Grzegórzecka 10 Kraków od Fronton (przebudowa i rozbudowa kamienicy na hotel) - opinie na forum

Informacje o nowych biurowcach, budynkach użyteczności publicznych, hotelach, parkach oraz obiektach przemysłowych w Krakowie infrastrukturze i jej remontach oraz planach rozwoju.
Master

Grzegórzecka 10 Kraków od Fronton (przebudowa i rozbudowa kamienicy na hotel) - opinie na forum

Postautor: Master » 01 mar 2022, 15:38

Chyba już wiadomo, co powstanie w budynku, w którym kiedyś znajdowały się chyba wydawnictwa kartograficzne przy ul. Grzegórzeckiej 10, to mniej więcej na przeciwko Hali Targowej w Krakowie.

Obrazek
Wizualizacja inwestora: Przedsiębiorstwo Budownictwa i Obrotu Towarowego ,,FRONTON” Sp. z o.o.

Zastanawiam się czy ten budynek był taki wysoki, czy czy został podniesiony o jedno piętro, w każdym razie wybuja się z tych kamienic na wizualizacji. Co myślicie o elewacji, jaka się Wam bardziej podoba się Wam taka elewacja?

Nowy

Re: Grzegórzecka 10 Kraków od Fronton (przebudowa i rozbudowa kamienicy na hotel) - opinie na forum

Postautor: Nowy » 05 mar 2022, 11:11

To całkiem duży obiekt będzie, z tego co gdzieś czytałem, to ma mieć chyba ponad 130 pokoi, a docelowo będzie się tam mogło zatrzymać nawet 500 osób, więc całkiem sporo. Otwarcie chyba na 2023 zaplanowano. Czyli z znów w okolicy przybędzie sporo turystów, ale przynajmniej nie ubędzie mieszkańców, bo jednak w dawnym budynku Geodezji i kartografii, to jednak chyba nie mieszkali ludzie.

NeVeS

Re: Grzegórzecka 10 Kraków od Fronton (przebudowa i rozbudowa kamienicy na hotel) - opinie na forum

Postautor: NeVeS » 07 mar 2022, 8:49

Od samego początku miał tam powstać hotel, wiadomo już to było przed epidemią o ile dobrze pamiętam.

Nowy

Postautor: Nowy » 07 mar 2022, 12:58

NeVeS pisze:Od samego początku miał tam powstać hotel, wiadomo już to było przed epidemią o ile dobrze pamiętam.

A widzisz, to gdzieś przeoczyłem, w zasadzie, to liczyłem po cichu na to, że powstanie tam jakaś mieszkaniówka, ale tego niestety powstaje mało w Krakowie w takich lokalizacjach. Ciekawe ile w tym winy np. planowania i konieczności wybudowania ponad jednego miejsca postojowego do każdego mieszkania. W przypadku kamienic w centrum, to jednak dosyć trudny warunek do spełnienia.

Master

Postautor: Master » 10 cze 2022, 9:55

Wygląda na to, że budynek już czeka na elewację, bo chyba tak finalnie nie ma to wyglądać.

Obrazek

Okna też już wstawione. Spory budynek, a tam jeszcze chyba także od podwórka sporo się działo.

Obrazek

Wiem, że ten budynek wcześniej nie korespondował dobrze ze znajdującą się po sąsiedzku architekturą. Ale skoro go tak gruntownie przebudowują, to mógł ktoś pokusić się o zaprojektowanie ściany frontowej w taki sposób, żeby pasowała do otoczenia.

Master

Postautor: Master » 13 paź 2022, 10:38

Ciągle niewiele zmian na tej budowie:

Obrazek

Przynajmniej od strony ulicy Grzegórzeckiej, ale może więcej dzieje się w oficynie. Na pewno zmiana jest taka, że żuraw zniknął, czyli pewnie skończyły się cięższe prace przy konstrukcji.

Nowy

Postautor: Nowy » 25 maja 2023, 10:43

To jeszcze ze spaceru wzdłuż ul. Grzegórzeckiej ostatniego:

Obrazek

Wygląda na to, że elewacja nowego hotelu przy ul. Grzegórzeckiej już skończona.

Nowy

Postautor: Nowy » 25 maja 2023, 10:47

Wcześniejszy budynek Wydawnictw Kartograficznych (a raczej tej sam, bo tylko gruntownie go przebudowano) zupełnie nie pasował do sąsiednich kamienic, szkoda, że tak konsekwentnie postarano się utrzymać to założenie, a nie zmieniono elewacji na coś, co by bardziej przystawało do tego miejsca.

Obrazek

A jak się Wam podoba? Wygląda na to, że to kolejna inwestycja, która spowoduje w okolicy napływ ludzi hotelowo-wynajmujących. Ciekawe co na to stali mieszkańcy, o ile jeszcze jacyś w okolicy zostali.

teqnix

Postautor: teqnix » 07 cze 2023, 19:39

Nowy pisze: Ciekawe co na to stali mieszkańcy, o ile jeszcze jacyś w okolicy zostali.

Nie wiem jacy są stali mieszkańcy w tym miejscu na Grzegórzeckiej ale uwierz mi, że nie chciał byś oglądać stałych mieszkańców Wąskiej 4 na Kazimierzu a różne stowarzyszenia podniosły z rok temu straszny raban, że miasto ich na siłę przeprowadza bo chce sprzedać budynek. Wolę mieć jako sąsiadów 5 hoteli w koło i jeszcze same mieszkania na krótkoterminowy niż zawodowych patoli.

Nowy

Postautor: Nowy » 06 gru 2023, 21:53

teqnix pisze:Nie wiem jacy są stali mieszkańcy w tym miejscu na Grzegórzeckiej ale uwierz mi, że nie chciał byś oglądać stałych mieszkańców Wąskiej 4 na Kazimierzu a różne stowarzyszenia podniosły z rok temu straszny raban, że miasto ich na siłę przeprowadza bo chce sprzedać budynek. Wolę mieć jako sąsiadów 5 hoteli w koło i jeszcze same mieszkania na krótkoterminowy niż zawodowych patoli.

Coś w tym jest, kiedyś myślałem, że to będzie tak, że w Nowej Hucie zmieni się pokolenie, a wraz z nim mentalność wielu ludzi, którzy tam mieszkają. Ale niestety takie sprawy się często dziedziczy, a mieszkania przechodzą z rodziców na dzieci. Nie chcę tu generalizować, bo większość to normalne osoby, ale wystarczy pojedyncze patusy, żeby zepsuć życie wszystkim.

Wróć do „Nowe biurowce, hotele, obiekty publiczne, przemysłowe i infrastruktura”