plaszak pisze:
Wizualizacja: deweloper Instal Kraków
Czy ja dobrze widzę, że tam na dachu zostały zamontowane jakieś panele? To fotowoltaika na dachu bloku albo kolektory słoneczne? Faktycznie deweloper Instal Kraków zadbał tam o coś takiego?
plaszak pisze:
Wizualizacja: deweloper Instal Kraków
jankomuzykanto pisze:Pytałem w BSM o te elementy, jest to faktycznie fotowoltaika. Ma zmniejszać koszty prądu w częściach wspólnych (oświetlenie garażu itd.).
luc pisze:jankomuzykanto pisze:Pytałem w BSM o te elementy, jest to faktycznie fotowoltaika. Ma zmniejszać koszty prądu w częściach wspólnych (oświetlenie garażu itd.).
Spoko rozwiązanie, ciekawe jakie to daje oszczędności wspólnocie w skali roku. Zastosowano tam jeszcze jakieś inne ciekawe rozwiązania tego rodzaju?
jankomuzykanto pisze:Wydaje mi się, że powinno przynosić trochę oszczędności. W budynkach są windy, garaże są przyzwoicie oświetlone, brama do garażu z napędem elektrycznym, generalnie ma co konsumować ten prąd. Pytanie jaki będzie koszt utrzymania tej instalacji w przyszłości.
jankomuzykanto pisze:Z ciekawych rzeczy które gdzieś jeszcze się mi przewinęły w rozmowie to planowany osiedlowy ogródek-warzywniak. "Farma miejska" jak ładnie zostało to nazwane. Niestety nie wiem jak miałoby to wyglądać i działaćNa wizualizacjach faktycznie są jakieś donice, na miejscu póki co ich nie widziałem.
Wróć do „Mierzeja Wiślana Kraków od dewelopera Instal Kraków - forum mieszkańców osiedla”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości