Hamernia 29 Kraków - Hamernia Invest - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
mac_kow

Re: Hamernia 29 Kraków - Hamernia Invest - opinie na forum

Postautor: mac_kow » 02 mar 2020, 10:07

Jimbo pisze:Wydawało mi się, że będę to forum nadal spokojnie przeglądał i scrolował tylko wasze merytorycze posty, ale po przeczytaniu tego muszę świeżo po założeniu konta, powiedzieć ci, że właśnie zrównałeś się z poziomem użytkownika pozdro.

Po raz kolejny- miło.

W temacie ciepłej wody ty oraz inni powinniście mieć świadomość, że istnieją wymogi w projektowaniu instalacji wodnych gdzie zakładany jest maksymalny czas po którym ciepła woda w końcu powinna z kranu w mieszkaniu wypłynąć. Uzyskuje się to dzięki cyrkulacji w instalacji ciepłej wody.

No i pięknie- mamy wyjaśnienie. Napisałem bzdurę odnośnie MPEC vs. kotłownia lokalna.
Czyli powodem była prawdopodobnie awaria / "leciwość" instalacji, olewana przez konserwatora, a nie wyższe piętro. Po raz kolejny wychodzi na to, że unikanie wyższych pięter bo "coś się może zepsuć" to kolejna inkarnacja teorii "nie róbmy nic, bo jak zrobimy, to może się nie udać".

A co do klimatyzacji w mieszkaniu to już lecisz po bandzie. Nikt nie nakaże tej osobie chłodzić się na siłę we własnym lokum, tak samo robić sauny z użyciem ogrzewania jeśli tylko negatywnie to wpływa na jej samopoczucie. Wymaganie uczciwej i rzeczowej odpowiedzi w takiej kwestii jest co najmniej zabawne.

Ja? Lecę po bandzie? "Nakaże"? Od kiedy jest nakaz mieszkania na wyższych piętrach i montażu klimatyzacji? Rozmawiamy sobie luźno na forum.

Proszę o uczciwą i sensowną odpowiedź, skoro dyskutujemy, a padają argumenty z czapy, porównywalne jedynie ze strachem przed pralką automatyczną z przed 30 lat.
Czy skoro autorka, cytuję, "nie toleruje klimatyzacji", to czy w ogóle w lecie pojawia się w szeroko rozumianych obiektach publicznych, w których klimatyzacja w 2020 roku to powszechny standard. Co w tym śmiesznego?

"Wymagać" to sobie może wykładowca na studiach. Nikt nikomu dyskutować i odpowiadać nie każe. Widzisz- różnica taka, że ja powyżej spokojnie byłem w stanie przyznać się do błędu.

Krakus44

Postautor: Krakus44 » 02 mar 2020, 10:25

Nie wiem czy to można nazwać luźną rozmową. Od samego początku wytykasz wszystkim że piszą farmazony a sam błądzisz we mgle. Teraz w dodatku stosujesz argumenty w postaci że trollują Ci, którzy piszą to co Ci się nie podoba. Fajny zabieg. Proponowałem już wcześniej żebyśmy zamknęli ten temat bo nie da się rozmawiać z kimś kto ma przerost EGO i musi za wszelką cenę postawić na swoim. Jeżeli to Ci poprawi samopoczucie to po prostu uznajmy tu wszyscy, że jesteś autorytetem w tej i w każdej innej kwestii, co nie zmienia faktu że możemy uważać inaczej.

mac_kow

Postautor: mac_kow » 02 mar 2020, 10:31

Krakus44 pisze:Nie wiem czy to można nazwać luźną rozmową. Od samego początku wytykasz wszystkim że piszą farmazony a sam błądzisz we mgle. Teraz w dodatku stosujesz argumenty w postaci że trollują Ci, którzy piszą to co Ci się nie podoba.

Zobacz sobie kiedy się zarejestrowałem i ile napisałem postów.
Trolling zarzucałem tutaj przede wszystkim szanownej Adze R, chociaż się tutaj akurat ze mną "zgadzała". "Giovanna" też dziwnym trafem pojawiała się głównie w wątkach odnośnie Fabrycznej i Eko Parku.

Tak długo, jak forum jest siłą rzeczy całkowicie niezobowiązujące, kompletnie nie znamy się i raczej małe szanse, żebyśmy się poznali (a może szkoda!), nie mamy wobec siebie żadnych zobowiązań właśnie, to dla mnie to najluźniejsza rozmowa z możliwych.

