Najważniejsze inwestycje w Krakowie oddane w 2023 roku / jakie? Opinie na forum
Najważniejsze inwestycje w Krakowie oddane w 2023 roku / jakie? Opinie na forum
Zbliża sie koniec roku 2023, więc to także dobry czas na podsumowania. Jakie są Waszym zdaniem najważniejsze inwestycje budowlane / infrstrukturalne w Krakowie oddane mieszkańcom w bieżącym roku? A trochę się wydarzyło w temacie. Szkoda, że chyb do tego rankingu nie uda się dodać przebudowy al. 29 Listopada, ale było też trochę innych, w mojej opinii ważnych, o których warto tu wspomnieć, i które przyczyniły się do poprawienia komfortu życia Krakowian.
Re: Najważniejsze inwestycje w Krakowie oddane w 2023 roku / jakie? Opinie na forum
Moglibyście się trzymać tematu. Jeśli chodzi o mnie chodzi, to chyba najważniejszą inwestycją infrastrukturalną oddaną w 2023 roku w Krakowie, to była linia tramwajowa go Górki Narodowej.

Mnóstwo mieszkańców zyskało sensowna alternatywę dla samochodu, jeśli chodzi o poruszanie się po mieście, zresztą widać po tym, że ta linia tramwajowa jest niezwykle popularna wśród mieszkańców.

Mnóstwo mieszkańców zyskało sensowna alternatywę dla samochodu, jeśli chodzi o poruszanie się po mieście, zresztą widać po tym, że ta linia tramwajowa jest niezwykle popularna wśród mieszkańców.
Re: Najważniejsze inwestycje w Krakowie oddane w 2023 roku / jakie? Opinie na forum
Z zielonych inwestycji, to moim zdaniem Park Zakrzówek i zrealizowane tam kąpieliska oraz ogólne urządzenie tego terenu. Pewnie mogło to być miejscami lepiej zagospodarowane i bardziej przemyślane, ale ogólne, to mocno zmieniono to miejsce i mocno otwarto je na ludzi.
-
Racja. Mieszkania po 20 k czyli koniec dyskusji na forum zatem trzeba zmienić profil na dyskusję o infrastrukturze miejskiej. Dobra myśl
Inne budowy już nikogo przecież nie będą dotyczyć 

Podobno Trasa Wolbromska ma być oddana jeszcze w tym roku, więc doszłaby do zestawienia jeszcze jedna inwestycja z kategorii większych.
Choć nie wiem czy ona jest aż taka ważna dla Krakowa, czy nie bardziej liczy się jednak dla Zielonek. Może, jak oddadzą północną obwodnicę i ta droga będzie do niej dojazdem, to wtedy będzie miała większe znaczenie.
Choć nie wiem czy ona jest aż taka ważna dla Krakowa, czy nie bardziej liczy się jednak dla Zielonek. Może, jak oddadzą północną obwodnicę i ta droga będzie do niej dojazdem, to wtedy będzie miała większe znaczenie.
Król jest tylko jeden:

Jak dla mnie, to coś dla mieszkańców naprawdę, może i lekko zbytkowego, ale stać nas przecież ; )
A poza tym, to jak się już przejdzie przez te kolejki, to to jest całkiem miłe miejsce.

Jak dla mnie, to coś dla mieszkańców naprawdę, może i lekko zbytkowego, ale stać nas przecież ; )
A poza tym, to jak się już przejdzie przez te kolejki, to to jest całkiem miłe miejsce.
A z inwestycji związanych z zielenią, to bardzo podoba mi się zmiana ul. Krupniczej, tj. Zielona Krupnicza:

To dobrze pokazuje, że da się sadzić drzewa i jakąś zieleń nawet w miejscach, co do których wszyscy uważali, że jest inaczej. Zdecydowanie lepiej ta ulica teraz wygląda, tzn. wyglądała, jak były liście na drzewach.

To dobrze pokazuje, że da się sadzić drzewa i jakąś zieleń nawet w miejscach, co do których wszyscy uważali, że jest inaczej. Zdecydowanie lepiej ta ulica teraz wygląda, tzn. wyglądała, jak były liście na drzewach.
Podobno jest szansa na to, że jeszcze w tym roku, a może i przed Świętami, zostanie otwarta dla kierowców al. 29 Listopada, więc może to będzie jeszcze do zaliczenia na ten rok.
Do zielonych, to ja bym jeszcze dorzucił nowy park przy Karmelickiej im. Wisławy Szymborskiej.

Jest sporo zamiana, jeśli chodzi o to, jak wyglądał ten teren służący, jako parking. Choć z tego, co kojarzę, to ta inwestycja budziła sporo kontrowersji, bo ten parking był wykorzystywany przez wiele osób, w tym odwiedzających chorych w pobliskim szpitalu, a nawet dwóch.

Jest sporo zamiana, jeśli chodzi o to, jak wyglądał ten teren służący, jako parking. Choć z tego, co kojarzę, to ta inwestycja budziła sporo kontrowersji, bo ten parking był wykorzystywany przez wiele osób, w tym odwiedzających chorych w pobliskim szpitalu, a nawet dwóch.
To ja do tego zestawienia dodaję jeszcze jedną inwestycję, czyli oddanie nowego mostu kolejowego na Wiśle w Krakowie z większą liczbą torów wraz z budową estakady do dworca zamiast nasypu. Do tego doszła też możliwość przechodzenia przez ten most dla pieszych i rowerzystów, co sporo w okolicy zmieniało.

No i wreszcie znika ten cały bałagan z okolicy, który trwał tam przez dobrych kilka lat.

No i wreszcie znika ten cały bałagan z okolicy, który trwał tam przez dobrych kilka lat.
Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”