Emaus Garden Kraków (ul. Borowego) od Grupa Matejek - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Sylwia0101

Re: Emaus Garden Kraków (ul. Borowego) od Grupa Matejek - opinie na forum

Postautor: Sylwia0101 » 07 lip 2023, 14:10

Poniższe słowa odebrałam jako wylew frustracji:

„ Cena zwala z nóg i tak naprawdę pośród niczego. Chyba, że kogoś podnieca fakt, że może przejść do rynku na piechotę, bo przecież będzie to robił każdego dnia odkąd tam zamieszka”.

Na pewno nie jest to opinia zwolennika tamtej lokalizacji :)

Jeśli jednak źle odebrałam Pana słowa - przepraszam ;) to prawda, że ceny są zaporowe…. Szukałam w Krakowie mieszkania dla siebie i psa i poniżej 500tys za kawalerke w dość fajnej lokalizacji nie udało się zejść… stanęło więc na Emaus Garden (choc również nie uważam, że to idealne miejsce, raczej kompromis).

W każdym razie życzę powodzenia w szukaniu mieszkania, a jeśli będziemy mieć przyjemność zamieszkać obok siebie - do zobaczenia!

pozdro

Postautor: pozdro » 07 lip 2023, 16:30

Dla psa zarombiście rudawa, błonia. Mogę polecić to miejsce. To, że na piechotę można dojść do rynku czy na wawel fajnymi trasami, czy na piechotę pod Sikornik to też faja opcja. Tu pełno malkontentów którzy różne głupoty wypisują, wszystko krytykują że drogo, że autem nie przejdzie, a generalnie siedzą na wsich 50km pod Krakowem i narzekają że korki na wjeździe do Krakowa. :lol:

Cenowo to jest ok 15k wychodzi jak za nieduże mieszkanie 44m2
emausgarden.com/emaus-garden/1/b3/2/a7-5
Jak najbardziej sie na tani kredyt łapie. Lokalizcja kapitalna w sumie.

Jest tylko jedna niedogoność. Osiedle znajduje się na przebiedu Trasy Zwierzynieckiej. Najgorsze, że miasto ciągle forsuje jej budowę.
Nie wiadomo czy uda się powstrzymać tych szaleńców. Forsują też budowę Trasy Balickiej. Balicka to zaorze tam wszystkie fajne tereny zielone miedzy Rudawą a Młynówką Królewksą przy Zygmunta Starego. Co do Trasy Zwierzynieckiej to wariaci z urządu chcą tunel wyprowadzić na powierchnię zaraz za rudawą i zabetonować Odlewniczą, a na Armii Krajowej zrobić wielki węzeł z Trasą Balicką. Jeszcze Jakby ten tunel był pociagnięty do samej Armii Krajowej (nie wiadomo czy uda się to przeforsować w konsultacjach, patrząc na ich zawziętość w przypadku tramwaju na Mistrzejowice) to by to nie było takie problematyczne. Natomiast tutaj by trzeba celwoć w mieszkania jak najbardziej na południe. Bo te bliżej rudawy to będą miały widok na wyjazd z tunelu i wielki węzeł, spaliny, hałas i dziadostwo. Najgorsze jest ryzyko, że to może powstać i co wtedy. Więc tu trzeba ostrożenie podchodzić. Bo kupuje się w cichej, spokojnej, zielonej, rekreacyjnej części miasta, a potem zrobią tam jakąś autostradę pod oknem i betonozę jak wszędzie.

ghd

Postautor: ghd » 07 lip 2023, 17:23

Widzę, że niektórzy tak samo czytają jak piszą. Dodatkowo Kraków znają prawdopodobnie z pocztówek. :lol: Pięć kilometrów w pięć minut. W totalnym szczycie.
Wybacz, jeżeli obrażam Ci apartament. :D

pozdro

Postautor: pozdro » 08 lip 2023, 17:35

ghd pisze:Widzę, że niektórzy tak samo czytają jak piszą. Dodatkowo Kraków znają prawdopodobnie z pocztówek. :lol: Pięć kilometrów w pięć minut. W totalnym szczycie.

Łapiesz za słówka. 5min to przy 60km/h. W sumie tam chyba 70 więc nawet to wykonalne, ale 7-8min już spokojnie. 35km/h w Krakowie to już nie mój wymysł a średnia poprostu
transport-publiczny.pl/wiadomosci/najbardziej-zakorkowanie-miasta-wroclaw-obejmuje-prowadzenie-1073.html

ghd

Postautor: ghd » 08 lip 2023, 19:09

pozdro pisze:
ghd pisze:Widzę, że niektórzy tak samo czytają jak piszą. Dodatkowo Kraków znają prawdopodobnie z pocztówek. :lol: Pięć kilometrów w pięć minut. W totalnym szczycie.

