Budowa połączenia drogowego Sołtysowska - Centralna obok osiedla Centralna od Proins
Re: Budowa połączenia drogowego Sołtysowska - Centralna obok osiedla Centralna od Proins
I jak oceniacie komunikację w tej okolicy po budowie ronda i nowego połączenia przez Ciesielskiego? Ulicą Sikorki da się dojechać do Sołtysowskiej teraz, czy tam pozamykane? A w sprawie budowy tej drogi coś wiadomo?
Re: Budowa połączenia drogowego Sołtysowska - Centralna obok osiedla Centralna od Proins
Jeśli tego połączenia przez Sikorki i tereny prywatne nie da się tam ucywilizować, to moim zdaniem będzie duże parcie na to, żeby ten przejazd tu zrobić. Z punktu widzenia osób mieszkających w okolicach ul. Sołtysowskiej, na pewno takie połączenie byłoby przydatne i skracałoby drogę w stronę Nowohuckiej.
luc pisze:Jeśli tego połączenia przez Sikorki i tereny prywatne nie da się tam ucywilizować, to moim zdaniem będzie duże parcie na to, żeby ten przejazd tu zrobić. Z punktu widzenia osób mieszkających w okolicach ul. Sołtysowskiej, na pewno takie połączenie byłoby przydatne i skracałoby drogę w stronę Nowohuckiej.
Będzie połączenie. Jak jedziesz od M1 to po prostu na rondzie będziesz jechał prosto i będzie tam normalna droga. Mieszkańcy tego wysokiego bloku sprzedadzą część działki pod jej budowę.
scr4tchi pisze:luc pisze:Jeśli tego połączenia przez Sikorki i tereny prywatne nie da się tam ucywilizować, to moim zdaniem będzie duże parcie na to, żeby ten przejazd tu zrobić. Z punktu widzenia osób mieszkających w okolicach ul. Sołtysowskiej, na pewno takie połączenie byłoby przydatne i skracałoby drogę w stronę Nowohuckiej.
Będzie połączenie. Jak jedziesz od M1 to po prostu na rondzie będziesz jechał prosto i będzie tam normalna droga. Mieszkańcy tego wysokiego bloku sprzedadzą część działki pod jej budowę.
To są jakieś sprawdzone informacje czy domysły?
Wg MPZP sam łącznik miałby przebiegać przez działkę 212/91, która jest ogrodzeniem dołączona do działki 212/90, na której stoi blok, ale sama działka 212/91 zgodnie z MSIP to jest własność Gminy Kraków oddana w różne formy władania więc nie wiem czemu mieszkańcy bloku mają tą działką handlować, ale nie znam szczegółów na jakiej zasadzie oni z tej działki obecnie korzystają.
Problem widzę w tym odcinku między rondem a łącznikiem ponieważ południowa połowa z tej planowanej drogi miałaby być na działkach, które nie należą do Proinsu, ale może da się tą drogę zwęzić lub poprowadzić inaczej tak by się zmieściła na działkach Proinsu.
Jak masz jakieś konkretne info to podziel się.

pvaxi pisze:To są jakieś sprawdzone informacje czy domysły?
Wg MPZP sam łącznik miałby przebiegać przez działkę 212/91, która jest ogrodzeniem dołączona do działki 212/90, na której stoi blok, ale sama działka 212/91 zgodnie z MSIP to jest własność Gminy Kraków oddana w różne formy władania więc nie wiem czemu mieszkańcy bloku mają tą działką handlować, ale nie znam szczegółów na jakiej zasadzie oni z tej działki obecnie korzystają.
Problem widzę w tym odcinku między rondem a łącznikiem ponieważ południowa połowa z tej planowanej drogi miałaby być na działkach, które nie należą do Proinsu, ale może da się tą drogę zwęzić lub poprowadzić inaczej tak by się zmieściła na działkach Proinsu.
Jak masz jakieś konkretne info to podziel się.
Myślę, że sprawdzone skoro mieszkałem w tym bloku od urodzenia i wiem co dzieje się w spółdzielni. Teren za górką miałby być wykorzystany pod tą drogę.
scr4tchi pisze:Myślę, że sprawdzone skoro mieszkałem w tym bloku od urodzenia i wiem co dzieje się w spółdzielni. Teren za górką miałby być wykorzystany pod tą drogę.
Aaaa, widzisz, to jeszcze przez działkę tego bloku wysokiego jest ta droga zaplanowana. To teraz mi się wszystko zgadza. No i moim zdaniem też ta droga powstanie, pewnie będzie któryś z okolicznych deweloperów budował, jako kompensatę.
jalef pisze:W dokumentach planowania przestrzennego jest taka ewentualnosc. Rzeczywiscie zaznaczona jest droga miedzy Centralna a Soltysowska.
Ale ktos to musi wykonac. Miasto na pewno nie ma pieniedzy.
W makiecie Proinsu ta droga jest jedynie slepa droga wewnetrzna. I oby tak zostalo.
Jak się tak patrzy na wizualizacje przedstawiane przez Proins, to na planie osiedla Centrlna ta droga przebiega wzdłuż chyba całej działki należącej do dewelopera.

Plan osiedla: deweloper Proins
Czyli do połączenia z ul. Sołtysowską brakuje kilkunastu - kilkudziesięciu metrów, więc bardzo niedużo. Moim zdaniem będzie parcie na budowę tej drogi, bo ona jest w tej okolicy potrzebna. Tym bardziej, że przejazd przez Sikorki do Ciesielskiego, to jest taki półdziki. A tu dałoby się bez nadkładania drogi dostać do Nowohuckiej z Sołtysowskiej i przyległych osiedli.
Może ktoś coś słyszał o planach finalizacji tego połączenia?
No i tek drogi, to dużo do zbudowania nie zostanie, patrzą na tą wizualizację.

W terenie też miejsce zabezpieczone, pewnie Proins zrobi odwodnienie, położy asfalt i chyba nawet chodniki będą.

Bo jak na razie, to wygląda to tak. jak powyżej.

W terenie też miejsce zabezpieczone, pewnie Proins zrobi odwodnienie, położy asfalt i chyba nawet chodniki będą.

Bo jak na razie, to wygląda to tak. jak powyżej.
Ale raczej nie po to zostało to tak zaplanowane, żeby kończyło się w polu.

Tym bardziej, że pierwszym elementem, który już jest, żeby zrobić połączenie ulic Sołtysowska - Centralna, jest zjazd z ronda, który też nieprzypadkowo tam wykonano. Zdziwiłbym się, gdyby ktoś wierzył, że ta droga nie powstanie tam w kształcie zapisanym w planie zagospodarowania przestrzennego.

Tym bardziej, że pierwszym elementem, który już jest, żeby zrobić połączenie ulic Sołtysowska - Centralna, jest zjazd z ronda, który też nieprzypadkowo tam wykonano. Zdziwiłbym się, gdyby ktoś wierzył, że ta droga nie powstanie tam w kształcie zapisanym w planie zagospodarowania przestrzennego.
Wróć do „Centralna Kraków od Proins - forum mieszkańców osiedla”