Widzisz, jaka ironia- Ty pierwszy zarzuciłeś mi rzekomą "urażoną dumę mieszkańca ostatniego piętra", a teraz sam czujesz się urażony. Czym? Że normalnie rozmawiamy?
Ty mieszkasz na drugim, o ile pamiętam, piętrze. Ja w domu. Jaki problem, żeby rozmawiać mocno, ale rzeczowo i sprawy nazywać po imieniu?

Nie "wytykam" "wszystkim", a jedynie zauważam oczywiste bzdury. Niezależnie od tego, kto je wypisuje.
W dodatku sam do napisania kompletnej bzdury się przyznałem- nie znam się na "hydraulice" i instalacjach CO. Wiem za to, że na wielu 10 piętrach nie ma żadnego kłopotu z ciepłą wodą ani z ciśnieniem.

Trudno nie zareagować, kiedy ktoś pisze, że klimatyzacja w mieszkaniu jest be, ale w samochodzie, autobusie, samolocie, pociagu, dowolnym w zasadzie sklepie czy setce innych miejsc "publicznych" jest już OK.

Krakus44

Postautor: Krakus44 » 02 mar 2020, 11:23

No ok ale przecież jest różnica między korzystaniem z klimatyzacji przez chwilę w samochodzie czy autobusie, a klimatyzacją w mieszkaniu, która musi pracować praktycznie na okrągło, szczególnie w gorące, upalne tygodnie. Ja również korzystam z klimatyzacji w samochodzie, choć ostrożnie, ale nie chciałbym inhalować się tym świństwem na okrągło.

mac_kow

Postautor: mac_kow » 02 mar 2020, 12:04

Krakus44 pisze:No ok ale przecież jest różnica między korzystaniem z klimatyzacji przez chwilę w samochodzie czy autobusie, a klimatyzacją w mieszkaniu, która musi pracować praktycznie na okrągło, szczególnie w gorące, upalne tygodnie. Ja również korzystam z klimatyzacji w samochodzie, choć ostrożnie, ale nie chciałbym inhalować się tym świństwem na okrągło.

No i widzisz- rozmawiamy. Będzie nieco dłużej i mam nadzieję, że wyjątkowo- jak na mnie- grzecznie.

Obawy co do klimatyzacji uzasadnione. Zgadzam się, że każdy rozważa temat samodzielnie i jestem w stanie zrozumieć wątpliwości. Sam je miałem kilka lat wcześniej.

To po kolei- znowu w 200% subiektywnie:
- Pracuję w tzw. "nowoczesnym" biurze, klimatyzowanym przez większą część roku- biura mają nieco inny bilans cieplny i trzeba je klimatyzować przy niższych temperaturach zewnętrznych, w porównaniu do klimatyzowania domów czy mieszkań.
Zatem chcąc-nie chcąc, ja mam "świństwo" przez 9h dziennie w dni tygodnia. No, ale osobiście nie tylko nie odczuwam dyskomfortu, a wręcz błogosławię to, że pracuję w komfortowych warunkach.
Nie zawsze tak było- zaczynałem "karierę" w biurze w starej kamienicy.

- W samochodzie chętnie korzystam z klimatyzacji. Również nie zawsze tak było a pierwszy samochód z klimą nabyłem w 2009 roku. Miałem mnóstwo obaw, od gardła po spalanie. Dziś normalnego samochodu bez klimatyzacji praktycznie wręcz nie da się kupić, bo wersje "homologacyjne" z minimalnym wyposażeniem są po prostu niedostępne.

Jeśli wchodzę do sklepów, centrów handlowych, kin i tak dalej- też muszę się klimatyzować. Klimatyzacja jest i działa od bardzo długiego czasu nawet w moim wiejskim sklepie.
Czasami właściciele przesadzają, ale zdarza się to coraz rzadziej, wręcz sporadycznie. W zeszłym roku wszedłem na Orlen, gdzie było dosłownie 16,5oC, zwróciłem uwagę obsłudze.

- Wiem, jak było w domu przed montażem porządnego multi-split; na poddaszu faktycznie był dramat, ale na parterze też nie było komfortowo. Odczucie ciepła/zimna jest bardzo mocno względne. Trzeba patrzeć na termometr; jeśli mamy do czynienia z upałami takimi jak np. pod koniec czerwca 2019, to nie ma szans na temperaturę komfortu w mieszkaniu czy domu. W lecie klimatyzacja jest włączana w moim domu wszędzie.

