Inwestycja Atal Aleja Pokoju 83 Kraków - opinie na forum osiedla

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Bettyw1

Re: Inwestycja Atal Aleja Pokoju 83 Kraków - opinie na forum osiedla

Postautor: Bettyw1 » 27 lis 2020, 21:40

Kop 85 pisze:Przed Budynkiem B3 do momentu, skablowania lini wysokiego napięcia raczej nic nie powstanie. Z tego co się orientuje, to w planie i studium na ten moment jest tam zieleń.

My zrezygnowaliśmy z mieszkania w B3 ze względu na odległość od linii wysokiego napięcia. Budynek jest wykrojony pod minimalną odległość 20 metrów i to nam nie odpowiadało.

Gdzieś (chyba na . mieszkancow atala al. pokoju) są filmiki z budowy robione dronem. Z jednej strony tego bloku będzie przebiegała ulica przelotowa od Al. Pokoju, wzdłuż jednego boku widok na inne bloki, a wzdłuż drugiego ta linia wysokiego napięcia w naprawdę niedużej odległości, a do tego słup praktycznie na środku, dominujący widok z chyba każdego balkonu. Wizualizacja zupełnie przekłamana, naprawde polecam się przejść albo znaleźć ten filmik. Na tą zieleń też bym w długiej perspektywie nie liczyła: póki co są tam chaszcze i zarosla, teren chyba nalezy do miasta, póki co "zagospodarowany" opuszczonymi ogródkami działkowymi, gdzie w lecie lubią przesiadywać okoliczne menele...

Kop 85

Postautor: Kop 85 » 27 lis 2020, 22:09

Bettyw1 pisze:
Kop 85 pisze:Przed Budynkiem B3 do momentu, skablowania lini wysokiego napięcia raczej nic nie powstanie. Z tego co się orientuje, to w planie i studium na ten moment jest tam zieleń.

My zrezygnowaliśmy z mieszkania w B3 ze względu na odległość od linii wysokiego napięcia. Budynek jest wykrojony pod minimalną odległość 20 metrów i to nam nie odpowiadało.

Gdzieś (chyba na . mieszkancow atala al. pokoju) są filmiki z budowy robione dronem. Z jednej strony tego bloku będzie przebiegała ulica przelotowa od Al. Pokoju, wzdłuż jednego boku widok na inne bloki, a wzdłuż drugiego ta linia wysokiego napięcia w naprawdę niedużej odległości, a do tego słup praktycznie na środku, dominujący widok z chyba każdego balkonu. Wizualizacja zupełnie przekłamana, naprawde polecam się przejść albo znaleźć ten filmik. Na tą zieleń też bym w długiej perspektywie nie liczyła: póki co są tam chaszcze i zarosla, teren chyba nalezy do miasta, póki co "zagospodarowany" opuszczonymi ogródkami działkowymi, gdzie w lecie lubią przesiadywać okoliczne menele...

Zieleń zostanie dopóki będzie tam ta linia wysokiego napięcia. Przynajmniej w odległości 20 metrów od linii. Wątpię, żeby ktokolwiek ją skablował.

cruxeither

Postautor: cruxeither » 27 lis 2020, 22:12

Akurat jeżeli chodzi o wizualizację z perspektywy budynku B3 to ciężko coś jest zarzucić. Droga przez osiedle jest zaznaczona (B3 praktycznie nie ma mieszkań od strony ulicy), słup na wizualizaji jest, blok stoi mniej więcej tam gdzie powinien.

Teren bezpośrednio przed blokiem to jeszcze działka Atala, ale w planie zagospodarowania przeznaczona pod zieleń urządzoną, stąd na wizualizacjach ładna zieleń. Wszystko między Atalem a Kamionką jest w studium i planie zagospodarowania jako zieleń urządzona, lub ogródki działkowe. Polecam stronę msip.krakow.pl/kompozycje_mapowe/223731,2051,komunikat,przestrzen_miejska_i_planowanie.html można sobie wszystko sprawdzić, gdzie co jest planowane, i do kogo należy dana działka.

