Budowa II i III etapu osiedla Nowa Myśliwska w Krakowie (deweloper Spravia) - zdjęcia i informacje

Forum dla przyszłych mieszkańców inwestycji osiedla Nowa Myśliwska w Krakowie, które buduje deweloper Spravia (kiedyś Budimex Nieruchomości). Wybór mieszkania, ceny, opinie, budowa bloku i sprawy mieszkańców - zapraszamy do dyskusji.
pablo2137

Re: Budowa II i III etapu osiedla Nowa Myśliwska w Krakowie (deweloper Spravia) - zdjęcia i informacje

Postautor: pablo2137 » 27 maja 2024, 22:57

grabul989 pisze:Jakieś wieści co do przybliżonych dat odbiorów? Dzwoniąc do dewelopera można jedynie usłyszeć "jak w umowie deweloperskiej"

Współpraca z tym deweloperem po zakupie jest żadna. Niczego nie da się dowiedzieć, np. odnośnie wymiarów (“proszę sobie zmierzyć po odbiorze”); odbioru (“zgodnie umową”). Na maile nie odpisują, tylko dzwoni “opiekun” i tłumaczy, że nic się nie da, oni nic nie mogą. Jeszcze pewnie przy odbiorach będzie coś spartolone. Jednym słowem - tragedia.

BMX

Re: Budowa II i III etapu osiedla Nowa Myśliwska w Krakowie (deweloper Spravia) - zdjęcia i informacje

Postautor: BMX » 28 maja 2024, 12:08

pablo2137 pisze:Niczego nie da się dowiedzieć, np. odnośnie wymiarów (“proszę sobie zmierzyć po odbiorze”); odbioru (“zgodnie umową”)

A kiedy tam odbiory mieszkań od dewelopera są, jeszcze nie ruszyły?

pablo2137

Postautor: pablo2137 » 28 maja 2024, 18:16

BMX pisze:
pablo2137 pisze:Niczego nie da się dowiedzieć, np. odnośnie wymiarów (“proszę sobie zmierzyć po odbiorze”); odbioru (“zgodnie umową”)

A kiedy tam odbiory mieszkań od dewelopera są, jeszcze nie ruszyły?

Do końca lipca.

BMX

Postautor: BMX » 05 cze 2024, 13:57

Budynki wyglądają na gotowe do przekazywania mieszkań.

Obrazek

Ale pewnie trwają jeszcze wszystkie procedury związane z uzyskaniem pozwolenia na użytkowanie budynków.

Obrazek

A to w Krakowie dobrych kilka miesięcy może trwać nawet.

BMX

Postautor: BMX » 05 cze 2024, 14:00

Budynki wyglądają całkiem schludnie, pewnie lepiej niż sporo sąsiedniej zabudowy, która ma już dobrych kilka lat, ale wiadomo, wszystko się starzeje.

Obrazek

Mnie tu jakichś drzew brakuje, np. wzdłuż tej ulicy z kostki, jakby wyrosły, to na pewno w takie dni dawałyby nieco sensownego cienia. Balkony tu wyglądają na całkiem spore. Miał ktoś już okazję wejść do środka i obejrzeć, jak to wygląda?

grabul989

Postautor: grabul989 » 26 cze 2024, 11:58

Budynek ma już pozwolenie na użytkowanie, deweloper umawia odbiory :) Na budowie cisza, spokój, nic się nie dzieje. Mieszkania w 55A są już wykańczane.

BMX

Postautor: BMX » 26 cze 2024, 12:14

grabul989 pisze:Budynek ma już pozwolenie na użytkowanie, deweloper umawia odbiory :) Na budowie cisza, spokój, nic się nie dzieje. Mieszkania w 55A są już wykańczane.

To na kiedy wyznaczane są odbiory? Ciekawe, jak to wyszło w środku.

grabul989

Postautor: grabul989 » 09 lip 2024, 10:04

Więc tak, jestem po odbiorze, ale nie odebrałem.
Generalnie jest dobrze, fachowcy którzy odbierali to dla mnie nie znaleźli żadnych krytycznych usterek; ściany i sufity proste i suche, nie ma odchyłów, kąty proste zachowane, elektryka działa, wymiary się zgadzają. Wylewka w porządku, w dwóch miejscach był 1-1.5mm odchył od normy, odpuściłem bo będę tam miał meble na stałe + panele.
Z usterek które u mnie wystąpiły to: rysy na oknach, wszystkie okna do regulacji, drzwi wejściowe do regulacji, wizjer do wymiany/czyszczenia, porysowany portal drzwi od zewnątrz, pęknięcia przy nadprożach (będę je wyburzał więc ok), balkon i szyby nie wyczyszczone do odbioru, odchodząca farbra z balustrady (widać, że było to już naprawiane), odchodzące uszczelnienie drzwi balkonowych od zewnątrz, porysowane parapety wewnętrzne i zewnętrzne.

