Czy deweloper Dom Development dolicza do metrażu mieszkania powierzchnię pod ścianami działowymi

Forum dla osób, które już kupiły, chcą kupić nowe mieszkanie w Krakowie w inwestycji Osiedle Górka Narodowa w Krakowie, za którą odpowiada deweloper Dom Development lub chcą o osiedlu porozmawiać. Zapraszamy do wymiany informacji i opinii
oxygen

Czy deweloper Dom Development dolicza do metrażu mieszkania powierzchnię pod ścianami działowymi

Postautor: oxygen » 22 maja 2024, 14:03

Jak to wygląda w przypadku dewelopera Dom Development, czy tu powierzchnia pod ścianami działowymi jest doliczana do powierzchni mieszkania i trzeba za nią płacić, czy jednak to nie wlicza się do metrażu, jakiego dotyczy ostateczna cena? Na kartach mieszkań skrupulatnie podają informację o tym, ile powierzchni zajmują ściany działowe.

Widziałem, że ostatnio jacyś ludzie wygrali w sądzie zwrot pieniędzy za metry pod ścianami działowymi, więc wychodzi na to, że taki system będzie się kończył... a przynajmniej mam nadzieję, że tak się stanie.

fjrc

Re: Czy deweloper Dom Development dolicza do metrażu mieszkania powierzchnię pod ścianami działowymi

Postautor: fjrc » 22 maja 2024, 18:50

Do powierzchni użytkowej lokalu wlicza się powierzchnię elementów nadających się do demontażu

oxygen

Re: Czy deweloper Dom Development dolicza do metrażu mieszkania powierzchnię pod ścianami działowymi

Postautor: oxygen » 22 maja 2024, 19:11

fjrc pisze:Do powierzchni użytkowej lokalu wlicza się powierzchnię elementów nadających się do demontażu

To niech sprzedają wszystkie mieszkania, jako jednopokojowe, bez łazienek itp. Oby to zostało wreszcie ukrócone i żeby jeszcze musieli wstecz oddawać kasę :)

fjrc

Postautor: fjrc » 23 maja 2024, 2:38

oxygen pisze:
fjrc pisze:Do powierzchni użytkowej lokalu wlicza się powierzchnię elementów nadających się do demontażu

To niech sprzedają wszystkie mieszkania, jako jednopokojowe, bez łazienek itp. Oby to zostało wreszcie ukrócone i żeby jeszcze musieli wstecz oddawać kasę :)

Dokładnie! Też jestem tego zdania

gophfer

Postautor: gophfer » 23 maja 2024, 10:54

niestety wliczaja , ogladałem mieszkanie coś ok 72,6 i odejmując sciany jakies 2,3 realna powierzchnia użytkowa wyszła 70.3 a licza 72.6* cenamkw

oxygen

Postautor: oxygen » 23 maja 2024, 15:07

gophfer pisze:niestety wliczaja , ogladałem mieszkanie coś ok 72,6 i odejmując sciany jakies 2,3 realna powierzchnia użytkowa wyszła 70.3 a licza 72.6* cenamkw

To mam nadzieję, że będą oddawać ludziom pieniądze za nieprawidłowo naliczone metry i to wraz z odsetkami? Dobre miliony by z tego pewnie wyszły w skali całego rynku. Tu informacja o wyroku w sprawie doliczania do powierzchni mieszkania ścianek działowych. Pierwsze osoby mają już prawomocny wyrok w takiej sprawie, i bardzo dobrze. Choć w tej sprawie, to już dawno powinien się był UOKiK wypowiedzieć, ale widać lobby ma tu za duże umocowanie.

NOWY 2018

Postautor: NOWY 2018 » 07 paź 2024, 16:11

Nie ma prawa naliczać, przy odbiorze policzyć powierzchnie użytkową i to ma być w akcie notarialnym,wysokość poniżej 1,4m tez nie wlicza się, od 1,4 do pełnej wysokości np 2,4 to powierzchnia 1/2. sa na to normy i przepisy.
Według obowiązującej obecnie normy pomiaru powierzchni PN-ISO 9836:1997 do powierzchni użytkowej nie powinna być wliczana powierzchnia pod ściankami działowymi.

Wróć do „Górka Narodowa (Osiedle) Kraków od dewelopera Dom Development - forum mieszkańców”