Przybyszewskiego 64 Kraków Atal - opinie i forum (apartamenty na Krowodrzy)

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Rak

Re: Przybyszewskiego 64 Kraków Atal - opinie i forum (apartamenty na Krowodrzy)

Postautor: Rak » 11 wrz 2020, 11:22

Lepsze dobre mieszkanie z fatalnym parkowaniem niż żadne :P

Bierzesz co jest albo czekasz na idealne i rosną ceny i pozostają Ci obrzeża czy już zadupia. Tak to wygląda w realu, teoretycy.

mac_kow

Postautor: mac_kow » 11 wrz 2020, 11:30

Można też zacytować wizjonerów z sąsiedniego wątku o podaży mieszkań. Za te 10 lat to sobie zamówicie pod same drzwi samochód autonomiczny, elektryczny, w najgorszym razie Ubera. Własny samochód to będzie przeżytek nawet na suburbiach, nie mówiąc o centrum miasta jakim jest P64. Spokojnie. Ja bym za taką platformę nawet 2zł nie dał. ;)

A tak poważnie- racja, racja. Ale szanować się trzeba. Platforma to zło.

Rak

Postautor: Rak » 11 wrz 2020, 11:35

Ja sobie odpuscilem jedno mieszkanie ze wzgledu na slabe parkowanie i to byl byc moze moj najwiekszy blad.. a teraz mam owszem lepsze miejsce parkingowe, tylko "troszke"..drozej. Lepsza platforma niz nic.

Ibum1

Postautor: Ibum1 » 11 wrz 2020, 11:38

Lepsza platforma niż nic, ale lepsze normalne miejsce niż platforma.

Ibum1

Postautor: Ibum1 » 11 wrz 2020, 12:45

rado pisze:
Ibum1 pisze:
kwk pisze:Wystarczy otworzyć dowolną grupę osiedla i jednym w kluczowych problemów jest brak miejsc do parkowania. I co ciekawe - to wszystko było wiadomo przed zakupem (współczynnik liczby miejsc, zagospodarowanie osiedla czy brak możliwości zakupu takiego miejsca np. do mniejszych mieszkań). A czytając odnosisz wrażenie, że "kupujemy mieszkanie i jakoś to będzie" czy "po co przepłacać za miejsce" wiecznie żywe. Problem jest taki jak opisał mac_kow - nie wszyscy oczekują za wiele, to nie dostajemy nic poza minimum i potem są "problemy".

W dłuższej perspektywie mieszkania bez wy kupionego miejsca będą miały mniejsza wartość. M2 jest coraz droższy, mieszkania wykańcza się na coraz wyzszym poziomie często dokladajac po 2k/m2. Za 10 lat jak na rynku będzie więcej mieszkan z miejscem, to kto kupi te bez miejsca(zwłaszcza metraze powyżej 50m+, gdzie często są to mieszkania dla rodziny. Cena 30 czy 40k pln za miejsce przy cenie 700-800k za mieszkanie nie wydaje się wysoka, a komu się będzie chciało martwić codziennie o miejsce lub pakowac wózek i milion potrzebnych rzeczy dla dziecka 500m od domu, bo nie było gdzie zaparkować

Wykańczałeś ostatnio mieszkanie ? Bo ceny poszły do góry materiałów, robocizny, itd. 2k/m2 to nie jest nawet a raczej standard.

Kupujesz mieszkanie za 8k, to z wykonczeniem wyjdzie spokojnie 10k.

Wykańczalam dom 3 lata temu, ale rozumiem, że w domu jednak przy większej powierzchni koszty się rozkładają, co do robocizny, to mam kogoś, kto ma bardzo niskie ceny i cały dom wykończyl w cenie samej łazienki u innych fachowców, pozostaje cena materiałów. Myślę, że minimum to pewnie 1,5k/m2, a maximum to już sky is the limit, ale faktycznie 2k/m2 przy firmie do remontu, to pewnie standard

kwk

Postautor: kwk » 11 wrz 2020, 13:30

Rak pisze:Ja sobie odpuscilem jedno mieszkanie ze wzgledu na slabe parkowanie i to byl byc moze moj najwiekszy blad.. a teraz mam owszem lepsze miejsce parkingowe, tylko "troszke"..drozej. Lepsza platforma niz nic.

Skad wiesz? Nie odczuwasz tego bolu słabego parkowania z najwiekszego bledu :-)

Rak

Postautor: Rak » 11 wrz 2020, 13:51

kwk pisze:
Rak pisze:Ja sobie odpuscilem jedno mieszkanie ze wzgledu na slabe parkowanie i to byl byc moze moj najwiekszy blad.. a teraz mam owszem lepsze miejsce parkingowe, tylko "troszke"..drozej. Lepsza platforma niz nic.

Skad wiesz? Nie odczuwasz tego bolu słabego parkowania z najwiekszego bledu :-)

Ano fakt. Odczuwam tylko ~2k na metrze więcej.
;) Może za tą różnicę by się jakieś inne od kogoś odkupiło ale prawda tego nie zweryfikuje juz.

Klitsch.K.O

Postautor: Klitsch.K.O » 11 wrz 2020, 15:50

Sam kupiłem mieszkanie 10 lat temu bez miejsca w garażu, tylko takie wspólne na zewnątrz. Masakra, największy błąd ;)

2k/m2 to chyba teraz minimum, tzn mam na myśli opcję pod klucz.

kwk

Postautor: kwk » 12 wrz 2020, 13:32

Rak pisze:Ano fakt. Odczuwam tylko ~2k na metrze więcej.
;) Może za tą różnicę by się jakieś inne od kogoś odkupiło ale prawda tego nie zweryfikuje juz.

Ale pewnie nie mówisz o zakupie w tym samym miejscu, bardzo podobnego mieszkania tylko jednak trochę coś innego.
Z innej bajki, w większości osiedli gdzie miejsc brakuje nikt raczej nie sprzedaje lub jak sprzedaje to mogłaby różnica nie starczyć lub mógłbyś nie zdążyć kupić.

pozdro

Postautor: pozdro » 12 wrz 2020, 14:52

Po co ci miejsce postojowe w garazu? Mozna na ulicy parkowac. Koszty sa porownywalne, w zasadzie narazie taniej wychodzi ulica.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”