- Wiem też, jak jest w mieszkaniach w blokach. Sam spędziłem w bloku [na 3 piętrze z 4-rech] większość życia; w lecie było bardzo niemiło. Podobnie niemiło jest w zasadzie na każdej kondygnacji.
Bardzo polecam montaż na każdym piętrze, z każdą wystawą. Wygląda na to, że chłodniej w lecie już nie będzie w najbliższym czasie.

- Zarówno technologia oraz wiedza i wyszkolenie montażystów poszły o "lata świetlne" do przodu [tak, wiem, że to jednostka odległości a nie czasu, używam stwierdzeń kolokwialnych ;) ].
Klimatyzacja "przeglądana" raz w roku nie śmierdzi, nie powoduje żadnych złych efektów- a komfort i korzyści są ogromne. Nie tylko temperatura, ale też odpowiednia wilgotność powietrza. Do tego w standardzie już są bajery typu integracja z centralką domu inteligentnego, ale też po prostu sterowanie przez WiFi, ustalanie harmonogramów itd. Także wracamy do schłodzonego już domu/mieszkania.

Wszystko to- moim skromnym zdaniem.
Warunkiem jest oczywiście rozsądne korzystanie; w domu bardzo dobrze sprawdza się reguła "nie mniej niż 25oC przy ponad 30oC na zewnątrz".

Jeśli ktoś ma nieco więcej grosza, to przy krakowskich warunkach można pomyśleć o sprzęcie wyższej klasy, który oferuje filtry, w tym podobnoż antysmogowe. Żeby nie wyszło jak z ciepłą wodą- nie znam szczegółów, widziałem i słyszałem o ofercie.

Z perspektywy czasu, dla mnie, osobiście, subiektywnie, obawy przed klimatyzacją w domu/mieszkaniu bardzo przypominają obawy przed pralką automatyczną, zmywarką, klimatyzacją w samochodzie.

Serdecznie polecam klimatyzację, na każde piętro. I w tym kontekście właśnie dla mnie argument o "gorącu" na ostatnim piętrze nie ma znaczenia. Gdybym kupował mieszkanie, montowałbym klimatyzację również nawet na parterze.

I przy całym ogromnym szacunku dla dyskutantów- chciałbym, aby realnie moja wypowiedź i opinia starła się być może również z opinią kogoś, kto faktycznie zamontował w domu/mieszkaniu klimatyzację i jest: niezadowolony, twierdzi, że nic nie daje, twierdzi, że jest gorąco, twierdzi, że jest uciążliwie i tak dalej.

Krakus44

Postautor: Krakus44 » 02 mar 2020, 13:52

;)
mac_kow pisze:
Krakus44 pisze:No ok ale przecież jest różnica między korzystaniem z klimatyzacji przez chwilę w samochodzie czy autobusie, a klimatyzacją w mieszkaniu, która musi pracować praktycznie na okrągło, szczególnie w gorące, upalne tygodnie. Ja również korzystam z klimatyzacji w samochodzie, choć ostrożnie, ale nie chciałbym inhalować się tym świństwem na okrągło.

No i widzisz- rozmawiamy. Będzie nieco dłużej i mam nadzieję, że wyjątkowo- jak na mnie- grzecznie.

Obawy co do klimatyzacji uzasadnione. Zgadzam się, że każdy rozważa temat samodzielnie i jestem w stanie zrozumieć wątpliwości. Sam je miałem kilka lat wcześniej.

To po kolei- znowu w 200% subiektywnie:
- Pracuję w tzw. "nowoczesnym" biurze, klimatyzowanym przez większą część roku- biura mają nieco inny bilans cieplny i trzeba je klimatyzować przy niższych temperaturach zewnętrznych, w porównaniu do klimatyzowania domów czy mieszkań.
Zatem chcąc-nie chcąc, ja mam "świństwo" przez 9h dziennie w dni tygodnia. No, ale osobiście nie tylko nie odczuwam dyskomfortu, a wręcz błogosławię to, że pracuję w komfortowych warunkach.
Nie zawsze tak było- zaczynałem "karierę" w biurze w starej kamienicy.

- W samochodzie chętnie korzystam z klimatyzacji. Również nie zawsze tak było a pierwszy samochód z klimą nabyłem w 2009 roku. Miałem mnóstwo obaw, od gardła po spalanie. Dziś normalnego samochodu bez klimatyzacji praktycznie wręcz nie da się kupić, bo wersje "homologacyjne" z minimalnym wyposażeniem są po prostu niedostępne.

Jeśli wchodzę do sklepów, centrów handlowych, kin i tak dalej- też muszę się klimatyzować. Klimatyzacja jest i działa od bardzo długiego czasu nawet w moim wiejskim sklepie.
Czasami właściciele przesadzają, ale zdarza się to coraz rzadziej, wręcz sporadycznie. W zeszłym roku wszedłem na Orlen, gdzie było dosłownie 16,5oC, zwróciłem uwagę obsłudze.

- Wiem, jak było w domu przed montażem porządnego multi-split; na poddaszu faktycznie był dramat, ale na parterze też nie było komfortowo. Odczucie ciepła/zimna jest bardzo mocno względne. Trzeba patrzeć na termometr; jeśli mamy do czynienia z upałami takimi jak np. pod koniec czerwca 2019, to nie ma szans na temperaturę komfortu w mieszkaniu czy domu. W lecie klimatyzacja jest włączana w moim domu wszędzie.

- Wiem też, jak jest w mieszkaniach w blokach. Sam spędziłem w bloku [na 3 piętrze z 4-rech] większość życia; w lecie było bardzo niemiło. Podobnie niemiło jest w zasadzie na każdej kondygnacji.
Bardzo polecam montaż na każdym piętrze, z każdą wystawą. Wygląda na to, że chłodniej w lecie już nie będzie w najbliższym czasie.

- Zarówno technologia oraz wiedza i wyszkolenie montażystów poszły o "lata świetlne" do przodu [tak, wiem, że to jednostka odległości a nie czasu, używam stwierdzeń kolokwialnych ;) ].
Klimatyzacja "przeglądana" raz w roku nie śmierdzi, nie powoduje żadnych złych efektów- a komfort i korzyści są ogromne. Nie tylko temperatura, ale też odpowiednia wilgotność powietrza. Do tego w standardzie już są bajery typu integracja z centralką domu inteligentnego, ale też po prostu sterowanie przez WiFi, ustalanie harmonogramów itd. Także wracamy do schłodzonego już domu/mieszkania.

Wszystko to- moim skromnym zdaniem.
Warunkiem jest oczywiście rozsądne korzystanie; w domu bardzo dobrze sprawdza się reguła "nie mniej niż 25oC przy ponad 30oC na zewnątrz".

Jeśli ktoś ma nieco więcej grosza, to przy krakowskich warunkach można pomyśleć o sprzęcie wyższej klasy, który oferuje filtry, w tym podobnoż antysmogowe. Żeby nie wyszło jak z ciepłą wodą- nie znam szczegółów, widziałem i słyszałem o ofercie.

Z perspektywy czasu, dla mnie, osobiście, subiektywnie, obawy przed klimatyzacją w domu/mieszkaniu bardzo przypominają obawy przed pralką automatyczną, zmywarką, klimatyzacją w samochodzie.

Serdecznie polecam klimatyzację, na każde piętro. I w tym kontekście właśnie dla mnie argument o "gorącu" na ostatnim piętrze nie ma znaczenia. Gdybym kupował mieszkanie, montowałbym klimatyzację również nawet na parterze.

I przy całym ogromnym szacunku dla dyskutantów- chciałbym, aby realnie moja wypowiedź i opinia starła się być może również z opinią kogoś, kto faktycznie zamontował w domu/mieszkaniu klimatyzację i jest: niezadowolony, twierdzi, że nic nie daje, twierdzi, że jest gorąco, twierdzi, że jest uciążliwie i tak dalej.

To prawda zgadzam się z tym żeklimatyzację można ustawić tak żeby nie działała bez przerwy chociaż pewnie w lecie kiedy na zewnątrz panuje upał 45° i tak będzie dmuchać przez większość część dnia.
W kontekście mojej sytuacji mieszkam akurat na drugim piętrze w 6 piętrowym budynku i dzięki temu a w lecie mam przyjemny chłodek bez klimatyzacji więc jestem zadowolony. Gdybym zdecydował się na zakup na ostatnim piętrze to oczywiście „zainwestowałbym” w klimatyzację bo fatalnie znoszę upały, dlatego napisałem że klimatyzacja ok w ostateczności żeby przeżyć, bo mój organizm „pada”w wysokich temperaturach.

