Dąbska Pools Kraków / deweloper Dasta Invest - opinie i informacje na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
hellhax

Re: Dąbska Pools Kraków / deweloper Dasta Invest - opinie i informacje na forum

Postautor: hellhax » 14 gru 2023, 11:43

Wojtekk pisze:To może mamy inne doświadczenia. Ja dzwoniłem do nich tydzień po tym jak sprzęt pojawił się na placu budowy. Bez problemu dostałem listę dostępnych mieszkań.

nick707 pisze:Łatwiej jest jak już masz mieszkanie od nich w jakiejś lokalizacji. Kumpel bez problemu zarezerwował w przedsprzedaży bez jakiegoś większego wysiłku.

Tak się składa, że mieszkam w bloku obok, jestem wcześniejszym klientem Dasty i dokładnie wiedziałem, gdzie i kiedy będzie budowa, i rozmawiałem z nimi zanim cokolwiek się na tej działce zaczęło dziać. Być może róznice z naszych doświadczeń wynikają z tego zę chciałem kupić większe, 4-pokojowe mieszkanie a takich pewnie było mniej, tak czy siak nie udało się. Nie zmienia to faktu, że przez dłuższy czas sprzedawcy Dasty nas zwodzili, zamiast powiedziec jak jest, i o to mam żal :)

nick707

Postautor: nick707 » 14 gru 2023, 11:52

4-pokojowe dalej są chyba dostępne z tego co widziałem na tej rozpisce, co ktoś wrzucił. W segmencie C. Niekoniecznie centralnie od strony stawu, ale są.

hellhax

Postautor: hellhax » 14 gru 2023, 12:04

Tylko, że ja mówiłem o inwestycji na Hynka. Ale już minejsza o to.

nick707

Postautor: nick707 » 14 gru 2023, 12:04

A sorki, zgubiłem wątek :)

LQS

Postautor: LQS » 14 gru 2023, 12:22

Oczywiscie ze byla sprzdaz d303 pod stołem. Tutaj jest ciut bardziej ucywilizowane bo sprzedaz jest dalej na telefon ale jest info na stronie o planowanej inwestycji. Co do samej inwestycji nie wiem kto chcialby tam mieszkac kiedy zaraz obok bedzie kilka hoteli i innych typowych na airbnb

bartekrk

Postautor: bartekrk » 14 gru 2023, 14:36

hellhax pisze:
tera_krk pisze:Przecież na liście nie ma 130 mieszkań tylko są te co zostały po pierwszej przedsprzedaży... omg... Wiele mieszkań poszło i ich nie ma na liście nawet jako zarezerwowane... :)

Rzeczywiście, w takim razie zwracam honor. Części numerów mieszkań po prostu "brakuje" na liście i pytanie gdzie sie sprzedały. Czyli wygląda na to, że sprzedawanie nalepszych mieszkań z pod lady ma się w Daście nadal dobrze.

A co to za bajka, że jakiekolwiek mieszkanie w tej inwestycji się sprzedało? Standardowa (pato)praktyka, gdzie deweloper ukrywa bardziej atrakcyjne mieszkania, by w pierwszej kolejności wyprzedać te gorsze nadal widzę ludziom mydli oczy. Polecam sprawdzać księgi wieczyste, gdzie umowy deweloperskie są wpisywane - a że ich nie ma to pusto.

tomekl007 pisze:Solaris park sprzedawał po 15k za m2 ponad dwa lata temu. Uwzględniając inflacje, cena 18k za m2 tutaj jest mniejsza niż wzrost który mógłby wynikać z samej inflacji, polecam policzmi.pl/inflacje .

Co do lokalizacji, ja nie widzę lepszej do mieszkania w Krakowie, plusy:
- blisko park lotników
- blisko dwie linie tramwajowe (aleja i mogliska), w niedługim czasie będzie trzecia linia która się będzie kończyć przy skrzyżowaniu lema/mogliska - czyli będą trzy niezależne linie max 10 min na nogach.
- na dąbskiej jest masa usług, piekarnie, restauracje, lekarze wielu specjalizacji, stomatolodzy, przedszkola (w tym montesorri) - każda z tych rzeczy więcej niż jedna
- jest bardzo nowoczesna infrastuktura dla samochodów - ul lema ma 4 pasy i prawie nigdy się nie korkuje, nawet w godzinach szczytu.
- bardzo blisko do głównych dróg w krk - aleja pokoju i mogliska a mimo to jest bardzo cicho bo jest wystarczająca odległość od nich
- bardzo blisko do starego miasta - trawmajem ~15min, uber podobnie (w cenie ~10zł za dojazd).

dodatkowo na przyszłość, będzie całe centrum zbudowane przez rodbyrg na miejscu plazy, wg mojej obecnej wiedzy będzie tam:
- dodatkowe usługi
- zadbane ścieżki i zieleń
- biurowce które zwiększają wartość mieszkań obok
To ma wyglądać podobnie jak Fabryczna City

Jeszcze pozostałe kwestie:
- Tauron arena obok, potencjał na wynajem krótkoterminowy, jeśli ktoś w to celuje.

