Budowa osiedla Centralna w Krakowie / Czyżynach - deweloper Proins (zdjęcia i informacje)
Re: Budowa osiedla Centralna w Krakowie / Czyżynach - deweloper Proins (zdjęcia i informacje)
Jak tam postępy? Ktoś może był ostatnio obejrzeć, jak Proinsowi idzie ta budowa? Nadal takie tempo prac na osiedlu przy Centralnej?
Re: Budowa osiedla Centralna w Krakowie / Czyżynach - deweloper Proins (zdjęcia i informacje)
Bez szału, na zewnątrz nie widać postępu, robotnicy siedzą raczej w budynkach ale tam też jednak jeszcze trochę do roboty zostało. Proins twierdzi że bez opóźnień ale patrząc na stan budowy koniec lutego jest mocno kontrowersyjny
Sporo jest jeszcze do zrobienia na budowie tej inwestycji przy ul. Centralnej.

Jest jeszcze elewacja do zrobienia na parterze, ale to nie wszystko, co deweloper Proins ma jeszcze tam do zrobienia.

Tu teren wokół bloków też jeszcze mało zagospodarowany i dużo zostało to zrobienia.

Jest jeszcze elewacja do zrobienia na parterze, ale to nie wszystko, co deweloper Proins ma jeszcze tam do zrobienia.

Tu teren wokół bloków też jeszcze mało zagospodarowany i dużo zostało to zrobienia.
Ostatnio zmieniony 28 lut 2024, 15:37 przez central, łącznie zmieniany 1 raz.
Swoją drogą, to mam wrażenie, że te partery wzdłuż ul. Centralnej, to bardzo niskie są.

Ma się wrażenie, że pierwsze piętro, to raczej jest wysoki parter, no ale tam niżej są chyba lokale usługowe.

Tu też jeszcze bardzo dużo jest do zrobienia pomiędzy budynkami.

Ma się wrażenie, że pierwsze piętro, to raczej jest wysoki parter, no ale tam niżej są chyba lokale usługowe.

Tu też jeszcze bardzo dużo jest do zrobienia pomiędzy budynkami.
Być może można już robić jakieś przyłącza czy odbiory w budynkach, np. straży.

Ale widać, że jeszcze sporo pracy chyba przy samym odwodnieniu tam jest do wykonania.

A tu loggie zamiast balkonów.

Ale widać, że jeszcze sporo pracy chyba przy samym odwodnieniu tam jest do wykonania.

A tu loggie zamiast balkonów.
Cześć, czy ktoś z Państwa wie coś na temat notorycznych zalań parkingów podziemnych i komórek lokatorskich na poziomach -2? Doszły mnie słuchy, że co większa ulewa takie zalania mają miejsce i obecnie deweloper prowadzi prace osuszające i iniekcyjne posadzek i ścian garażów. Ponoć również jest w tych miejscach już teraz problem z wilgocią. Czy wizytował ktoś ostatnio na budowie?
marlenas pisze:Cześć, czy ktoś z Państwa wie coś na temat notorycznych zalań parkingów podziemnych i komórek lokatorskich na poziomach -2? Doszły mnie słuchy, że co większa ulewa takie zalania mają miejsce i obecnie deweloper prowadzi prace osuszające i iniekcyjne posadzek i ścian garażów. Ponoć również jest w tych miejscach już teraz problem z wilgocią. Czy wizytował ktoś ostatnio na budowie?
Wie Pani co. Teren tam jest bardzo grząski. Już przy kopaniu tego wielkiego dołu pod parking "-2" mieli problemy z zalewaniem. Wcale mnie to nie dziwi, że parking obrywa podczas większej ulewy. Myślę, że w środku wszystko pływa.
scr4tchi pisze:marlenas pisze:Cześć, czy ktoś z Państwa wie coś na temat notorycznych zalań parkingów podziemnych i komórek lokatorskich na poziomach -2? Doszły mnie słuchy, że co większa ulewa takie zalania mają miejsce i obecnie deweloper prowadzi prace osuszające i iniekcyjne posadzek i ścian garażów. Ponoć również jest w tych miejscach już teraz problem z wilgocią. Czy wizytował ktoś ostatnio na budowie?
Wie Pani co. Teren tam jest bardzo grząski. Już przy kopaniu tego wielkiego dołu pod parking "-2" mieli problemy z zalewaniem. Wcale mnie to nie dziwi, że parking obrywa podczas większej ulewy. Myślę, że w środku wszystko pływa.
Rozumiem. Czy wie Pan może, czy deweloper jest w stanie na tym etapie budowy wyeliminować błędy konstrukcyjne, aby po oddaniu sytuacja nie miała już miejsca? Oczywiście nie możemy teraz wróżyć z fusów co zrobi, ale czy istnieją takie technologie, które na to pozwalają? Obawiamy się z mężem, czy to nie będzie już tak zawsze, że co większą ulewę budynek będzie zalewany, albo komórki lokatorskie będą gnić.
Poziom -2, nie wygląda to za dobrze... Czy jest w ogóle szansa, żeby naprawić to tak, żeby nie było problemu w przyszłości?

Ostatnio zmieniony 27 cze 2024, 17:38 przez marlenas, łącznie zmieniany 2 razy.
Niestety problem z tzw. białą wanną (zakładam, że taką technologię tu zastosowano), to standard w nowych budynkach i owszem, istnieją technologie naprawy tych nieszczelności, choć trzeba je poprawnie zidentyfikować, żeby to zrobić. W bloku, w którym mieszkałem był właśnie podobny problem, choć może na mniejszą skalę, ale po naprawach w ramach rękojmi spokój. Dobrze, że deweloper zajmuje się tym na tym etapie, a nie dopiero po oddaniu bloków mieszkańcom.
Wróć do „Centralna Kraków od Proins - forum mieszkańców osiedla”