Enklawa Rodzinna Kraków od Start deweloper - opinie i forum mieszkańców

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
magda1799

Re: Enklawa Rodzinna Kraków od Start deweloper - opinie i forum mieszkańców

Postautor: magda1799 » 27 cze 2017, 12:18

ja jednak rezynuje z tej inwestycji

Nowy

Postautor: Nowy » 27 cze 2017, 20:39

Dlaczego jednak nie zdecydowałaś się na zakup mieszkania w inwestycji Enklawa Rodzinna w Krakowie, co Cię do tego zniechęciło? Napiszesz, jakie widzisz plusy i minusy tej inwestycji, bo pewnie badałaś temat i wyrobiłaś sobie opinie na ten temat :)

A skoro szukasz nowego mieszkania, to teraz w stronę której inwestycji się zwrócisz? Cały czas te okolice miasta, czy gdzieś zupełnie w innym miejscu? Tak czy inaczej, powodzenia! :)

pyziu

Postautor: pyziu » 03 lip 2017, 13:33

Magda, nie mam pojęcia.

Można ich zapytać kiedy najwcześniej będą wpuszczać z wykończeniówką, bo zapewne przekazanie wszystkich mieszkań z uwagi na ich ilość potrwa co najmniej miesiąc jak nie więcej.
Ostatnio zmieniony 19 lip 2017, 9:27 przez pyziu, łącznie zmieniany 1 raz.

magda1799

Postautor: magda1799 » 04 lip 2017, 13:23

A jest tam gdzie stawiać auto nawet jesli sie kupi 1 miejsce, a ma w rodzinie 2 auta?? 27 miejsc to dosc mało na ta ilosc mieszkań..a w kazdym domu teraz jest auto lub wiecej

jafo

Postautor: jafo » 16 paź 2017, 9:36

Jestem mieszkańcem z bloku niedaleko.
Jesli chodzi o wyjazd z inwestycji to moze byc problem - czesc Kordiana biegnaca przy oberzy sasiadow wpada do Luzyckiej zanim polaczy sie z Nowosadecka (tworzac dwa sasiadujace ze soba skrzyzowania w odległosci 50 m), wiec bedzie sie stalo w korku (wystarczy spojrzec na mape). Wyjazd z drugiej strony bloku wpada w druga czesc Kordiana (sa dwie ulice Kordiana niepolaczone ze soba, taki lokalny absurd), laczaca sie z Wyslouchow. Wyslouchow wyjezdza do miasta cale osiedle (bo to jedyna droga wyjazdowa z osiedla). Juz teraz rano tworza sie tam potezne korki - zarowno na Wyslouchow, jak i dalej, na Halszki, ktora laczy osiedle z ul. Witosa.
Kwestia komunikacji samochodowej nie wyglada za rozowo. Byc moze w planach jest polaczenie Kordiana z Bojki - na razie tego nie ma.

Wolnych miejsc parkingowych na powietrzu juz teraz w tej czesci osiedla nie ma. Mozna ewentualnie parkowac na parkingu Carrefoura, ale niewykluczone, ze ta mozliwosc zniknie. Parking byl zamkniety przez ostatni rok, niedawno go znowu otwarto w zwiazku z przerobieniem Carrefoura na sklep 24H.
Te informacje o infrastrukturze edukacjnej, ktore pisza na stronie dewelopera nie budza zaufania. Jedyne na osiedlu przedszkole samorzadowe jest juz teraz mocno przepelnione, wiec nie bedzie latwo sie tam dostac. Tak samo jest z dwoma istniejacymi domami kultury w poblizu. Niech kazdy sprawdzi jak jest naprawde - dzwoniac do placowek, ktorymi jest zainteresowany.

Moim zdaniem jest to po prostu potezny blok, ktory zostanie na chama wcisniety w istniejace osiedle, bez zadnego ogladania sie na istniejaca infrastrukture.