Nie jestem ekspertem, ale w porównaniu do poprzedniego mieszkania zaskoczyły mnie:
- skrzynka bezpieczników oraz rozdzielnia sygnałów zamontowane na ścianie a nie wpuszczone
- woda i odpływ do pralki poprowadzone po ścianie a nie wkute
- umiejscowienie niektórych gniazdek, szczególnie w łazience, no ale to już zależy kto jakie ma mieszkanie
- wykończenie ścian, to jakiś nowy trik żeby sprzedać, że ściany niby są gotowe do malowania....jedne były ok, inne nie, pojawia się struktura jak skórka pomarańczy, farba zrywa się nawet od taśmy malarskiej. Zapłacimy podwójnie, raz za to wykończenie, a dwa za zrobienie tego od nowa.
- otwory drzwiowe na 92cm, przy budowie z bloczków robi się to na ciasno i ewentualnie wycina bo tak jest łatwiej, trzeba będzie doklejać płytę GK żeby uzyskać otwór 90cm
- niska hala garażowa, instalacje i rury są poprowadzone na wysokości 2m
- bardzo wysokie komórki lokatorskie
- gigantyczny kaloryfer w łazience

Na odbiór mieliśmy 90 minut dla mieszkania 46m, nawet lekko przekroczyliśmy czas, ale to już zależy od tego kto i jak do tego podchodzi. Przy odbiorze obecny jest przedstawiciel dewelopera, inpektor budowlany oraz przedstawiciel generalnego wykonawcy. Odbiór jest połączony z przekazaniem, więc jeśli kogoś goni czas i jest w stanie zaakceptować usterki to dostaniecie klucze od razu.
Jeśli wierzyć kwotom podanym na protokole odbioru to za 46m będę miał jakieś 900zl czynszu (sic!!), ale to mogą być stawki tymczasowe...i oby były :)

NairdaD

Postautor: NairdaD » 10 lip 2024, 11:12

grabul989 pisze:Więc tak, jestem po odbiorze, ale nie odebrałem.
Generalnie jest dobrze, fachowcy którzy odbierali to dla mnie nie znaleźli żadnych krytycznych usterek; ściany i sufity proste i suche, nie ma odchyłów, kąty proste zachowane, elektryka działa, wymiary się zgadzają. Wylewka w porządku, w dwóch miejscach był 1-1.5mm odchył od normy, odpuściłem bo będę tam miał meble na stałe + panele.
Z usterek które u mnie wystąpiły to: rysy na oknach, wszystkie okna do regulacji, drzwi wejściowe do regulacji, wizjer do wymiany/czyszczenia, porysowany portal drzwi od zewnątrz, pęknięcia przy nadprożach (będę je wyburzał więc ok), balkon i szyby nie wyczyszczone do odbioru, odchodząca farbra z balustrady (widać, że było to już naprawiane), odchodzące uszczelnienie drzwi balkonowych od zewnątrz, porysowane parapety wewnętrzne i zewnętrzne.

Nie jestem ekspertem, ale w porównaniu do poprzedniego mieszkania zaskoczyły mnie:
- skrzynka bezpieczników oraz rozdzielnia sygnałów zamontowane na ścianie a nie wpuszczone
- woda i odpływ do pralki poprowadzone po ścianie a nie wkute
- umiejscowienie niektórych gniazdek, szczególnie w łazience, no ale to już zależy kto jakie ma mieszkanie
- wykończenie ścian, to jakiś nowy trik żeby sprzedać, że ściany niby są gotowe do malowania....jedne były ok, inne nie, pojawia się struktura jak skórka pomarańczy, farba zrywa się nawet od taśmy malarskiej. Zapłacimy podwójnie, raz za to wykończenie, a dwa za zrobienie tego od nowa.
- otwory drzwiowe na 92cm, przy budowie z bloczków robi się to na ciasno i ewentualnie wycina bo tak jest łatwiej, trzeba będzie doklejać płytę GK żeby uzyskać otwór 90cm
- niska hala garażowa, instalacje i rury są poprowadzone na wysokości 2m
- bardzo wysokie komórki lokatorskie
- gigantyczny kaloryfer w łazience

Na odbiór mieliśmy 90 minut dla mieszkania 46m, nawet lekko przekroczyliśmy czas, ale to już zależy od tego kto i jak do tego podchodzi. Przy odbiorze obecny jest przedstawiciel dewelopera, inpektor budowlany oraz przedstawiciel generalnego wykonawcy. Odbiór jest połączony z przekazaniem, więc jeśli kogoś goni czas i jest w stanie zaakceptować usterki to dostaniecie klucze od razu.
Jeśli wierzyć kwotom podanym na protokole odbioru to za 46m będę miał jakieś 900zl czynszu (sic!!), ale to mogą być stawki tymczasowe...i oby były :)

A nie odebrałeś bo oni nie pozwalają na odbiór z usterkami czy nie chciałeś czekać aż łaskawie poprawią po odbiorze? Niby drobne usterki ale sporo tego, ciekawe czy w każdym mieszkaniu taka skala. A 900 zł czysznu za taki metraż to trochę przesada.

grabul989

Postautor: grabul989 » 10 lip 2024, 12:47

Deweloper bardzo chętnie przekaże klucze nie wpisując nic do protokołu. Można to ew. później zgłaszać, ja wolałem nie odebrać mieszkania, zgłosić wszystkie poprawki, których może jest i trochę, ale nie są rażące czy krytyczne, wszędzie się coś znajdzie i poczekać aż zostaną usunięte. Ekipę do wykończenia i tak mam na wrzesień a deweloper ma 30 dni na usunięcie wad więc mi się to ładnie zgra, nawet z zapasem.

Wróć do „Nowa Myśliwska Kraków od Spravia (kiedyś Budimex Nieruchomości) - forum mieszkańców osiedla”