Centrum Handlowe Serenada Kraków przy Bora Komorowskiego

Informacje o nowych biurowcach, budynkach użyteczności publicznych, hotelach, parkach oraz obiektach przemysłowych w Krakowie infrastrukturze i jej remontach oraz planach rozwoju.
angelo

Re: Centrum Handlowe Serenada Kraków przy Bora Komorowskiego

Postautor: angelo » 25 kwie 2016, 15:28

Dzięki @shikaka, faktycznie wygląda na to, że bardzo przyspieszyli. Na tym zdjęciu, co wrzuciłaś jako najbardziej aktualne, wygląda na to, że już robią płytę pierwszą nad poziomem parteru :) Tymczasem mi udało się zrobić kilka zdjęć mniej więcej w połowie kwietnia, jakieś dwa tygodnie temu i wszystko wyglądało tak (swoją drogą pogoda mi się udała na te fotki):

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Chyba im się zaczęło spieszyć i ruszyła z kopyta budowa centrum handlowego Serenada, choć z tego, co słyszałem, to chyba przełożyli planowany termin ukończenia tej inwestycji :) W każdym razie zaczyna to wszystko wyglądać dosyć monumentalnie i pewnie nowe bloki Dom-Bud przy Dobrego Pasterza już niedługo nie będą widoczne z tej perspektywy. Tak czy inaczej w tej okolicy buduje się dużo, ciekawe jakie obłożenie będzie miało to nowe centrum handlowe na Prądniku Czerwonym w Krakowie :?:

shikaka

Postautor: shikaka » 16 maja 2016, 23:09

Obrazek

Obrazek

Z dziś.
A wokoło budowy (drogi dojazdowe etc) taki syf naniesiony, że ręce opadają.

angelo

Postautor: angelo » 17 maja 2016, 13:59

Dzięki wielkie @shikaka z nowe zdjęcia :!: O ile jeszcze do niedawna miałem wrażenie, że budowa centrum handlowego Serenada w Krakowie bardzo się ciągnie, to w ostatnich miesiącach chyba bardzo to wszystko przyspieszyło. Choć chyba i tak przełożyli o rok termin otwarcia biznesu... W każdym razie widać tam nieźle, że mają rozmach na tej budowie przy Dobrego Pasterza niezły. Zresztą po sąsiedzku ruszyły z kopyta też następne budowy, tyle, że mieszkaniowe, czyli Budimex Dobrego Pasterza oraz rosnące mniej więcej na przeciwko Serenady inwestycja Dom-Bud na Prądniku Czerwonym - większość tego osiedla już zresztą stoi i mieszkają w nim ludzie :) Myślę, że będzie miał kto robić zakupy w otwartych tam sklepach, o ile uda się do nich dojechać, bo korki pewnie się tam zrobią niemiłosierne z czasem ;)

shikaka

Postautor: shikaka » 17 maja 2016, 22:38

Dlatego inwestor serenady ma wybudować tam estakadę do Bora.

Nowy

Postautor: Nowy » 10 mar 2017, 1:19

A tu jeszcze jedno zdjęcie przedstawiające budowę galerii Serenada - dużo się tam zmieniło i już na części ścian zewnętrznych obiektu montowane jest rusztowanie :) Generalnie to bardzo duży budynek i ciekawi mnie, jak będzie finalnie wyglądał :)

Obrazek

aniazieba74

Postautor: aniazieba74 » 28 kwie 2017, 9:47

Na stronce piszą że ma być gotowe w październiku 2017, sądząc po ostatnich postępach prac może się wyrobią.

slawek

Postautor: slawek » 03 paź 2017, 0:21

Jeśli galeria Serenada w Krakowie ma być otwarta już w październiku, to już im dużo czasu nie zostało, a roboty chyba jeszcze trochę im zostało, choć też nie za dużo, jak widać na zdjęciach poniżej :) Jest jeszcze sporo sprzętu budowlanego w sąsiedztwie, ale dzieje się coś cały czas na budowie.

Obrazek

Elewacja wygląda całkiem ciekawie, chciałoby się, żeby więcej obiektów handlowych w Krakowie było wykańczanych w taki sposób, choćby stojąca niemal w centrum Galeria Krakowska. Można też zobaczyć już, jakie sklepy będą w nowym centrum handlowym, choć to chyba jeszcze nie wszystko. Na plus na pewno też to, że zrezygnowano z kolorowych logotypów rożnych marek, ale wszystkie są podpisany białymi literami na czarnym tle :)

Obrazek

Z tego co kojarzę, to ma też powstać w sąsiedztwie centrum handlowego Serenada także jakiś miejski sad, czyli jakiś specyficzny rodzaj parku. Dzieje się to chyba we współpracy z Zarządem Zieleni Miejskiej w Krakowie. Ciekawe jak wyjdzie, ale dobrze, że przy okazji tej inwestycji pojawi się także odrobina zieleni :) Czy przypadkiem nie będzie to najbliższy park np. dla mieszkańców osiedla Dobrego Kraków, bo mnie się zdaje, że tak.

Obrazek

O ile sama galeria Serenada chyba już na dniach może być gotowa, to jednak budowana w sąsiedztwie estakada nad ul. Bora-Komorowskiego, mająca połączyć tą ulicę z ulicą Bohomolca oraz być dojazdem do centrum handlowego. Komunikacyjnie sporo się zmieni w okolicy, choć na to jeszcze chwilę chyba zaczekamy, mam nadzieję, że warto :)

angelo

Postautor: angelo » 29 paź 2017, 17:44

Galeria Serenada otwarta, a do skończenia prowadzącej do niej estakady, zostało jeszcze chyba naprawdę sporo czasu. Szkoda, że jednak miasto nie postawiło twardego warunku, że warunkiem otwarcia centrum handlowego, jest równoczesne otwarcie dojazdu do niego od strony Bora-Komorowskiego. Myślę, że wtedy nie byłoby opóźnień i obydwie inwestycje byłyby gotowe równocześnie :)

andy

Postautor: andy » 29 paź 2017, 19:28

Swoją drogą, to podczas otwarcia tego przybytku, nie było jakichś specjalnych korków w okolicy chyba :) A samo centrum handlowe, jak centrum handlowe, ani lepsze, ani gorsze niż inne :) Ma momenty, ładnie wyglądają np. światła w nim, ładne rośliny niektóre (storczyki), sklepy w Serenadzie podobne, jak w innych tego typu obiektach, ale jest chyba i kilka takich, których do tej pory nie było w Krakowie, więc to jest jakaś nowość :)

szymek

Postautor: szymek » 29 paź 2017, 19:36

Ciekawe jest to, że właściciel Serenady jest teraz także właścicielem Krokusa i docelowo ma się to stać jednym wielkim centrum handlowym, obydwa obiekty mają się uzupełniać, a nie ze sobą konkurować. Do tego miałyby się tam znaleźć także przestrzenie publiczne ciekawie zaaranżowane. Zobaczymy, czy coś faktycznie z tego wyjdzie, bo pomiędzy zapowiedziami dewelopera, a praktyką jest często sporo różnicy, ale to jednak interesujące, jak to będzie wyglądało za kilka lat :)

Wróć do „Nowe biurowce, hotele, obiekty publiczne, przemysłowe i infrastruktura”