Różnice w elewacji inwestycji Domosfera 1 i Domosfera 2 - oszczędności dewelopera Bryksy

Forum dla osób, które już kupiły lub chcą kupić nowe mieszkanie w Krakowie w inwestycji Domosfera w Krakowie, za którą odpowiada deweloper Bryksy. Zapraszamy do wymiany informacji i opinii na forum.
bohom

Różnice w elewacji inwestycji Domosfera 1 i Domosfera 2 - oszczędności dewelopera Bryksy

Postautor: bohom » 10 lip 2024, 18:00

Widziałem, że ostatnio zdjęli elewacje z pierwszej zachodniej ściany budynku. Ku zaskoczeniu okazało się, że budynek drugiego etapu będzie bez tych wcięć nad oknami pokrytych szlachetniejszym (błyszczącym) tynkiem. Podobnie ościeża okien i drzwi balkonowych też będą najpewniej bez tego. Ja wiem, że taka elewacja jest pewnie trochę droższa, bo i tynk, i faktura elewacji, ale strasznie dziaduje deweloper Bryksy tu. A mieszkania, to jakoś specjalnie tanio na tle rynku, to nie były w Domosferze 2 sprzedawane.

Jakie to jest smutne, że taką manianę odwalają. A później się deweloperzy dziwią, że mają złą prasę. Ależ się ludzie nabrali, jak się zasugerowali, że to będzie drugi etap, więc będzie kontynuacją pierwszego i nie przyglądali się drobiazgowo wizualizacjom.

anodeon

Re: Różnice w elewacji inwestycji Domosfera 1 i Domosfera 2 - oszczędności dewelopera Bryksy

Postautor: anodeon » 11 lip 2024, 18:21

Ile pan ma lat? Wczoraj się pan urodził?

Absolutnie bez pozdrowień,
A.

PS Ta cała Domosfera 2 to zwykły rak, upośledzający patologicznym dojazdem i tak trudną sytuację komunikacyjną w rejonie ul. Bohomolca.

bohom

Re: Różnice w elewacji inwestycji Domosfera 1 i Domosfera 2 - oszczędności dewelopera Bryksy

Postautor: bohom » 11 lip 2024, 20:08

anodeon pisze:Ile pan ma lat? Wczoraj się pan urodził?

Absolutnie bez pozdrowień,
A.

PS Ta cała Domosfera 2 to zwykły rak, upośledzający patologicznym dojazdem i tak trudną sytuację komunikacyjną w rejonie ul. Bohomolca.

Dobrze byłoby się choć trochę na temat wypowiadać.

Z tonu rozpoznaję, że kolejny "krakus od pokoleń", co to mu żyłka na czole wychodzi, bo ktoś śmie coś jeszcze budować w okolicy, której niedawno kupił lub jeszcze lepiej dostał za klika procent wartości mieszkanie : )

anodeon

Postautor: anodeon » 11 lip 2024, 20:29

bohom pisze:Dobrze byłoby się choć trochę na temat wypowiadać.

To, że pan nic nie zrozumiał, mnie nie dziwi.

Natomiast jak bardzo moja wypowiedź jest "na temat" można będzie zobaczyć po zasiedleniu tej "Domosfery 2" i uruchomieniu tramwaju. Oraz po liczbie potrąceń i stłuczek.

3stronny

Postautor: 3stronny » 12 lip 2024, 21:37

anodeon pisze:Natomiast jak bardzo moja wypowiedź jest "na temat" można będzie zobaczyć po zasiedleniu tej "Domosfery 2" i uruchomieniu tramwaju. Oraz po liczbie potrąceń i stłuczek.

Ja też chętnie poznam konkrety i argumenty, bo na razie tylko o tym, że krowy przestaną dawać mleko. Ten wyjazd zrobiony w taki sposób, to nie jest optymalne rozwiązanie, ale pewnie świat się od tego nie zawali i będą musieli mieszkańcy przywyknąć.

3stronny

Postautor: 3stronny » 12 lip 2024, 21:38

No i jaki to ma związek z elewacją budynku i jej porównaniem do pierwszego etapu Domosfery?

bohom

Postautor: bohom » 21 lip 2024, 19:04

Ostatnio zrobiłem zdjęcia, spora różnica pomiędzy pierwszym i drugim etapem na niekorzyść tego drugiego.

Obrazek

Spójrzcie na to, w pierwszym etapie inwestycji Domosfera, czy w Domosfera 1 trochę się postarano, nie mówię, że jakoś bardzo, ale zobaczcie, że nad oknami jest takie wcięcie w tynku niewielkie i w nim jest ciemny tynk, chyba szlachetny (z elementami miki?) - w każdym razie ma takie charakterystyczne błyszczące momenty. Wygląda to nawet nieźle, choć pewnie zdjęcie nie oddaje tego wiernie, ale można sobie zobaczyć na żywo.

bohom

Postautor: bohom » 21 lip 2024, 19:11

A budynek Domosfera 2, mimo tego, że na pierwszy rzut oka bardzo podobny i można by się spodziewać, że będzie tak samo, wygląda tak:

Obrazek

Po prostu pasy tynków na wysokość okien pomalowano szarą farbą. Jeśli ktoś się dokładnie nie przyjrzał wizualizacjom, to teraz czeka go pewne zdziwienie, albo i trochę niesmaku. Mogli tak zrobi i zrobili, oszczędzili na elewacji, zarobili więcej, choć mieszkania też były sporo droższe w drugim etapie. Niemniej sprawia to wrażenie, że Bryksy spada do ligi deweloperów substandardowych. Ciekawe, na czym jeszcze oszczędzili, ale pewnie to nie jedyna taka "optymalizacja".

bohom

Postautor: bohom » 21 lip 2024, 19:14

Warto dokładnie wszystkiemu się przyglądać przy współpracy z tym deweloperem.

bohom

Postautor: bohom » 22 lip 2024, 11:15

Tu takie bliższe zestawienie zrobiłem, żeby sobie każdy mógł ocenić łatwiej, jakie to coraz wyższe standardy ma nasza deweloperka.

Obrazek

Jak dla mnie, to jednak jest wyraźna różnica i ciężko tego bronić oraz wytłumaczyć niż oszczędnościami i chęcią zarobienia jeszcze więcej. Ale może jest jakieś inne wytłumaczenie. Mnie żadne lepsze nie przychodzi do głowy.

Wróć do „Domosfera etap 2 Kraków (ul. Bohomolca) od Bryksy - forum mieszkańców osiedla”