Remont al. Solidarności w Krakowie - informacje, opinie i zdjęcia na forum

Informacje o nowych biurowcach, budynkach użyteczności publicznych, hotelach, parkach oraz obiektach przemysłowych w Krakowie infrastrukturze i jej remontach oraz planach rozwoju.
ister

Remont al. Solidarności w Krakowie - informacje, opinie i zdjęcia na forum

Postautor: ister » 28 kwie 2024, 16:31

Coś tam robią na al. Solidarności, ale nie wiem czy to już na pewno jest ten docelowy remont tej ważnej ulicy w Krakowie.

Obrazek

Zdjęcia co prawda mają już kilka dobrych dni, ale mam wrażenie, że prace obecnie bardziej skupiają się na jakichś chodnikach i dojściach do tej ulicy.

Obrazek

Pytanie, kiedy zabiorą się za faktyczny remont nawierzchni i ile to potrwa. A może już zaczęli się tym zajmować, może ktoś ma aktualniejsze zdjęcia i wrzuci na forum?

ister

Re: Remont al. Solidarności w Krakowie - informacje, opinie i zdjęcia na forum

Postautor: ister » 28 kwie 2024, 16:38

Niestety jest tak z Nową Hutą, że władze miasta traktują ją po macoszemu. Nie wiem, może jest dalej z centrum Krakowa i rzadziej bywają, może myślą, że skoro "nowa", to nie wymaga remontów...

Obrazek

To widać też po tym, jak wyglądają chodniki w Nowej Hucie i wiele innej infrastruktury.

MarcinJ

Postautor: MarcinJ » 10 maja 2024, 10:44

Byłem niedawno w okolicy i właśnie mam wrażenie, że niewiele się dzieje na tej budowie. Asfalt to tam miejscami wygląda, jak powierzchnia wyschniętego jeziora : D

Piast

Postautor: Piast » 27 maja 2024, 10:31

Wybrałem się ostatnio nad Zalew Nowohucki w Krakowie i faktycznie al. Solidarności, to nie jest droga w mieście, to jest jakiś żart:

Obrazek

Przecież to powinno być zamknięte dla ruchu już od dawna.

Ale dzisiaj czytałem, że jest jakaś szansa na zmiany i jednak nie będzie tak, że do remontu pójdą tylko fragmenty tej ulicy.

prace obejmą całość drogi, a nie jak pierwotnie planowano – tylko wybranych odcinków jezdni. Docelowo wyremontowany zostanie odcinek od pl. Centralnego do ul. Bulwarowej. Zakończenie remontu zaplanowano na koniec września.

krakow.pl/dzielnica_xviii_nowa_huta/283195,2332,komunikat,wiekszy_zakres_remontu_nakladkowego_al__solidarnosci_.html

Piast

Postautor: Piast » 27 maja 2024, 10:34

Całe szczęście, że ktoś poszedł po rozum do głowy i nie będzie pudrowania tego trupa, tylko ma zostać zrobiona całość, od Placu Centralnego.

Obrazek

I dobrze, bo za chwilę byłby problem kolejny, z tymi fragmentami, które nie zostały wyremontowane. Prace mają potrwać do końca września, choć to chyba nie będzie ostateczny koniec przebudowy tej ulicy.

ister

Postautor: ister » 22 lis 2024, 22:59

Mam nadzieję że to wyjdzie nieco lepiej niż remont Alei Jana Pawła II w Krakowie, a właściwie przebudowa tej ulicy. To że nie ma tam pasów do skrętu w lewo powoduje że większość osób nie chce jechać lewym pasem, bo nagle okazuje że ktoś włącza kierunkowskaz i cały pas stoi, bez możliwości włączenia się do ruchu i zjazdu na prawy pas, bo zwykle jest na nim spory ruch. Przez to ta ulica jest mocno niedrożna, ruch na niej mógłby być o wiele płynniejszy i mogłoby być na niej mniej korków.

MarcinJ

Postautor: MarcinJ » 21 maja 2025, 22:10

Tam już chyba przywrócono to torowisko do funkcjonowania i tramwaje na nie wróciły, jakoś od 10 maja, więc została jeszcze przebudowa albo remont samej jezdni dla samochodów. Ciekawe czy chodnikami także się zajmą.

Wróć do „Nowe biurowce, hotele, obiekty publiczne, przemysłowe i infrastruktura”