Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
bartekrk

Re: Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Postautor: bartekrk » 06 gru 2023, 16:11

MamaAnubisa pisze:A flipping to jeszcze istnieje ? Raz ze ten 0 procent kredyt to przeciez nie dla flipiarzy a dwa, ze trzeba miec duzo kaski na flipa teraz !

Najem ma się bardzo dobrze, nigdy tak drogo nie wynajmowałem. A że XII-III to od 20 lat lat najsłabsze miesiące w branży najmu to i nieogary którym teraz skończyły się umowy muszą schodzić z cen, więc dla laików może to sugerować jakieś spadki.
Flipping też ma się bardzo dobrze, wyremontowane rudery na zadupiach sprzedają się po 15k, nigdy drożej nie było.
Jest tak dobrze że przy Wiśle pojawiły się rekordowe ceny w skali kraju, kupione parę lat temu za około 20 dziś blisko 50k za metr za stan... deweloperski :D
W skrócie wszyscy siedzą na kasie w branży i z nudów kupują bitcoina, a ten... też bije rekordy. Trudno w Polsce nie być milionerem tak na prawdę.

Ibrakadabra9

Postautor: Ibrakadabra9 » 07 gru 2023, 15:52

Obecnie wszystko jest niezwykle zawyżone przez BK2. Ceny kawalerek wyśrubowane pod sufit, ceny większych mieszkań idealnie max pod BK2. Pytanie czy dalej pranie pieniędzy przez banki i deweloperów w dalszym ciągu będzie legalne, czy nierząd już wyprał co miał wyprać i zakończy program w najbliższym czasie. Aktualnie dość duża górka i rynek sugeruje żeby sprzedawać a nie kupować, ale niestety nie mam pociotki w nierządzie i nie wiem czy bedą dalej legalnie transportować pieniądze obywateli do banksterkow i deweloperów.

Awatar użytkownika
MamaAnubisa

Postautor: MamaAnubisa » 08 gru 2023, 0:02

Może powróci nauka zdalna z uwagi na https://www.money.pl/gospodarka/studenc ... 2689v.html co sądzicie kochani?

asander

Postautor: asander » 08 gru 2023, 7:46

MamaAnubisa pisze:Może powróci nauka zdalna z uwagi na https://www.money.pl/gospodarka/studenc ... 2689v.html co sądzicie kochani?

A mimo to knajpy, puby i rozmaite miejscówki z browarem za 13-15 zł w Krakowie pełne są młodych ludzi. Skoro mają na kraftowe piwo, na pizze, na hamburgery za 30 zł, to niech nie narzekają na drogi wynajem. Sorry, ale za moich studenckich czasów (20 lat temu) też nie było łatwo, trzeba było oszczędzać, może zabrzmi to millenialsko i bumersko, ale sorry, dzisiejsza młodzież jakaś taka rozpasana i roszczeniowa... Mój kolega brał kredyt na studia, dziś świetnie sobie radzi i zarabia 20+K, tak to w życiu działa, jest czas siania i czas zbierania. Zetki ogarnijcie się, odłóżcie choć na chwilę tiktoki, instagramy itp. shit, zakasać rękawy i do roboty.

pablozs48

Postautor: pablozs48 » 08 gru 2023, 20:42

asander pisze:
MamaAnubisa pisze:Może powróci nauka zdalna z uwagi na https://www.money.pl/gospodarka/studenc ... 2689v.html co sądzicie kochani?

A mimo to knajpy, puby i rozmaite miejscówki z browarem za 13-15 zł w Krakowie pełne są młodych ludzi. Skoro mają na kraftowe piwo, na pizze, na hamburgery za 30 zł, to niech nie narzekają na drogi wynajem. Sorry, ale za moich studenckich czasów (20 lat temu) też nie było łatwo, trzeba było oszczędzać, może zabrzmi to millenialsko i bumersko, ale sorry, dzisiejsza młodzież jakaś taka rozpasana i roszczeniowa... Mój kolega brał kredyt na studia, dziś świetnie sobie radzi i zarabia 20+K, tak to w życiu działa, jest czas siania i czas zbierania. Zetki ogarnijcie się, odłóżcie choć na chwilę tiktoki, instagramy itp. shit, zakasać rękawy i do roboty.

Panie, Browary kraftowe z tapa to po 18-25 zeta latają

Heavy Rain

Postautor: Heavy Rain » 15 gru 2023, 0:34

Ibrakadabra9 pisze:Obecnie wszystko jest niezwykle zawyżone przez BK2. Ceny kawalerek wyśrubowane pod sufit, ceny większych mieszkań idealnie max pod BK2. Pytanie czy dalej pranie pieniędzy przez banki i deweloperów w dalszym ciągu będzie legalne, czy nierząd już wyprał co miał wyprać i zakończy program w najbliższym czasie. Aktualnie dość duża górka i rynek sugeruje żeby sprzedawać a nie kupować, ale niestety nie mam pociotki w nierządzie i nie wiem czy bedą dalej legalnie transportować pieniądze obywateli do banksterkow i deweloperów.

Przy tak wyprzedanym rynku czego się spodziewasz? Kraków jest bardzo zabudowany (brak gruntów), procedury przewlekłe, podaż słaba. To nie Katowice, gdzie nie dość, że niezabudowanych terenów od groma to nawet mimo BK2% większość rynku nie jest sprzedana chociaż ceny sprzedaży w samym centrum są niższe niż koszt budowy na obrzeżach Krakowa.

Inwestorzgotowka

Postautor: Inwestorzgotowka » 24 gru 2023, 20:50

Życzenia na 2024
Załączniki
GCGbkzpWMAAZn3W.jpeg
GCGbkzpWMAAZn3W.jpeg (217.52 KiB) Przejrzano 2661 razy

NeVeS

Postautor: NeVeS » 28 gru 2023, 16:04

Zobaczymy jak ten obrazek się zestarzeje :D. Bez programu 2%, z ciągle wysokimi stopami procentowymi, z coraz tańszym prądem dla przemysłu, z rekordowymi marżami deweloperów, jest naprawdę sporo miejsca do korekty. Także -20% w ciągu najbliższego roku, albo dwóch by mnie nie zdziwiło. W dłuższym terminie ( > 5lat) ciągle mamy bardzo inflacjogenne otoczenie lokalne, niezagrożony wzrost wynagrodzeń, więc trend wzrostowy raczej będzie zachowany.

Mar G

Postautor: Mar G » 28 gru 2023, 18:45

NeVeS pisze: Także -20% w ciągu najbliższego roku, albo dwóch by mnie nie zdziwiło.

jakże podobne komentarze od pewnego eksperta padały tutaj już w 2020-21 wieszczące na Krowodrzy spadek z 8 T na 5 T.
i mamy mityczne 5 T - tylko wyrażone w USD :):)

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”