Osobiście uważam, że B3 (pomijając tą nieszczęsną linię wysokiego napięcia) jest całkiem OK.

Bettyw1

Postautor: Bettyw1 » 28 lis 2020, 20:59

cruxeither pisze:Akurat jeżeli chodzi o wizualizację z perspektywy budynku B3 to ciężko coś jest zarzucić. Droga przez osiedle jest zaznaczona (B3 praktycznie nie ma mieszkań od strony ulicy), słup na wizualizaji jest, blok stoi mniej więcej tam gdzie powinien.

Teren bezpośrednio przed blokiem to jeszcze działka Atala, ale w planie zagospodarowania przeznaczona pod zieleń urządzoną, stąd na wizualizacjach ładna zieleń. Wszystko między Atalem a Kamionką jest w studium i planie zagospodarowania jako zieleń urządzona, lub ogródki działkowe. Polecam stronę msip.krakow.pl/kompozycje_mapowe/223731,2051,komunikat,przestrzen_miejska_i_planowanie.html można sobie wszystko sprawdzić, gdzie co jest planowane, i do kogo należy dana działka.

Osobiście uważam, że B3 (pomijając tą nieszczęsną linię wysokiego napięcia) jest całkiem OK.

A ja polecam sie przejść na miejsce i zobaczyć, jak teren i odległości (oraz umiejscowienie słupa) wygladaja na wizce, a jak to wszystko wygląda w rzeczywistości, a szczególnie w miejscu zaznaczonym na wizualizacji;) Ten słup tu wygląda dość "niewinnie", a w rzeczywistości stoi centralnie na środku bloku i chyba będzie dominującym punktem widocznym ze wszystkich balkonow. O odległości tej linii (bardzo) wysokiego napięcia od bloku to już nawet nie mówie, ale co kto lubi - mi to się kojarzy z tymi blokami przy Stella Sawickiego :x i ja bym osobiście mieszkania w tym bloku z tego względu nie kupiła.
Ta droga z wizualizacji też będzie się kończyła i szła troche inaczej, bo ma dochodzic do planowanego ronda - polecam się zapoznać z jego lokalizacja równiez :) W rozmowie telefonicznej pani z Atalu potwierdziła tez, że oni budowac będą drogę tylko do granicy swojej działki (która kończy się zaraz za blokami), a jak poprowadzi ją potem kolejny inwestor, to się okaże.
Ta zeieleń urządzona póki co juz jest "urządzona" - przez zaniedbane chaszcze i mimejscówki lokalnych meneli. Doskonale to tez widać bliżej Centralnej, przed kończonym właśnie blokiem etapu IV. Na wizualizacji teren przed nim też wygląda nieźle. W praktyce siatka graniczna działki jest od bloku o kilka metrów, a tuż za nią "zieleń urządzona" :D
Załączniki
atal_wizka_b3.jpg
atal_wizka_b3.jpg (57.69 KiB) Przejrzano 5415 razy

Mar G

Postautor: Mar G » 28 lis 2020, 21:37

powtarzam n-ty raz - żadne wizualizacje - tylko rzetelne foty a nade wszystko osobista obecność .

Realium :
img.investmap.pl/gallery/50/50/497202_ori.jpeg

cruxeither

Postautor: cruxeither » 28 lis 2020, 22:29

Ależ ja to wszystko wiem, byłem widziałem :) Po prostu kolega stronę wcześniej pytał czy jest szansa że przed B3 mu wcisną kolejny blok lub drogę i stąd pisałem, że nie ma takiej szansy bo w MPZP jest tam zieleń urządzona. No chyba że plan zmienią ale to nie takie proste ;) A że aktualnie są tam krzaki a nie park to każdy zobaczy jak podejdzie na miejsce. Słupa 110kv chyba też nie przegapi :lol:

