Aga19 pisze:Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Doceniam poświęcony czas i długie posty![]()
Ja raczej jestem z tych ludzi, którzy rozumieją, że każda lokalizacja ma swoje plusy i minusy i czasami trzeba pójść na kompromis. I każdy widzi dużo pozytywów w okolicy, w której mieszka.
My mieliśmy bardzo sprecyzowane wymagania: 4 pokoje (3 oddzielne+salon z kuchnią), dwa miejsca postojowe, komórka. Metraż do 75m2. No i w miarę rozsądna cena. Zależało nam na bliskości szkół, przedszkoli ale też miejsc do spędzania czasu na powietrzu. Jeśli chodzi o rejony Krakowa to Czyżyny (2PL, Dywizjonu 303, okolice Lema), Prądnik Czerwony (okolice Dobrego Pasterza). Tak mniej więcej między Serenadą a Carrefour na CzyżynachNo i ewentualnie Bronowice. Oglądaliśmy nawet mieszkania na Piastów ale to nie było to. Byliśmy też w okolicach Centralnej/Galicyjskiej/Sołtysowskiej. Tam były 4 pokojowe ale ogromne, ponad 80m2. I często było tak, że mieli jedno miejsce postojowe i nie było komórek. Zresztą podobnie było na Piastów.
Niestety w Czyżynach, 2PL i Dywizjonu nic nowego się nie buduje. Mieszkania 4 pokojowe pojawiają się ale w starym budownictwie, które braliśmy pod uwagę jako ostateczność. Lema ma zaporowe ceny. Przykładowa oferta: gratka.pl/nieruchomosci/nowe-mieszkanie-krakow-grzegorzki-ul-lema/ob/24027511
Na Bronowicach też drogo. I wtedy trafiliśmy właśnie na tą inwestycję. Pewnie trzeba będzie pójść na niejeden kompromis ale wydawała się najsensowniejsza. No i wtedy zaczęłam czytać o okolicy i właśnie trafiłam na tą rzeczkę i trochę mnie to zniechęciło. Dlatego postanowiłam zasięgnąć opinii kogoś, kto mieszka niedaleko albo zna sytuacje lepiej niż ja z internetu.
P.S. Jeśli chodzi o umiejscowienie bloku to nie jest to działka, która była wcześniej pokazana na zdjęciu. Działka, na której buduje Dasta, jest po drugiej stronie ulicy Dominikanów. Stały tam trzy domy, które zostały wyburzone. Z jednej strony bezpośrednio sąsiaduje z blokiem HSD a z drugiej z tego co pamiętam to chyba jakieś domki jednorodzinne.
To śmiało bierz bo ten deweloper znany jest z dobrej jakości budowy. To też jest tak, że jak nikt nie pisze o tym miejscu to z reguły jest to fajne miejsce do spokojnego mieszkania. Na pewno o wiele lepsze od Centralnej bo czy się to komuś podoba czy nie to cena ofertowa inwestycji zwykle dobrze oddaje jej atrakcyjność (są oczywiście wyjątki ale co do zasady).