Pompa ciepła za i przeciw / jaki jest średni roczny koszt ogrzewania z pompą ciepła

Forum o tym, jak wykończyć nowe mieszkanie, jakie sprzęty do niego kupić, jakie materiały wykończeniowe zastosować, gdzie znaleźć dobrą ekipę wykończeniową w Krakowie i Małopolsce.
adammek

Pompa ciepła za i przeciw / jaki jest średni roczny koszt ogrzewania z pompą ciepła

Postautor: adammek » 16 lut 2022, 13:40

czy ma ktoś do czynienia z pompą ciepła - szukam wszystkich za i przeciw. Jaki jest średni roczny koszt ogrzewania - dom ok. 250m2 (bez PV)

megi

Re: Pompa ciepła za i przeciw / jaki jest średni roczny koszt ogrzewania z pompą ciepła

Postautor: megi » 17 lut 2022, 12:56

Podłączam się pod pytanie, ile zyskuje się na pompie ciepła, ile taniej wychodzi ogrzewanie domu czymś takim, warto uwzględniając wszystkie koszty? Jak sądzicie?

Irennia

Re: Pompa ciepła za i przeciw / jaki jest średni roczny koszt ogrzewania z pompą ciepła

Postautor: Irennia » 25 lut 2022, 14:23

Moim zdaniem warto - pytanie tylko jakim budżetem dysponujesz. Jeżeli zakładasz początkowo wyższą inwestycję to nie zastanawiaj się. Pompa jest ekologiczne, bezobsługowa - możesz pomyśleć o dofinansowaniu oraz co chyba ważne patrząc na budżety rozważyć dodatkowo instalację PV.
Ja mam i użytkuję od jakiegoś czasu - na nasz klimat jest wystarczająca - jeżeli miałbyś obawy czy daje radę w mrozy :)

Master

Postautor: Master » 07 mar 2022, 13:07

Ale może ktoś się orientuje, jakie są miesięczne koszty ogrzewania domu pompą ciepła w miesiącach zimowych (i jaki jest metraż domu)? Bo można sobie gdybać, ale to tak naprawdę powinien być wyznacznik. No i ile kosztuje montaż pompy ciepła i jej późniejsze utrzymanie, chodzi o konserwację itp.

megi

Postautor: megi » 22 sie 2022, 9:33

Ile coś takiego prądu zużywa i jak to się będzie spinało po podwyżkach cen prądu?

kama

Postautor: kama » 12 lut 2023, 14:35

Na tle ogrzewania gazem, jak się te koszty kształtowały w tym roku?

megi

Postautor: megi » 10 sie 2023, 15:53

No i jeszcze pytanie, czy kiedyś znów nie zmieni się prawo i nie okaże się, że jednak pompy ciepła, to są nie w porządku i trzeba je zastąpić czymś innym?

witoldrekk

Postautor: witoldrekk » 22 sie 2023, 23:06

megi pisze:No i jeszcze pytanie, czy kiedyś znów nie zmieni się prawo i nie okaże się, że jednak pompy ciepła, to są nie w porządku i trzeba je zastąpić czymś innym?

początkowo pomyślałem sobie, że to co piszesz jesy przecież niemożliwe, ale potem wpisałem w google frazę "pompa ciepła" i google samo podpowiedziało mi "pomapa ciepła emisja co2" i okazuje się, że zawsze jest jakieś "ale" :D
https://nowohuckie-renowacje.pl/fotele-prl/ Fotel PRL

Wróć do „Wykończenie i urządzenie mieszkania - forum i opinie o ekipach, materiałach i sprzęcie”