Mateczniq Kraków / deweloper Murapol - informacje i opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
humbak

Re: Mateczniq Kraków / deweloper Murapol - informacje i opinie na forum

Postautor: humbak » 25 sty 2025, 11:29

mtadmk pisze:Wczoraj przechodziłem obok i na złomowisku przerzucali żelazo maszynami. Skąd informacja, że złomowisko należy do NOHO? Tereny należą do miasta, a użytkowanie wieczyste ma Garbarnia. Wg. mnie właściciel złomowiska wynajmuje teren od Garbarni właśnie. Słyszałem też już jakiś czas temu plotkę, że złomowisko dostało wypowiedzenie.

a kto powiedzial, ze zlomowisko nalezy do NOHO? NOHO mialo na terenach zlomowiska budowac. Wielokrotnie przechodzilem obok w ostatnich latach i nigdy nie widzialem by tam sie cokolwiek dzialo, co oczywiscie nie rozstrzyga czy to jest martwy twor czy nie, moze sie tam cos okazjonalnie dzieje - nie wiem. Patrzac na opinie to sa jakies nowe sprzed 2 i 3 miesiecy, a wczesniej luka na 3 lata wiec moze cos sie ostatnio ruszylo, nie wiem: https://www.google.pl/maps/place/Skup+Z ... FQAw%3D%3D

Jak widziales, ze cos sie dzialo i przechodziles obok to sie mogles zapytac ludzi tam pracujacych. Jesli to tez takie dla Ciebie wazne to jaki problem wyszukac na internecie numer, nawet na powyzszej stronie na google maps jest 692232389

Mar G

Postautor: Mar G » 25 sty 2025, 11:39

"pozdrawiam Atal "...

Obrazek

mtadmk

Postautor: mtadmk » 25 sty 2025, 13:46

humbak pisze:a kto powiedzial, ze zlomowisko nalezy do NOHO?

a humbak powiedzial, ze zlomowisko nalezy do NOHO:

humbak pisze:przeciez to zlomowisko (ktore ogolnie chyba od wielu lat juz nie funkcjonuje?) zdaje sie nalezy do NOHO, ktore mialo tam budowac kilka blokow

humbak pisze: Jak widziales, ze cos sie dzialo i przechodziles obok to sie mogles zapytac ludzi tam pracujacych. Jesli to tez takie dla Ciebie wazne to jaki problem wyszukac na internecie numer, nawet na powyzszej stronie na google maps jest 692232389

Widziałem, że coś się działo i dałem tu znać. Znalazłeś numer. Może ktoś zadzwoni. Nie szczególnie jest to dla mnie ważne obecnie

barad

Postautor: barad » 25 sty 2025, 22:05

free66 pisze:Złomowisko jest aktywne i działa, ale poza kwestiami estetycznymi, nie powoduje większych niedogodności – hałas pojawia się tylko sporadycznie. Sytuacja dotycząca Noho nie została jeszcze ostatecznie rozstrzygnięta.

Deweloper nie dysponuje środkami pozwalającymi na usunięcie złomowiska z sąsiedniej działki. Kupujący muszą więc podjąć decyzję, czy zaakceptują obecność skupu złomu za ogrodzeniem, czy też nie. Warto jednak pamiętać, że złomowisko prędzej czy później przestanie istnieć.

Widać, że jest Pan bardziej doświadczony w temacie tej inwestycji niż doradcy w biurze sprzedaży. Mnie doradca próbował przekonać, że Noho zrezygnuje z tego planu i bloki na pewno nie powstaną, bo działka ma przeznaczenie sportowo-rekreacyjne. Sprzedawał to jako zaletę, twierdząc, że widok będzie ładny.

Moim zdaniem doradca powinien dokładnie znać wszystkie informacje: od Noho, z urzędu, od właściciela złomowiska. Zamiast tego opierał się jedynie na domysłach, jeśli nie na kłamstwie.

barad

Postautor: barad » 25 sty 2025, 22:15

mtadmk pisze:Do jakich cen da się zejść obecnie?

