Wyrzutnia terenowa powietrza obok ogródka / czy jest uciążliwa

W tym dziale wpisów z poradami mogą dokonywać tylko specjaliści potwierdzeni przez administrację forum. Nie jest to miejsce na reklamy - tego rodzaju wpisy będą kasowane. Za to pytania mogą zadawać użytkownicy.
czarny_raper

Wyrzutnia terenowa powietrza obok ogródka / czy jest uciążliwa

Postautor: czarny_raper » 26 mar 2025, 15:33

Dzień dobry.

Chciałem zapytać jakie są Państwa doświadczenia z wyrzutniami terenowymi umieszczanymi przez dewelopera na poziomie gruntu.
Czy ktoś z Państwa ma może okno / ogródek / drzwi balkonowe w bliskiej (kilka metrów) odległości od takiej wyrzutni?

Jak rozumiem instalacja czerpnia - wyrzutnia, to system służący wentylacji budynku. Czerpnia pobiera powietrze a wyrzutnia usuwa je z budynku.
Przeczytałem jak wyglądają przepisy budowlane, ale chciałem zapytać jak to wygląda w praktyce, być może ktoś posiada taką instalację blisko okna czy ogródka.

Czy taka wyrzutnia jest głośna i uciążliwa, przy otwartym oknie? Jest to szum porównywalny z działaniem włączonego klimatyzatora na balkonie, czy jest to jednak urządzenie znacznie głośniejsze? Czy z wyrzutni wydobywają się jakieś uciążliwe zapachy? Chodzi tutaj o niewielki blok mieszkalny.

Będę wdzięczny jeśli ktoś zechce podzielić się swoim doświadczeniem.
Pozdrawiam.

czang

Re: Wyrzutnia terenowa powietrza obok ogródka / czy jest uciążliwa

Postautor: czang » 17 kwie 2025, 9:19

Wydawało mi się, że już pisałem o czymś podobnym. Choć jeśli jest to wyrzutnia terenowa, to nie chodzi o powietrze z garażu? Bo chyba to z mieszkań jest usuwane pionami wentylacyjnymi przez dach. I lepsza pewnie czerpnia niż wyrzutnia. Sprawdź też, czy jeśli to jest wyrzutnia, to nie jest skierowana w stronę mieszkania wywiewem, choć zakładam, że jednak projektant był to w stanie ogarnąć.

Na niektórych osiedlach jest to tak wkomponowane w przestrzeń, obsadzone bluszczem, że większość osób myśli, że to mała architektura zbudowana w ramach atrakcyjnego zagospodarowania osiedla. Raczej nie hałasuje, czasem z tego wieje cieplejszym powietrzem, czasem czuć coś z garażu, jeśli to wywiew, ale to trzeba stać zaraz przy tym.

czang

Postautor: czang » 17 kwie 2025, 9:20

czarny_raper pisze:Chciałem zapytać jakie są Państwa doświadczenia z wyrzutniami terenowymi umieszczanymi przez dewelopera na poziomie gruntu.

I jaka decyzja, był to bloker przy zakupie mieszkania czy nie

czang

Postautor: czang » 07 maja 2025, 23:49

Tu czerpnie (a może wyrzutnie) powietrza powietrza do garażu, o które mi chodziło. Ja też się zdziwiłem lekko, że to pełni taką funkcję.

Obrazek

Wiadomo, liście jeszcze niewiele na tym bluszczu, ale ładnie obrasta całkiem.

czang

Postautor: czang » 07 maja 2025, 23:51

A dopełnieniem całości, są jeszcze ławeczki, jakby ktoś sobie chciał przycupnąć.

Obrazek

Z tym, że nie wiem na pewno czy to czerpnia czy wyrzutnia terenowa na pewno, ale tak to może wyglądać, jak deweloperowi choć trochę zależy.

Wróć do „Zakup mieszkania - dyskusje dotyczące odbiorów / wykończeń / wyboru mieszkania”