forfiterex pisze:platinium pisze:Wymienisz choć jedną z tej większości firm które się całkowicie migrują na pracę zdalną? Z nazwy.. i nie chodzi mi o jakiś januszex zatrudniający 2 osoby. W mojej firmie pracuje się teraz hybrydowo i planowany jest pełny powrót do biura - ale nie wypisuje głupot że firmy planują wracać do biur na podstawie mojego zawężonego pola działania składającego się z kilku dużych korpo IT. Niektórzy to już tak odlecieli, że zaraz będą pisać o pracujących zdalnie szefach kuchni w swoim domu pod Myślenicami
Pierwsza z brzegu - Rocket Lawyer. Zrezygnowali z biura mimo, że się rozrastają i przeszli na tryb full remote. Takich przypadków jest więcej. Nawet jeśli nie full-remote to w wielu firmach planowany jest model hybrydowy (np. Sabre). Niektóre firmy już zredukowały wynajmowaną powierzchnię biurową (np. IBM, Luxoft itp).
EDIT: a jeśli chodzi o ludzi wynoszących się poza Kraków to oczywiście wiele zależy od innych czynników, ale z mojego otoczenia całkiem sporo osób przeprowadziło się do domków w Zasani, Zawoji, Krzeszowic czy Myślenic. Mieszkania jeszcze trzymają bo planowali je wynajmować, ale przy totalnej zapaści rynku najmu rozważają sprzedaż.
Rocket Lawyer? Pisałem przecież żeby wymienił duże firmy, a nie kilkuosobowe działalności wynajmujące powierzchnie w kamienicach.
Sabre nie ma oficjalnej decyzji, robili jedynie ankiety 2 tyg temu. Jestem tam kontraktorem, ale może znasz kogoś wyżej postawionego niż zwykły senior dev

Co do Twoich znajomych - świetnie, niech się im dobrze wiedzie. Tobie również. Ale widzę że zaczynamy licytację w stylu kto ma więcej znajomych którzy wyprowadzili się do domów pod Krakowem (n-ty raz). Ja tylko zwróciłem uwagę że pisanie o większości firm które uciekają z biur czy większości pracowników to manipulacja. Tyle. Zdaje sobie sprawę że są ludzie którzy przeprowadzają się poza Kraków, do Gdańska czy gdziekolwiek indziej, nie musicie mi tutaj opisywać historii Waszych znajomych