Zegar słoneczny w Krakowie / ul. Powiśle / całodobowy zegar słoneczny Kraków

Warte odwiedzenia, zobaczenia miejsca w Małopolsce, Krakowie, Nowym Sączu, Tarnowie, Grybowie, Libiążu, Brzesku, Bochni itp.
Nowy

Zegar słoneczny w Krakowie / ul. Powiśle / całodobowy zegar słoneczny Kraków

Postautor: Nowy » 02 maja 2025, 17:17

Taka ciekawostka, nie wiem czy wiecie ale w Krakowie jest zegar słoneczny i to taki całkiem profesjonalny. Mieści się w domu przed tym nieszczęsnym podziemnym bawilonem znajdującym się pod rowerem, Na które miasto udało chyba kilkanaście milionów złotych, a na który teraz zupełnie nie ma pomysłu.

Obrazek

Zegar słoneczny stoi więc na środku pustego placyku ale jest też pewną atrakcją tej okolicy.
Ostatnio zmieniony 02 maja 2025, 17:21 przez Nowy, łącznie zmieniany 1 raz.

Nowy

Re: Zegar słoneczny w Krakowie / ul. Powiśle / całodobowy zegar słoneczny Kraków

Postautor: Nowy » 02 maja 2025, 17:19

Choć coś mi się zdaje, że taki instalacja może kiedyś trafić w inne, lepsze miejsce, jeśli tego pawilonu nie uda się sensownie wykorzystać.

Obrazek

Wiedzieliście, że w ogóle coś takiego jest w Krakowie? Jak myślicie, ile to kosztowało? Ile coś mi się zdaje, że niemało. To ktoś z prywatnej kasy ufundował czy z miejskich środków poszło?
Ostatnio zmieniony 02 maja 2025, 17:21 przez Nowy, łącznie zmieniany 3 razy.

Nowy

Re: Zegar słoneczny w Krakowie / ul. Powiśle / całodobowy zegar słoneczny Kraków

Postautor: Nowy » 02 maja 2025, 17:19

W ogóle cały ten placyk, to w paradygmacie lat 90 i 2000 jest zrobiony. Czyli jak najmniej zieleni, jak najwięcej betonu / kamienia / kostki. Może i ciepławo w upalny dzień, ale sprzątać liści i kosić trawy nie trzeba.

Wróć do „Ciekawe miejsca w Małopolsce i Krakowie, które warto odwiedzić”