajac po 2k/m2. Za 10 lat jak na rynku będzie więcej mieszkan z miejscem, to kto kupi te bez miejsca(zwłaszcza metraze powyżej 50m+, gdzie często są to mieszkania dla rodziny. Cena 30 czy 40k pln za miejsce przy cenie 700-800k za mieszkanie nie wydaje się wysoka, a komu się będzie chciało martwić codziennie o miejsce lub pakowac wózek i milion potrzebnych rzeczy dla dziecka 500m od domu, bo nie było gdzie zaparkować
Wykańczałeś ostatnio mieszkanie ? Bo ceny poszły do góry materiałów, robocizny, itd. 2k/m2 to nie jest nawet a raczej standard.
Kupujesz mieszkanie za 8k, to z wykonczeniem wyjdzie spokojnie 10k.
Rak pisze:Ja sobie odpuscilem jedno mieszkanie ze wzgledu na slabe parkowanie i to byl byc moze moj najwiekszy blad.. a teraz mam owszem lepsze miejsce parkingowe, tylko "troszke"..drozej. Lepsza platforma niz nic.
kwk pisze:Rak pisze:Ja sobie odpuscilem jedno mieszkanie ze wzgledu na slabe parkowanie i to byl byc moze moj najwiekszy blad.. a teraz mam owszem lepsze miejsce parkingowe, tylko "troszke"..drozej. Lepsza platforma niz nic.
Skad wiesz? Nie odczuwasz tego bolu słabego parkowania z najwiekszego bledu
Rak pisze:Ano fakt. Odczuwam tylko ~2k na metrze więcej.Może za tą różnicę by się jakieś inne od kogoś odkupiło ale prawda tego nie zweryfikuje juz.
Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”
Użytkownicy przeglądający to forum: humbak, Majestic-12 [Bot] i 43 gości