Dąbska Pools Kraków / deweloper Dasta Invest - opinie i informacje na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
michok

Re: Dąbska Pools Kraków / deweloper Dasta Invest - opinie i informacje na forum

Postautor: michok » 14 gru 2023, 6:19

Bez przesady ze te mieszkania co zostały mają aż tak kiepskie układy. Powiedzialbym, ze maja klasyczne uklady. Zobaczcie jakie układy proponuje klientom chociazby interbud.
Jakoś niefajnie się ten wątek ciągnie. O ile mi wiadomo na przedsprzedaż mógł załapać się każdy kto wiedzial ze
Inwestycja rusza. Nie tylko klienci dasty.
Mirosław Ch. Urodzony w Małopolsce, na co dzień mieszkający w Krakowie.

Wojtekk

Postautor: Wojtekk » 14 gru 2023, 7:48

Układy nie aż tak złe, w każdym razie nie wyróżniają się jakoś na minus. Zawsze też można dokonać w pewnym zakresie modyfikacji w ramach zmian lokatorskich (które Dasta na D303 często robiła bezpłatnie - szło się z nimi normalnie dogadać).

Te teorie o D303 że pod stołem mieszkania poszły to już któryś raz widzę i mnie śmieszą. Faktem jest jeśli liczyło się na kontakt mailowy to można było się zawieść, tutaj obsługa klienta u nich leży. Z własnego doświadczenia, najlepiej dzwonić do biura bezpośrednio i prosić o rozmowę z kimś z działu sprzedaży. Tutaj już jest konkret i normalna rozmowa.

mop

Postautor: mop » 14 gru 2023, 9:03

Wojtekk pisze:Układy nie aż tak złe, w każdym razie nie wyróżniają się jakoś na minus. Zawsze też można dokonać w pewnym zakresie modyfikacji w ramach zmian lokatorskich (które Dasta na D303 często robiła bezpłatnie - szło się z nimi normalnie dogadać).

Te teorie o D303 że pod stołem mieszkania poszły to już któryś raz widzę i mnie śmieszą. Faktem jest jeśli liczyło się na kontakt mailowy to można było się zawieść, tutaj obsługa klienta u nich leży. Z własnego doświadczenia, najlepiej dzwonić do biura bezpośrednio i prosić o rozmowę z kimś z działu sprzedaży. Tutaj już jest konkret i normalna rozmowa.

Tak właśnie robiłem przy okazji ostatniego etapu na hynka i cały czas mówili, że sprzedaż jeszcze nie ruszyła po czym jak ruszyła to nic nie zostało. Zamiast wprost powiedzieć jak będzie to rok zwodzili.

czang

Postautor: czang » 14 gru 2023, 9:50

A nie macie wrażenia, że ta okolica, to też nie jest jakaś super wybitna? Jest poprawna, ale bez wodotrysków. Nie ma większych sklepów tam (chyba, ze ktoś chce sprzęt sportowy kupić). Do M1 jest jednak kawałek, samochodem chwila, ale patrzę raczej z perspektywy pieszego. Szkoły najbliższe, to chyba gdzieś w okolicach al. Pokoju. Plus, że do Parku Lotników Polskich nie jest daleko, choć też trzeba kawałek przejść. Na tramwaj będzie w miarę blisko, jak zostanie uruchomiony znów przystanek Plaza. No i jeszcze jest niewiadoma odnośnie tego, jak Strabag działki po Plazie zagospodaruje - a to kawał terenu i to chyba od południowej strony do tej inwestycji.

Jakie macie tu opinie, może się podzielicie na forum?

czang

Postautor: czang » 14 gru 2023, 9:56

A co do układów mieszkań, to nie jest źle (patrzyłem na większe), choć sporo okien z północną wystawą w takich lokalach, przedpokoje spore się zdarzają. Bywają też większe mieszkania z maleńkimi balkonami / loggiami.

hellhax

Postautor: hellhax » 14 gru 2023, 10:14

tera_krk pisze:Przecież na liście nie ma 130 mieszkań tylko są te co zostały po pierwszej przedsprzedaży... omg... Wiele mieszkań poszło i ich nie ma na liście nawet jako zarezerwowane... :)

Rzeczywiście, w takim razie zwracam honor. Części numerów mieszkań po prostu "brakuje" na liście i pytanie gdzie sie sprzedały. Czyli wygląda na to, że sprzedawanie nalepszych mieszkań z pod lady ma się w Daście nadal dobrze.

