Najważniejsze inwestycje w Krakowie oddane w 2023 roku / jakie? Opinie na forum

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
luc

Najważniejsze inwestycje w Krakowie oddane w 2023 roku / jakie? Opinie na forum

Postautor: luc » 09 gru 2023, 21:29

Zbliża sie koniec roku 2023, więc to także dobry czas na podsumowania. Jakie są Waszym zdaniem najważniejsze inwestycje budowlane / infrstrukturalne w Krakowie oddane mieszkańcom w bieżącym roku? A trochę się wydarzyło w temacie. Szkoda, że chyb do tego rankingu nie uda się dodać przebudowy al. 29 Listopada, ale było też trochę innych, w mojej opinii ważnych, o których warto tu wspomnieć, i które przyczyniły się do poprawienia komfortu życia Krakowian.

Nowy

Re: Najważniejsze inwestycje w Krakowie oddane w 2023 roku / jakie? Opinie na forum

Postautor: Nowy » 10 gru 2023, 13:02

Moglibyście się trzymać tematu. Jeśli chodzi o mnie chodzi, to chyba najważniejszą inwestycją infrastrukturalną oddaną w 2023 roku w Krakowie, to była linia tramwajowa go Górki Narodowej.

Obrazek

Mnóstwo mieszkańców zyskało sensowna alternatywę dla samochodu, jeśli chodzi o poruszanie się po mieście, zresztą widać po tym, że ta linia tramwajowa jest niezwykle popularna wśród mieszkańców.

MarcinJ

Re: Najważniejsze inwestycje w Krakowie oddane w 2023 roku / jakie? Opinie na forum

Postautor: MarcinJ » 10 gru 2023, 13:31

Z zielonych inwestycji, to moim zdaniem Park Zakrzówek i zrealizowane tam kąpieliska oraz ogólne urządzenie tego terenu. Pewnie mogło to być miejscami lepiej zagospodarowane i bardziej przemyślane, ale ogólne, to mocno zmieniono to miejsce i mocno otwarto je na ludzi.

zadowolony

Postautor: zadowolony » 10 gru 2023, 15:29

Racja. Mieszkania po 20 k czyli koniec dyskusji na forum zatem trzeba zmienić profil na dyskusję o infrastrukturze miejskiej. Dobra myśl :mrgreen: Inne budowy już nikogo przecież nie będą dotyczyć :roll:

3stronny

Postautor: 3stronny » 11 gru 2023, 10:39

Podobno Trasa Wolbromska ma być oddana jeszcze w tym roku, więc doszłaby do zestawienia jeszcze jedna inwestycja z kategorii większych.

Choć nie wiem czy ona jest aż taka ważna dla Krakowa, czy nie bardziej liczy się jednak dla Zielonek. Może, jak oddadzą północną obwodnicę i ta droga będzie do niej dojazdem, to wtedy będzie miała większe znaczenie.

voyager

Postautor: voyager » 13 gru 2023, 18:15

Król jest tylko jeden:

Obrazek

Jak dla mnie, to coś dla mieszkańców naprawdę, może i lekko zbytkowego, ale stać nas przecież ; )

A poza tym, to jak się już przejdzie przez te kolejki, to to jest całkiem miłe miejsce.

Nowy

Postautor: Nowy » 14 gru 2023, 9:59

A z inwestycji związanych z zielenią, to bardzo podoba mi się zmiana ul. Krupniczej, tj. Zielona Krupnicza:

Obrazek

To dobrze pokazuje, że da się sadzić drzewa i jakąś zieleń nawet w miejscach, co do których wszyscy uważali, że jest inaczej. Zdecydowanie lepiej ta ulica teraz wygląda, tzn. wyglądała, jak były liście na drzewach.

Master

Postautor: Master » 20 gru 2023, 11:17

Podobno jest szansa na to, że jeszcze w tym roku, a może i przed Świętami, zostanie otwarta dla kierowców al. 29 Listopada, więc może to będzie jeszcze do zaliczenia na ten rok.

voyager

Postautor: voyager » 21 gru 2023, 14:45

Do zielonych, to ja bym jeszcze dorzucił nowy park przy Karmelickiej im. Wisławy Szymborskiej.

Obrazek

Jest sporo zamiana, jeśli chodzi o to, jak wyglądał ten teren służący, jako parking. Choć z tego, co kojarzę, to ta inwestycja budziła sporo kontrowersji, bo ten parking był wykorzystywany przez wiele osób, w tym odwiedzających chorych w pobliskim szpitalu, a nawet dwóch.

luc

Postautor: luc » 28 gru 2023, 23:20

To ja do tego zestawienia dodaję jeszcze jedną inwestycję, czyli oddanie nowego mostu kolejowego na Wiśle w Krakowie z większą liczbą torów wraz z budową estakady do dworca zamiast nasypu. Do tego doszła też możliwość przechodzenia przez ten most dla pieszych i rowerzystów, co sporo w okolicy zmieniało.

Obrazek

No i wreszcie znika ten cały bałagan z okolicy, który trwał tam przez dobrych kilka lat.

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”