Calkiem niedaleko (przy ul. Turniejowej, obok kosciola) budowany jest kolejny deweloperski potworek, trzy 9-pietrowe bloki, co na pewno bedzie mialo dalszy negatywny wplyw na istniejaca infrastrukture.

Pedro

Postautor: Pedro » 16 paź 2017, 21:32

Jafo, jeśli chodzi o wyjazd z osiedla to akurat jest to duży atut tej inwestycji. Zanim kupiłem tam mieszkanie przyjechałem tam kilka razy przed godziną 8 rano żeby wybadać sprawę i sytuacja wygląda tak:
- wyjazd na ulicę Łużycką w stronę południową przez Kordiana jest całkowicie bezproblemowy
- wyjazd na Nowosądecką przez Kordiana i Łużycką również nie był trudny (niby było sporo aut ale przy samej końcówce ulicy Łużyckiej ruch po prostu idzie płynnie)
- i trzecia najlepsza opcja (o której nie wspomniał kolega) to wyjazd na Nowosądecką przez Kordiana i Witosa (przejazd przez Carrefoura) i to jest super - nigdy tam nie ma korka.

Co do braku połączenia ul Kordiana z Bojki - to z perspektywy mieszkańców osiedla Enklawa Rodzinna jest to duża zaleta, bo ulica Kordiana nie jest zatłoczona - a na pewno byłaby w dużym stopniu po połączeniu tych ulic.

Z państwowym przedszkolem/żłobkiem to faktycznie może być problem, ale to samo jest w dokładnie całym Krakowie - mieszkam teraz w okolicach Ruczaju i wiem z doświadczenia.

Polecam każdemu zainteresowanemu kupnem, sprawdzić możliwości wyjazdowe z osiedla i podzielić się swoimi doświadczeniami na forum - wg mnie jest to bardzo ważna sprawa jeśli myśli się o dojeździe do pracy samochodem.

Btw - mnie to zakupu mieszkania w dużym stopniu skłoniła bliskość do tramwajów.

magda1799

Postautor: magda1799 » 02 lis 2017, 15:46

My też kupiliśmy tam mieszkanie, szukaliśmy długo na południu Krakowa i wg mnie jest to najlepsza i jednak jedna z tańszych opcji Jeśli chodzi o wyjazd to tak jak wspomniał Pedro- przez Cerrefour bez żadnych problemów : )

Ps. Mieszkamy teraz 400 metrów obok w starych blokach i jest ok :)
Pss. Od wielu osób słyszałam, ze Carrefour mają w ciągu najbliższych lat przerobić na kolejne bloki...

goransven

Postautor: goransven » 16 lis 2017, 9:19

My też kupiliśmy mieszkanie w Inwestycji Start. Polecam przeczytać dokładnie a nawet 2 razy prospekt informacyjny dewelopera.
Jeżeli chodzi i bloki na miejscu Carrfour nie ma takiej możliwości, ponieważ w tym roku lipiec, sierpień 2017 został uchwalony miejscowy plan dla tego terenu i ta część pozostaje i zostanie usługowa oraz dopuszczalna wysokość zabudowy tj max 12 metrów. Więc żaden "wieżowiec" nie zostanie zabudowany.
Bardziej bym się martwił jeżeli dojdzie do skutku rozbudowa ul. KOrdiana od ul. Bojki oraz budowa połączenia ul. Kordiana z ul. Tuchowską.
Jest to w planach i budżet też jest ale są plusy i minusy oczywiście.
Polecam w google wpisać i poczytać na temat - Trasy Łagiewnickiej

Najgorszy scenariusz to budowa tzw. Nowa Sławka również polecam w google.
Jeżeli fakycznie by doszło do rozbudowy to np. "Zacisze Kordiana inwestycja niżej" już takie zaciszne by nie było.

