Dzień dobry.
Chciałem zapytać jakie są Państwa doświadczenia z wyrzutniami terenowymi umieszczanymi przez dewelopera na poziomie gruntu.
Czy ktoś z Państwa ma może okno / ogródek / drzwi balkonowe w bliskiej (kilka metrów) odległości od takiej wyrzutni?
Jak rozumiem instalacja czerpnia - wyrzutnia, to system służący wentylacji budynku. Czerpnia pobiera powietrze a wyrzutnia usuwa je z budynku.
Przeczytałem jak wyglądają przepisy budowlane, ale chciałem zapytać jak to wygląda w praktyce, być może ktoś posiada taką instalację blisko okna czy ogródka.
Czy taka wyrzutnia jest głośna i uciążliwa, przy otwartym oknie? Jest to szum porównywalny z działaniem włączonego klimatyzatora na balkonie, czy jest to jednak urządzenie znacznie głośniejsze? Czy z wyrzutni wydobywają się jakieś uciążliwe zapachy? Chodzi tutaj o niewielki blok mieszkalny.
Będę wdzięczny jeśli ktoś zechce podzielić się swoim doświadczeniem.
Pozdrawiam.
Wyrzutnia terenowa powietrza obok ogródka / czy jest uciążliwa
-
Re: Wyrzutnia terenowa powietrza obok ogródka / czy jest uciążliwa
Wydawało mi się, że już pisałem o czymś podobnym. Choć jeśli jest to wyrzutnia terenowa, to nie chodzi o powietrze z garażu? Bo chyba to z mieszkań jest usuwane pionami wentylacyjnymi przez dach. I lepsza pewnie czerpnia niż wyrzutnia. Sprawdź też, czy jeśli to jest wyrzutnia, to nie jest skierowana w stronę mieszkania wywiewem, choć zakładam, że jednak projektant był to w stanie ogarnąć.
Na niektórych osiedlach jest to tak wkomponowane w przestrzeń, obsadzone bluszczem, że większość osób myśli, że to mała architektura zbudowana w ramach atrakcyjnego zagospodarowania osiedla. Raczej nie hałasuje, czasem z tego wieje cieplejszym powietrzem, czasem czuć coś z garażu, jeśli to wywiew, ale to trzeba stać zaraz przy tym.
Na niektórych osiedlach jest to tak wkomponowane w przestrzeń, obsadzone bluszczem, że większość osób myśli, że to mała architektura zbudowana w ramach atrakcyjnego zagospodarowania osiedla. Raczej nie hałasuje, czasem z tego wieje cieplejszym powietrzem, czasem czuć coś z garażu, jeśli to wywiew, ale to trzeba stać zaraz przy tym.
czarny_raper pisze:Chciałem zapytać jakie są Państwa doświadczenia z wyrzutniami terenowymi umieszczanymi przez dewelopera na poziomie gruntu.
I jaka decyzja, był to bloker przy zakupie mieszkania czy nie
Tu czerpnie (a może wyrzutnie) powietrza powietrza do garażu, o które mi chodziło. Ja też się zdziwiłem lekko, że to pełni taką funkcję.

Wiadomo, liście jeszcze niewiele na tym bluszczu, ale ładnie obrasta całkiem.

Wiadomo, liście jeszcze niewiele na tym bluszczu, ale ładnie obrasta całkiem.
A dopełnieniem całości, są jeszcze ławeczki, jakby ktoś sobie chciał przycupnąć.

Z tym, że nie wiem na pewno czy to czerpnia czy wyrzutnia terenowa na pewno, ale tak to może wyglądać, jak deweloperowi choć trochę zależy.

Z tym, że nie wiem na pewno czy to czerpnia czy wyrzutnia terenowa na pewno, ale tak to może wyglądać, jak deweloperowi choć trochę zależy.
Wróć do „Zakup mieszkania - dyskusje dotyczące odbiorów / wykończeń / wyboru mieszkania”