Bettyw1

Postautor: Bettyw1 » 29 lis 2020, 21:09

cruxeither pisze:Ależ ja to wszystko wiem, byłem widziałem :) Po prostu kolega stronę wcześniej pytał czy jest szansa że przed B3 mu wcisną kolejny blok lub drogę i stąd pisałem, że nie ma takiej szansy bo w MPZP jest tam zieleń urządzona. No chyba że plan zmienią ale to nie takie proste ;) A że aktualnie są tam krzaki a nie park to każdy zobaczy jak podejdzie na miejsce. Słupa 110kv chyba też nie przegapi :lol:

Odnosiłam się do tego, co napisałeś wcześniej: Akurat jeżeli chodzi o wizualizację z perspektywy budynku B3 to ciężko coś jest zarzucić. Droga przez osiedle jest zaznaczona (B3 praktycznie nie ma mieszkań od strony ulicy), słup na wizualizaji jest, blok stoi mniej więcej tam gdzie powinien.

Moim skromnym zdaniemtej wizualizacji zdecydowanie jest co zarzucić ;) Mieszkań z balkonami wychodzącymi bezpośrednio na drogę jest w tym bloku 10, kolejnych kilkanaście będzie miało balkony bardzo blisko, bo wychodzące na jej "wylot" z osiedla. Słup może być w przyszłości (5-10 lat?) skablowany, bo miasto planuje w tych kwestiach różne inwestycje, choć to akurat dalsza niż bliższa perspektywa, o ile w ogóle :?: Ale oczywiście, jak ktoś podejdzie na miejsce, to sobie sam oceni czy mu to odpowiada za taką cenę czy nie ;)

erazel

Postautor: erazel » 06 gru 2020, 19:32

etap 3b, budynek b1. Mimo niewielkiej ilości rezerwacji to wszystkie normalne miejsca parkingowe sprzedane lub zarezerwowane. Zostały tylko platformy. Ktoś orientuje się co to za platformy? Zależne/niezależne ? Warto się tym zainteresować?
Ewentualnie czy garaże pomiędzy trzema budynkami etapu 3b są jakoś połączone? Bo zauważyłem, że w pozostałych dwóch budynkach "normalnych miejsc" parkingowych jest jeszcze sporo wolnych.

Bettyw1

Postautor: Bettyw1 » 06 gru 2020, 20:37

erazel pisze:etap 3b, budynek b1. Mimo niewielkiej ilości rezerwacji to wszystkie normalne miejsca parkingowe sprzedane lub zarezerwowane. Zostały tylko platformy. Ktoś orientuje się co to za platformy? Zależne/niezależne ? Warto się tym zainteresować?
Ewentualnie czy garaże pomiędzy trzema budynkami etapu 3b są jakoś połączone? Bo zauważyłem, że w pozostałych dwóch budynkach "normalnych miejsc" parkingowych jest jeszcze sporo wolnych.

Pytałam we wrześniu. Platformy sa na 2 auta, podobno niezależne. Garaże pod budynkami nie sa połaczone. Jak kupujesz mieszkanie w budynku B1, to platformę tez pod tym budynkiem musisz kupić, nie możesz sobie kupic pod B2 normalnego miejsca chyba, że wszystkie mieszkania zostana sprzedane, a jakies miejsce zostanie jeszcze wolne. Ale to jako dodatkowe, obligatoryjnie musisz kupić pod blokiem, w którym masz mieszkanie. Skutecznie mnie to do tej inwestycji zniechęciło (nie tylko to, ale te platformy to jest porażka :oops: ). W tamtym czasie nie było jeszcze wiadome, jakiej konkretnie firmy one będą.

Nowy

Postautor: Nowy » 06 gru 2020, 20:50

Jeżeli chodzi o platformy postojowe dla samochodów, to warto przejrzeć forum, pojawiał się tu ten temat. Na pewno praktyczniejsze są normalne miejsca postojowe w garażu podziemnym. To pewien wybieg, żeby spełnić wymóg co do liczby miejsc postojowych koniecznych dla wybudowania inwestycji, bez konieczności kopania zbyt głębokiego garażu podziemnego lub przeznaczania zbyt dużej powierzchni działki na miejsca postojowe.

Inna sprawa, że przydałby się na forum osoby wątek, z tym, jakie ludzie mają opinie o platformach postojowych w garażu.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”