Na telefonie obiecywano duże promocje, w biurze dostałem ofertę 17 342 zł/m² za mieszkanie trzypokojowe. Nie negocjowałem.

free66

Postautor: free66 » 27 sty 2025, 9:53

barad pisze:
free66 pisze:Złomowisko jest aktywne i działa, ale poza kwestiami estetycznymi, nie powoduje większych niedogodności – hałas pojawia się tylko sporadycznie. Sytuacja dotycząca Noho nie została jeszcze ostatecznie rozstrzygnięta.

Deweloper nie dysponuje środkami pozwalającymi na usunięcie złomowiska z sąsiedniej działki. Kupujący muszą więc podjąć decyzję, czy zaakceptują obecność skupu złomu za ogrodzeniem, czy też nie. Warto jednak pamiętać, że złomowisko prędzej czy później przestanie istnieć.

Moim zdaniem doradca powinien dokładnie znać wszystkie informacje: od Noho, z urzędu, od właściciela złomowiska. Zamiast tego opierał się jedynie na domysłach, jeśli nie na kłamstwie.

Zdecydowanie nie. Zarówno sprzedawca, jak i kupujący mają równy dostęp do informacji publicznych. W przypadku braku miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego (MPZP), nie można przewidzieć, co zostanie wybudowane na sąsiedniej działce. Żadna ze stron nie może zagwarantować, co tam powstanie, ponieważ decyzje w tej sprawie nie zależą od sprzedawcy ani dewelopera oferującego daną nieruchomość.
Właściciel agencji nieruchomości w Krakowie.
Koordynator wielu projektów deweloperskich na terenie Polski.

Mar G

Postautor: Mar G » 27 sty 2025, 10:36

free66 pisze:
barad pisze:

Zdecydowanie nie. Zarówno sprzedawca, jak i kupujący mają równy dostęp do informacji publicznych. W przypadku braku miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego (MPZP), nie można przewidzieć, co zostanie wybudowane na sąsiedniej działce. Żadna ze stron nie może zagwarantować, co tam powstanie, ponieważ decyzje w tej sprawie nie zależą od sprzedawcy ani dewelopera oferującego daną nieruchomość.

więc ów sprzedawca nie powinien gwarantować, że blok nie powstanie - a z opisu tak zrobił .

plany sprzedażowe są najważniejsze

MarcinG

Postautor: MarcinG » 27 sty 2025, 10:43

Nikt ci tyle nie da, co sprzedawca w biurze dewelopera obieca :D
Dlatego tez, zawsze analizowac, grzebac i weryfikowac jak tylko sie da.

free66

Postautor: free66 » 27 sty 2025, 15:33

MarcinG pisze:Nikt ci tyle nie da, co sprzedawca w biurze dewelopera obieca :D
Dlatego tez, zawsze analizowac, grzebac i weryfikowac jak tylko sie da.

Jeśli firma coś obiecuje, ale nie zapisze tego w dokumentach, nie liczcie, że to się stanie.

Pamiętajcie, że każda transakcja ma dwie strony, a o nieuczciwości ze strony kupujących można by napisać równie interesującą książkę :)
Właściciel agencji nieruchomości w Krakowie.
Koordynator wielu projektów deweloperskich na terenie Polski.

humbak

Postautor: humbak » 17 lut 2025, 23:24

hmm, dosc nowatorskie rozwiazanie z tymi skrzynkami tak przy wejsciu do klatki - moze mozna by zrobic z nich stojak na jakies kwiatki?

Obrazek

a tutaj wlasciciele na parterze maja sobie sami zbudowac jakies ogrodzenie ich 'ogrodu' czy wyjscie z salonu nalezy tu traktowac jako szybsze wyjscie na parking lub tramwaj?

Obrazek

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”