Rzeźby na osiedlach, ulicach i skwerach w Krakowie / jakie rzeźby można zobaczyć w Krakowie i gdzie

Warte odwiedzenia, zobaczenia miejsca w Małopolsce, Krakowie, Nowym Sączu, Tarnowie, Grybowie, Libiążu, Brzesku, Bochni itp.
Piast

Re: Rzeźby na osiedlach, ulicach i skwerach w Krakowie / jakie rzeźby można zobaczyć w Krakowie i gdzie

Postautor: Piast » 25 kwie 2024, 17:05

To ja dorzucam jeszcze jeden przykład, rzeźba pod blokiem na Osiedlu Piastów w Krakowie.

Obrazek

Zdaje się, że to rzeźna "Macierzyństwo", a autorem jest tu Wiesław Bielak, natomiast postawiono ją na os. Piastów w 1974 roku, wiec okrągłe 50 lat temu.

Piast

Re: Rzeźby na osiedlach, ulicach i skwerach w Krakowie / jakie rzeźby można zobaczyć w Krakowie i gdzie

Postautor: Piast » 25 kwie 2024, 17:07

Nie tak dawno rzeźba przeszła renowację, dzięki czemu dzisiaj można ją podziwiać w całkiem niezłym stanie.

Obrazek

Jak się Wam podoba? I to miło mieć taki wielki skwer pod blokiem a na nim rzeźbę i obcować ze sztuką wyglądając przez okno.

czang

Postautor: czang » 18 lip 2024, 21:33

A tu propozycja z Prądnika Czerwonego, zawsze mnie urzeka ta rzeźba.

Obrazek

A stoi przed Zespołem Szkół Ogólnokształcących nr 9 przy ul. Seniorów Lotnictwa.

Obrazek

W zasadzie, to nie wiem co symbolizuje, ale mnie kojarzy się z kosmosem.

czang

Postautor: czang » 18 lip 2024, 21:36

Ktoś może wie, co ta rzeźba symbolizuje, kto jest jej autorem i z jakich lat pochodzi i podzieli się informacją na forum?

Obrazek

W każdym razie polecam każdemu obejrzeć osobiście, bo warto.

megi

Postautor: megi » 30 lip 2024, 21:38

Super jest, nie kojarzyłam jej wcześniej, a na zdjęciach wygląda ekstra. Szkoda, że to jest tak schowane wszystko, jakieś figurki smoków dosyć infantylne stawiają w mieście, a tu kawałnsztuki jest w nim już, choć niestety mało znany i mało eksponowany, a szkoda.

megi

Postautor: megi » 30 lip 2024, 21:44

I w ramach tego dorzucam jeszcze jedną rzeźbę, zakładam, że dosyć znaną, bo znajdującą się przy jednym z popularniejszych wejść nad Zalew Nowohucki (mniej więcej róg al. Solidarności i ul. Bulwarowej w Krakowie).

Obrazek

Z tego, co udało mi się znaleźć, to rzeźba nazywa się Wzlot, choć funkcjonują też nazwy Wznoszenie oraz Piszczałki. Pochodzi z 1977 roku, a jej autorem jest Stanisław Małka.

czang

Re: Rzeźba Delfin Nowa Huta w Krakowie / jakie rzeźby można zobaczyć w Krakowie i gdzie

Postautor: czang » 24 paź 2024, 23:56

I jeszcze podrzucam jedną rzeźbę, tym ale tym razem ze starej Nowej Huty.

Obrazek

Rzeźba Delfin przechodzi właśnie remont, na pewno się jej przyda, bo powstała na przełomie lat 60 i 70 z inicjatywy mieszkańców.

czang

Postautor: czang » 24 paź 2024, 23:58

Moim zdaniem ta rzeźba Delfina jest całkiem w porządku, choć szkoda, że to już nie jest element fontanny, jak podobno było kiedyś, niestety tego nie pamiętam.

Obrazek

No i trochę to się chowa wśród nowohuckiej zieleni, niemniej to jest bardzo miły akcent na Osiedlu Górali, gdzie się znajduje, niedaleko ul. Bulwarowej. Jak ktoś ma chwilę czasu u jest w tej okolicy, to na pewno warto zobaczyć.

megi

Postautor: megi » 02 sty 2025, 23:27

Coś nieco bardziej współczesnego, pod jednym z nowych biurowców w Krakowie pojawiło się coś takiego.

Obrazek

Motyw nie jakoś bardzo zaskakujący i abstrakcyjny, jak niektóre z rzeźb zdobiące stare osiedla, ale jednak i tak trochę do tej przestrzeni wprowadza.

megi

Postautor: megi » 02 sty 2025, 23:28

Choć patrząc z nieco większej odległości, trochę ta rzeźba tam ginie.

Obrazek

A może to biurowiec jest na tyle ciekawy, że mniej się na nią zwraca uwagę.

Wróć do „Ciekawe miejsca w Małopolsce i Krakowie, które warto odwiedzić”