Wojtekk pisze:Te teorie o D303 że pod stołem mieszkania poszły to już któryś raz widzę i mnie śmieszą. Faktem jest jeśli liczyło się na kontakt mailowy to można było się zawieść, tutaj obsługa klienta u nich leży. Z własnego doświadczenia, najlepiej dzwonić do biura bezpośrednio i prosić o rozmowę z kimś z działu sprzedaży. Tutaj już jest konkret i normalna rozmowa.

Mogą Cie śmieszyć owe "teorie" ale ja przez to zwodzenie Dasty straciłem jakieś pół roku szukania mieszkania. Sprzedawcy z biura sprzetaży mówili "tak, będą mieszkania duże i małe, nie wiemy jeszcze kiedy rozpoczniemy sprzedaż ale niedługo, prosze dzwonić za jakiś czas i pytać." A potem się okazało że była jakaś lista chętnych (o której sprzedawcy nie wspomnieli) na 100 osób i wszystko poszło do nich poza zwykłą sprzedażą. A najlepsze mieszkania w bloku "prezes juz obiecał znajomemu".

mop pisze:Tak właśnie robiłem przy okazji ostatniego etapu na hynka i cały czas mówili, że sprzedaż jeszcze nie ruszyła po czym jak ruszyła to nic nie zostało. Zamiast wprost powiedzieć jak będzie to rok zwodzili.

Dokładnie tak było

czang pisze:A nie macie wrażenia, że ta okolica, to też nie jest jakaś super wybitna?

Nie jest zła ale czy bym tam płacił 18-20k za metr? To nie wiem... Ale napewno znajdą sie tacy co zapłacą.

Wojtekk

Postautor: Wojtekk » 14 gru 2023, 10:35

hellhax pisze:
Wojtekk pisze:Te teorie o D303 że pod stołem mieszkania poszły to już któryś raz widzę i mnie śmieszą. Faktem jest jeśli liczyło się na kontakt mailowy to można było się zawieść, tutaj obsługa klienta u nich leży. Z własnego doświadczenia, najlepiej dzwonić do biura bezpośrednio i prosić o rozmowę z kimś z działu sprzedaży. Tutaj już jest konkret i normalna rozmowa.

Mogą Cie śmieszyć owe "teorie" ale ja przez to zwodzenie Dasty straciłem jakieś pół roku szukania mieszkania. Sprzedawcy z biura sprzetaży mówili "tak, będą mieszkania duże i małe, nie wiemy jeszcze kiedy rozpoczniemy sprzedaż ale niedługo, prosze dzwonić za jakiś czas i pytać." A potem się okazało że była jakaś lista chętnych (o której sprzedawcy nie wspomnieli) na 100 osób i wszystko poszło do nich poza zwykłą sprzedażą. A najlepsze mieszkania w bloku "prezes juz obiecał znajomemu".

To może mamy inne doświadczenia. Ja dzwoniłem do nich tydzień po tym jak sprzęt pojawił się na placu budowy. Bez problemu dostałem listę dostępnych mieszkań. Faktem jest że 1/3 była już porezerwowana, ale nadal było w czym wybierać więc nie tak że najlepsze już się rozeszły. Niestety trzeba tu było mieć trochę szczęścia z tym kiedy się do nich odezwało. Dlatego pewnie spory odsetek osób które tam kupiło to osoby z sąsiedniej inwestycji (widziały kiedy zaczęło się coś dziać). Nie twierdzę że to profesjonalne podejście, jestem wręcz przeciwnego zdania. Odnosiłem się bardziej do wydźwięku niektórych postów, które szukają jakiegoś spisku dewelopera.

