Budowa Osiedla Wizjonerów / Mieszkaj w Mieście (etap K) - zdjęcia i informacje
-
Re: Budowa Osiedla Wizjonerów / Mieszkaj w Mieście (etap K) - zdjęcia i informacje
te nawiewniki ścienne to chyba tylko na parterze. Nie widziałem ich w żadnym mieszkaniu od pierwszego piętra w górę. Wszędzie były zwykłe, okienne, z regulacją otwarcia 0-1-2.
Re: Budowa Osiedla Wizjonerów / Mieszkaj w Mieście (etap K) - zdjęcia i informacje
mynameispotato pisze:te nawiewniki ścienne to chyba tylko na parterze. Nie widziałem ich w żadnym mieszkaniu od pierwszego piętra w górę. Wszędzie były zwykłe, okienne, z regulacją otwarcia 0-1-2.
O a to ciekawe. Nie oglądałem innych mieszkań na tym osiedlu i może rzeczywiście tak jest.
Nowy pisze:MateuszW pisze:a te na najwyższych piętrach w markizę automatyczną.
Masz może jakieś zdjęcie, jak te markizy wyglądają, kiedy są rozłożone? Chętnie bym zobaczył, ale jakoś zawsze jak przechodzę, to wszystkie złożone. Nie wiesz czy ludzie z tego korzystają?
Niestety nie. Na razie jest tam mało mieszkańców a markizy pewnie dopiero latem będą używane. Wiem za to, że mają system automatycznego chowania na wypadek silniejszego wiatru.
Nowy pisze:Faktycznie nawiewnik zapewnia wymianę powietrza w mieszkaniu, ale grunt, żeby był dobrze dobrany i ustawiony, bo potrafi z nich nieźle wiać.
Te są higrosterowane, więc same powinny sobie regulować przepływ pod względem wilgotnoście. Można je też zawsze przestawić na minimalny przepływ. Jest taki suwaczek od spodu.
MateuszW pisze:Nowy pisze:MateuszW pisze:W mieszkaniach przy każdym oknie nawiweniki higrosterowane.
Co to za nawiewniki? Napiszesz dwa słowa o tym, jakie to ma zalety? Nawiewniki są obok okien, czy w oknach?
Przy każdym oknie jest coś takiego (ten konkretnie model aereco.com.pl/produkty/nawiewniki/eht-leg-higro )
Nawiewnik naścienny, zapewnia ciągłą wymianę powietrza bez ochładzania mieszkania i wpuszczania hałasu. Jeszcze nie wiem jak to się spisze ale w teorii brzmi super, bo mamy cały czas przepływ powietrza a nie trzeba otwierać okien. Z minusów, są dość spore i zajmują przestrzeń koło okna.
Dodatkowo mieszkania parterowe są wyposarzone w rolety zewnętrzne, a te na najwyższych piętrach w markizę automatyczną.
jeśli Kolega planuje tam mieszkać, nie na wynajem, a gładzi jeszcze nie ma - proszę rozważyć pociągnięcie z gniazdka obok grzejnika zasilania elektrycznego rolety. taki sznurek na korbkę to obecnie trochę nie na czasie już
Mar G pisze:jeśli Kolega planuje tam mieszkać, nie na wynajem, a gładzi jeszcze nie ma - proszę rozważyć pociągnięcie z gniazdka obok grzejnika zasilania elektrycznego rolety. taki sznurek na korbkę to obecnie trochę nie na czasie już
Dziękuję za sugestię. Tak mieszkanie dla mnie (w końcu

Swoją drogą jest możliwość wymiany samego zwijacza czy trzeba rozmontowywać roletę i wkładać tam silnik? (to było by już problematyczne bo rolety są pod elewacją)
MateuszW pisze:Mar G pisze:jeśli Kolega planuje tam mieszkać, nie na wynajem, a gładzi jeszcze nie ma - proszę rozważyć pociągnięcie z gniazdka obok grzejnika zasilania elektrycznego rolety. taki sznurek na korbkę to obecnie trochę nie na czasie już
Dziękuję za sugestię. Tak mieszkanie dla mnie (w końcu) Muszę o to jeszcze raz zapytać developera, bo nie jestem pewien czy to nie powoduje utraty gwarancji. Jeśli się dowiem, dam znać.
Swoją drogą jest możliwość wymiany samego zwijacza czy trzeba rozmontowywać roletę i wkładać tam silnik? (to było by już problematyczne bo rolety są pod elewacją)
najlepiej zapytać firmę od rolet - Rolmax, Skalmar itp. będą wiedzieć na pewno.
wolny.org.pl/Rolety-lodz/blog/rolety-sterowane-recznie-czy-elektrycznie.html
Wróć do „Mieszkaj w Mieście / Osiedle Wizjonerów Kraków (MWM) - forum mieszkańców”