mac_kow

Postautor: mac_kow » 02 mar 2020, 15:35

Krakus44 pisze:
To prawda zgadzam się z tym żeklimatyzację można ustawić tak żeby nie działała bez przerwy chociaż pewnie w lecie kiedy na zewnątrz panuje upał 45° i tak będzie dmuchać przez większość część dnia.
W kontekście mojej sytuacji mieszkam akurat na drugim piętrze w 6 piętrowym budynku i dzięki temu a w lecie mam przyjemny chłodek bez klimatyzacji więc jestem zadowolony. Gdybym zdecydował się na zakup na ostatnim piętrze to oczywiście „zainwestowałbym” w klimatyzację bo fatalnie znoszę upały, dlatego napisałem że klimatyzacja ok w ostateczności żeby przeżyć, bo mój organizm „pada”w wysokich temperaturach.

No- i gadamy? Gadamy!

Racja. Cudów nie ma i przy temperaturach zewnętrznych ponad 35oC, jakich mieliśmy przyjemność doświadczać w czerwcu, klimatyzacja działa non-stop.
Ogólnie, jeśli nie lubisz upałów, no to cóż- polecam nawet teraz zainteresować się, wycenić montaż i sprawdzić, jakie są opcje. Zwykle samo to nie kosztuje zupełnie nic.

Z tego co widziałem, to dla tych wrażliwszych na dmuchanie są jakieś fikuśne nowoczesne jednostki Samsunga bodajże, które mają znacznie ograniczyć efekt "wiatru".
Oprócz tego klasyka- optymalne umiejscowienie jednostki i skierowanie strumienia "płasko" pod sufitem a nie w dół.

Tak samo- chyba bardzo rzadko praktykowane w blokach, ale jednak- na etapie wykończenia, są teoretyczne możliwości montażu jednostek "kasetonowych" takich "w suficie", gdyby ktoś planował np. sufit podwieszany na części salonu.

Krakus44

Postautor: Krakus44 » 02 mar 2020, 19:31

mac_kow pisze:
Krakus44 pisze:

No- i gadamy? Gadamy!

Racja. Cudów nie ma i przy temperaturach zewnętrznych ponad 35oC, jakich mieliśmy przyjemność doświadczać w czerwcu, klimatyzacja działa non-stop.
Ogólnie, jeśli nie lubisz upałów, no to cóż- polecam nawet teraz zainteresować się, wycenić montaż i sprawdzić, jakie są opcje. Zwykle samo to nie kosztuje zupełnie nic.

Z tego co widziałem, to dla tych wrażliwszych na dmuchanie są jakieś fikuśne nowoczesne jednostki Samsunga bodajże, które mają znacznie ograniczyć efekt "wiatru".
Oprócz tego klasyka- optymalne umiejscowienie jednostki i skierowanie strumienia "płasko" pod sufitem a nie w dół.

Tak samo- chyba bardzo rzadko praktykowane w blokach, ale jednak- na etapie wykończenia, są teoretyczne możliwości montażu jednostek "kasetonowych" takich "w suficie", gdyby ktoś planował np. sufit podwieszany na części salonu.

No cóż, technologia idzie do przodu. Póki co zaopatrzyłem się w oczyszczacz powietrza, o ile to wogóle ma jakieś znaczenie.

Krakus44

Postautor: Krakus44 » 02 mar 2020, 19:34

Aga R pisze:
Krakus44 pisze:mieszkam akurat na drugim piętrze w 6 piętrowym budynku i dzięki temu a w lecie mam przyjemny chłodek bez klimatyzacji

Jedynie pod warunkiem ekspozycji w 100% na północ i zacienieniu CAŁEGO bloku 24/7.
Nie ma takiej opcji, sam blok i pobliskie betony oddają ciepło :roll:

No proszę...zaczyna gadać po ludzku...
Tak, ekspozycja jest północno-wschodnia bo z ekspozycją na Wisłę, więc południowa nie wchodziła w rachubę, bo chciałem mieć widok na wodę i Kazimierz zamiast oglądać sąsiednią kamienicę.

mac_kow

Postautor: mac_kow » 03 mar 2020, 11:08

Plus dla moderacji, że wycina posty AgiR na bieżąco.

Pomijając już wszystko inne- ktoś naprawdę zatrzymał się 10-15 lat temu. Nie wiem, jakim cudem trollowanie miernej jakości sprawia komuś radość w 2020 roku. Jeszcze na tak niszowym forum.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”