Co do Dąbska Pools, cena zdecydowanie przesadzona ale pewnie znajdą się chętni.
Ostatnio zmieniony 14 gru 2023, 10:37 przez Wojtekk, łącznie zmieniany 1 raz.

nick707

Postautor: nick707 » 14 gru 2023, 10:37

hellhax pisze:
tera_krk pisze:Mogą Cie śmieszyć owe "teorie" ale ja przez to zwodzenie Dasty straciłem jakieś pół roku szukania mieszkania. Sprzedawcy z biura sprzetaży mówili "tak, będą mieszkania duże i małe, nie wiemy jeszcze kiedy rozpoczniemy sprzedaż ale niedługo, prosze dzwonić za jakiś czas i pytać." A potem się okazało że była jakaś lista chętnych (o której sprzedawcy nie wspomnieli) na 100 osób i wszystko poszło do nich poza zwykłą sprzedażą. A najlepsze mieszkania w bloku "prezes juz obiecał znajomemu".
Nie jest zła ale czy bym tam płacił 18-20k za metr? To nie wiem... Ale napewno znajdą sie tacy co zapłacą.

Łatwiej jest jak już masz mieszkanie od nich w jakiejś lokalizacji. Kumpel bez problemu zarezerwował w przedsprzedaży bez jakiegoś większego wysiłku.

Jak dla mnie okolica jest świetna ze względu na park lotników, rzut beretem w stronę Wisły (bieganie/rower), blisko tramwaj i mam brata na lema, więc zawsze to lepiej jak się ma dobre kontakty z rodziną.

W miejsce plazy mają być także usługi, jakieś restauracje.

A słyszałem, że zamiast decathlonu ma być biedronka, a decathlon ma zostać przeniesiony na działkę obok.

nick707

Postautor: nick707 » 14 gru 2023, 10:46

A no i problem jest też taki, że tych fajnych miejsc w Krakowie zaczyna już brakować. Mówię o lokalizacjach nieoddalonych za bardzo od centrum.
No bo w Hucie czy na Ruczaju (Czerwone Maki) to zawsze można kupić, ale dla mnie osobiście to za daleka wyprowadzka, zwłaszcza, że i pracę i znajomych (część wynajmuje) i ulubione sklepy czy siłownie mam tutaj. Także na pewno znajdą się tacy co kupią drożej tutaj, chociażby mniejsze mieszkanie.

tomekl007

Postautor: tomekl007 » 14 gru 2023, 10:54

Solaris park sprzedawał po 15k za m2 ponad dwa lata temu. Uwzględniając inflacje, cena 18k za m2 tutaj jest mniejsza niż wzrost który mógłby wynikać z samej inflacji, polecam policzmi.pl/inflacje .

Co do lokalizacji, ja nie widzę lepszej do mieszkania w Krakowie, plusy:
- blisko park lotników
- blisko dwie linie tramwajowe (aleja i mogliska), w niedługim czasie będzie trzecia linia która się będzie kończyć przy skrzyżowaniu lema/mogliska - czyli będą trzy niezależne linie max 10 min na nogach.
- na dąbskiej jest masa usług, piekarnie, restauracje, lekarze wielu specjalizacji, stomatolodzy, przedszkola (w tym montesorri) - każda z tych rzeczy więcej niż jedna
- jest bardzo nowoczesna infrastuktura dla samochodów - ul lema ma 4 pasy i prawie nigdy się nie korkuje, nawet w godzinach szczytu.
- bardzo blisko do głównych dróg w krk - aleja pokoju i mogliska a mimo to jest bardzo cicho bo jest wystarczająca odległość od nich
- bardzo blisko do starego miasta - trawmajem ~15min, uber podobnie (w cenie ~10zł za dojazd).

dodatkowo na przyszłość, będzie całe centrum zbudowane przez rodbyrg na miejscu plazy, wg mojej obecnej wiedzy będzie tam:
- dodatkowe usługi
- zadbane ścieżki i zieleń
- biurowce które zwiększają wartość mieszkań obok
To ma wyglądać podobnie jak Fabryczna City

Jeszcze pozostałe kwestie:
- Tauron arena obok, potencjał na wynajem krótkoterminowy, jeśli ktoś w to celuje.

A sam budynek Pools ma jeden unikatowy aspekt, mianowicie widok na staw dąbski który nigdy nie będzie zasłonięty żadnym budynkiem.

Chętnie dowiem się o innych inwestycjach z przedziału 18-20k które może rywalizować jeśli chodzi o listę plusów. Młyny mogliska która jest bardziej premium (ale wg mnie gorsza lokalizacja bo blisko bardzo ruchliwej i głośnej ulicy sprzedaje się obecnie w cenach >22k m2)

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”