A sam budynek Pools ma jeden unikatowy aspekt, mianowicie widok na staw dąbski który nigdy nie będzie zasłonięty żadnym budynkiem.

Chętnie dowiem się o innych inwestycjach z przedziału 18-20k które może rywalizować jeśli chodzi o listę plusów. Młyny mogliska która jest bardziej premium (ale wg mnie gorsza lokalizacja bo blisko bardzo ruchliwej i głośnej ulicy sprzedaje się obecnie w cenach >22k m2)

1) Nie porównywałbym tego bloku do inwestycji Solaris Park, kolokwialnie z czym do czego... blok upchany między wódkę a zakąskę versus inwestycja premium otoczona parkiem.
2) Blisko park lotników? To w takim skąd na Czyżynach jest do niego daleko...
3) Blisko dwie-trzy linie tramwajowe? Jest tylko jedna linia tramwajowa i to akurat ta, której obecnie nie ma przystanku.
4) Nowoczesna infrastruktura dla samochodów.... taaa zabawny slogan, a żeby się do tego kilometrowego odcinka Lema dostać to w korkach trzeba z każdej strony postać.
5) Bardzo blisko starego miasta... a ci co mieszkają na grzegórzeckiej to rozumiem mieszkają już prawie na płycie rynku głównego.

Dodatkowo na przyszłość:
- biurowce i hotele na terenie po plazie, przytłaczające i przysłaniające tą całą dąbską pools,
- piękne widoki na pobliskie bloki i w przyszłości ruchliwe rondo.

Generalnie różowe okulary co poniektórych mnie specjalnie nie dziwią, ale mam takie szczere pytanie.
Kto średnio rozgarnięty kupiłby tam mieszkanie po 20 tys. za metr, mieszkanie, które odbierze na początku 2026 r. i będzie golutkie, skoro dziś w najbliższym sąsiedztwie, może mieć wykończony w dobrym standardzie lokal w budynku oddanym w ciągu ostatnich 1-3 lat, ładnie wykończonym, które może już dziś wynająć lub w nim zamieszkać za 17k/m2? Przecież to ani ekonomicznie ani logicznie nie zasadne.

nowyszukam32

Postautor: nowyszukam32 » 14 gru 2023, 14:51

bartekrk pisze:Generalnie różowe okulary co poniektórych mnie specjalnie nie dziwią, ale mam takie szczere pytanie.
Kto średnio rozgarnięty kupiłby tam mieszkanie po 20 tys. za metr, mieszkanie, które odbierze na początku 2026 r. i będzie golutkie, skoro dziś w najbliższym sąsiedztwie, może mieć wykończony w dobrym standardzie lokal w budynku oddanym w ciągu ostatnich 1-3 lat, ładnie wykończonym, które może już dziś wynająć lub w nim zamieszkać za 17k/m2? Przecież to ani ekonomicznie ani logicznie nie zasadne.

20 za metr to kosztują te małe mieszkania. Te sensowne były po 18.
O jakich mieszkaniach w najbliższym sąsiedztwie mówisz? Bo jak poszukasz w internecie to nic nie ma do sprzedaży w okolicach lema/dabska. Solaris coś jest, ale drożej niż tu. Ktoś kupił, odebrał i teraz sprzedaje.

W tym sęk, jest bardzo mało możliwości. Na grzegórzecką 77 też dzwoniłem to tam już kończą w maju ten budynek i nie ma już lokali do sprzedaży.

A co mnie wkurza to wpłynął wniosek na przedłużenie kredytu 2% w przyszłym roku i być może będzie ten 0% wprowadzony, więc mieszkania znowu pójdą w górę.

3stronny

Postautor: 3stronny » 14 gru 2023, 15:02

[quote="nowyszukam32"W tym sęk, jest bardzo mało możliwości. Na grzegórzecką 77 też dzwoniłem to tam już kończą w maju ten budynek i nie ma już lokali do sprzedaży.[/quote]
A jak w kontekście poszukiwania mieszkania widzisz ofertę Bryksy przy Bohomolca? Tam można było jeszcze nie tak dano kupić większe mieszkanie na wyższym piętrze w okolicach 13k zł/m2.

tomekl007

Postautor: tomekl007 » 14 gru 2023, 15:09

Oczywiście że Solaris park wygląda lepiej (jeden minus że tam nie ma żadnych usług i trzeba i tak przechodzić na stronę od ul Dabskiej), ale tam wszystko jest od dawna sprzedane, i ceny były wysokie (15-16m2) już dwa lata temu. Porównujemy z tym co jest dotępne obecnie, a jedyna alternatywą wydaje się grzegórzecka 77 od dewelopera Develia który nie słynie z wysokiej jakości.

bartekrk

Postautor: bartekrk » 14 gru 2023, 15:10

Pierwszy lepszy przykład (a jest ich sporo).
otodom.pl/pl/oferta/piekne-2-pok-z-ogrodkiem-swietna-lokalizacja-ID4mUBh
I więcej pytań proszę mi nie zadajcie, nie chcę zwiększać ruchu w wątku o takiej chałturze jaka ma powstać i całej otoczce tego dewelopera.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”