Łapiesz za słówka. 5min to przy 60km/h. W sumie tam chyba 70 więc nawet to wykonalne, ale 7-8min już spokojnie. 35km/h w Krakowie to już nie mój wymysł a średnia poprostu
transport-publiczny.pl/wiadomosci/najbardziej-zakorkowanie-miasta-wroclaw-obejmuje-prowadzenie-1073.html

Spoko. Wbrew pozorom nie chcę się z Tobą kłócić, bo Twój optymizm jest ujmujący.
Poza tym mięso na grilla kładę. Widocznie pięćdziesiąt lat mieszkania w różnych miejscach w Krakowie to za mało, żeby dobrze poznać to miasto. Wybacz Stary. Co do średniej...Sam doskonale rozumiesz, że nie możemy jej traktować poważnie. Z drugiej strony nie widzę problemu. Jeżeli Ty jeździsz sprawniej i szybciej to cieszę się Twoim szczęściem.
..
Wybacz, jeżeli obrażam Ci apartament. :D

pozdro

Postautor: pozdro » 10 lip 2023, 7:42

Tam będzie ponad średnia bo jest prosta z małą ilośca sygnalizacji droga główna. Takimi to się bardzo szybko dojeżdża. Kiedyś się zdziwiłem że z Złocienia jedzie sie 15 min autem co centrum Krakowa pod Mogilskie. takie są realia, zielona fala poprostu.

Bartolomeo

Postautor: Bartolomeo » 13 lip 2023, 8:47

Coś co mnie odrzuciło od zakupu w Emaus Garden to kosmiczny pomysł wyłożenia korytarzy wykładziną dywanową i pokrycie ścian tapetą - przedstawiciel Matejka odpowiedział ,że ma to upodobnić blok do hotelu. :lol:

bohom

Postautor: bohom » 13 lip 2023, 10:16

Bartolomeo pisze:Coś co mnie odrzuciło od zakupu w Emaus Garden to kosmiczny pomysł wyłożenia korytarzy wykładziną dywanową i pokrycie ścian tapetą - przedstawiciel Matejka odpowiedział ,że ma to upodobnić blok do hotelu. :lol:

Był już pomysł wykładziny gładkiej (jak w szpitalach), to Bryksy robi w inwestycji Domosfera przy Bohomolca, ale o wykładzinie dywanowej jeszcze nie słyszałem w bloku mieszkalnym. Tłumaczenia są różne, ale mnie by ciekawiło porównanie tego, ile kosztuje położenie płytek, a ile położenie wykładziny i tu szukałbym powodów.

A jakie tapety na ścianach? Są jakieś zdjęcia albo wizualizacje tego?

No i ciekawe, jak to będzie wyglądało, jak ludzie i ekipy budowlane wniosą przez takie korytarze płytki, podłogi, drzwi, szafy, wanny itd. Na pewno nikt nie zahaczy o ścianę czy wykładzinę : )

asander

Postautor: asander » 14 lip 2023, 13:34

bohom pisze:
Bartolomeo pisze:Coś co mnie odrzuciło od zakupu w Emaus Garden to kosmiczny pomysł wyłożenia korytarzy wykładziną dywanową i pokrycie ścian tapetą - przedstawiciel Matejka odpowiedział ,że ma to upodobnić blok do hotelu. :lol:

Był już pomysł wykładziny gładkiej (jak w szpitalach), to Bryksy robi w inwestycji Domosfera przy Bohomolca, ale o wykładzinie dywanowej jeszcze nie słyszałem w bloku mieszkalnym. Tłumaczenia są różne, ale mnie by ciekawiło porównanie tego, ile kosztuje położenie płytek, a ile położenie wykładziny i tu szukałbym powodów.

A jakie tapety na ścianach? Są jakieś zdjęcia albo wizualizacje tego?

No i ciekawe, jak to będzie wyglądało, jak ludzie i ekipy budowlane wniosą przez takie korytarze płytki, podłogi, drzwi, szafy, wanny itd. Na pewno nikt nie zahaczy o ścianę czy wykładzinę : )

Wiadomo jak, dramatycznie, no chyba, że nie tylko windy ale i całe części wspólne obiją czymś i zabezpieczą przed ekipami wykończeniowymi, które niszczą, brudzą, a czasami wręcz demolują podczas swoich prac. Tu zahaczą wózkiem, tam coś oprą o ścianę, tam coś kapnie, tam coś się wysypie.... Generalnie chyba każdy nowy blok po roku wykańcznia nadaje się do gruntownego odświeżenia, a na to Wspólnota kasy na początku mieć nie będzie, więc 2-3 lata będzie patrzeć na to wszystko. Nie wyobrażam sobie wykładziny w bloku i ciekawy jestem jak ją deweloper zabezpieczy przed pracami.

słoik_ze_wsi

Postautor: słoik_ze_wsi » 14 lip 2023, 16:20

Tego się nie zabezpieczy. Nawet po remontach w tej inwestycji będzie podstawowy problem - gdzie trzymać rowery. Nie ma rowerowni, nie ma miejsca w garażu, komórki są ciasne i tylko w niektórych budynkach. Ludzie będą wjeżdżali rowerami na korytarze i do mieszkań. Ta wykładzina i tapety po roku będą do wymiany, za co zapłacą mieszkańcy.

Jak deweloper budując w takim miejscu (idealnym pod rower) mógł o tym nie pomyśleć?

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”