Obrazek

Tomek13

Postautor: Tomek13 » 23 lis 2017, 12:31

My też zarezerwowaliśmy mieszkanie w tej inwestycji. Faktycznie jeśli chodzi o negocjacje to raczej słabo. Developer też woli sprzedać i idzie na większe ustępstwa gdy ktoś chce kupić mieszkanie bez miejsca parkingowego. Przy kupowaniu z miejscem negocjacje kończą sie na 100zł/m (będzie na płytki do łazienki)

W mojej opinie wady i zalety inwestycji na ten moment jakie widzę:

ZALETY:

- dobra komunikacja ( tramwaj, autobus, szybki dojazd do A4, stosunkowo dobry dojazd do centrum )

- Infrastruktura osiedla Kurdwanów ( mieszkam aktualnie na Woli duchackiej i znam mniej wiecej okolice, mnóstwo sklepów, Biedronki/Lidl/Carefour mnóstwo sklepików osiedlowych, blisko Bonarka, Dekada, CH Zakopianka, Plac targowy na Beskidzkiej, Szkoły, Przedszkola, Żłobki, Basen, korty tenisowe)

- Park Kurdwanowski ( biegam tam czasem i naprawdę Park żyje mnóstwo dzieciaków na placach zabaw, boiska, trawka, jest gdzie się przejść, dużym plusem są wyłączone z ruchu samochodowego uliczki wewnętrzne przy parku, jest gdzie dziecko na rowerze nauczyć jeździć)

- Stare osiedle, widzisz co bieżesz (owszem nie ma tam super przestrzeni ale jest jej więcej niż na nowych osiedlach, poza tym w większości jest to skońćzone osiedle nikt nie wsadzi ci bloku międze blok, więc przynajmniej nie kupujesz kota w worku, jak np robił Matejek na kordiana że sprzedawał drożej południowe mieszkania, po czym rozpoczoł drugi etap i zasłonił te mieszkania nową inwestycją a teraz 3 etap to samo tutaj teroretycznie osiedle jest skończone - plan zagospodarownia przyjęty w sierpniu 2017(chociaz widze ze na terenach zielonych teraz KRAKOIN buduje bloki co dla mnie jest dziwne... nie wiem ale pewnie mieli wcześniej zgodę przed ustaleniem planu))

- Dobra jakość budowy dewelopera ( Ogłądałem kilka inwestycji relizowanych przez START i niema się do czego przyczepić, estetyka, roziązania wszystko jest ok, ludzie nie narzekają, nie ma reguły ale można liczyć że tutaj bedzie podobnie)

WADY:

- dość ciasna zabudowa (niestety odległości nie sa super, przy 6 piętrowych budynkach powinno to być minium 50m - ale czegoś takiego nie ma nigdzie może na staraych osiedlach, nie mniej jednka 25-33m to według mnie trochę mało)

- ulica Kordiana a raczej jej stan i wyjazd ( ulica jest w tragicznym stanie, dodatkowo deweloprzy dodatkowo ja zniszczyli, brakuje tam porzadnego chodnika, oświetlenia na całej długości, dziura na dziurze:/ ewentualnie połączeni tej ulicy z bojki spowoduje zintensyfikowanie się ruchu - hasłas spaliny, szkoda że nie ma wlotu z niej bezpośredniu na ul. witosa -> monza by było przesunac minimalnie przystanek tramwajowy i wbić się ulicą do witosa tuż przed skrzyżowanie - łużycka/nowosądecka na dzisiaj jest to kiszka, myślę że mieszkańcą Zacisza Kordiana szczególnie powinno zależeć na poprawie drogi i to wkońcu się stanie)

- samo osiedle Kurdwanów jego renowam ( nie jest to najbezpieczniejsze osiedle, co chciwla słychać o maczetach i kibicowskich porachunkach, ale ostatnio trochę mnie, nie mniej może komuś to przeszkadzać, )

- mała liczba miejsc parkingowych do kupienia i ogólno dostępnych (na osiedlu wskaźnik jest 0.6 a więc najniższy dozwolony, jest to ewidenty i duży minus, bo jak ktoś pisał teraz często są nawet 2 samochody w domu i co wtedy, zcznie się parkowanie gdzie się da, rozjerzdzanie zieleni, zastawianie wjazdów, chodników, stawianie gdzie się da, a gdy ktoś bedzie chciał przyjechać z rodziny to juz nie ma gdzie stanąc - owszem jest carefour teraz, ale jak zacznie się stawanie tam na potęge to zamkną parking na szlaban na 100% i tyle z tego będzie, tutaj przewiduje ogromy problem nie iem czy nie największy tej inwestycji )

- Trasa Łagiewnicka ( niby spoko polepszy się połączenie drogowe, tramwajowe, można to traktować jako zaletę, ale z drugiej strony zwiększy się ruch na witosa, pojawi się większy hałas... szczególnie dla mieszkań z północną ekspozycją)

- zbyt wysoka cena za tą lokalizację ( powinno to być maks 6000 za m (5500-6000). a dochodzi nawet do 6900 w zależności od mieszkania, za drogo. krakoin buduje bloki poniżej kościoła taniej)

Po przeanalizowaniu wszystkiego zarezerwowalismy mieszkanko + miejsce postojowe, i się wahamy ale raczej jesteśmy na tak. Przeważyła dobra komunikacja, szybki wyjazd na A4 (dla nas istotny), duża dostępność infrastruktury. Carefour 24h za płotem zdecydowanie zmniejsza czas poświecany na zakupy:)

Pozdrawiam
Tomek:)

Bondzio

Postautor: Bondzio » 30 lis 2017, 1:37

My natomiast mamy inne spostrzeżenia odnośnie wad i zalet...
Jeżeli chodzi o wady:
1) Wygląd inwestycji, dziwi mnie, że nikt nie wymienił tego jako wady. Wydaje mi się, że ten budynek będzie już brzydki "od nowości" a co dopiero gdy czas zacznie niszczyć elewacje(po kilku latach elementy białe z zaciekami itd). Na tle wielu inwestycji u konkurencji wygląd odpycha. Oby chociaż na wysokość parteru wykończyli kamieniem ozdobnym jak na Malwowej.
2) Ostatnią podwyżką cen deweloper strzelił sobie w stopę. My przez to przekreśliliśmy tę inwestycje, spóźniliśmy się z decyzją o kilka dni. To, że Zacisze Kordiana czy ta nowa inwestycja koło kościoła od strony parku są nico droższe spowodowane jest ich o wiele lepszą lokalizacją i większym komfortem odnośnie przestrzeni.
3) Cena garaży ... ponad 30k za miejsce parkingowe to jest przegięcie, szczególnie 33,34k...!! W topowych inwestycjach w centrum Krakowa miejsca parkingowe nie są takie drogie. Nie dziwie się, że mało kto rezerwuje. Tyle, że współczuje gdy ktoś sobie nie kupi chociaż jednego miejsca XD
4) Informacja na temat standardu/ stylu wykończenia/ części wspólnych, jest bardzo uboga. Widziałem inne inwestycje tego Dewelopera i uważam, że były wykonane starannie. Niestety tu na czas budowy Deweloper nie daje żadnych wizualizacji, taki trochę kot w worku.

A co do zalet:
1) Na osiedlu jest kilka szkół, przedszkoli, ogrom sklepów, park który prawdopodobnie nie zostanie nigdy zabudowany (oby).
2) Deweloper buduje Inwestycje z własnych środków więc jest do dość pewna inwestycja.
3) Całkiem niezłe połączenia komunikacji publicznej.
4) ogrzewanie MPEC - w tej lokalizacji stawki nie są wysokie
5) Terminowość Dewelopera, przynajmniej do tej pory z tego co się dowiedzieliśmy nie zawiedli.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”