Hałas samolotów przelatujących nad os. Oświecenia w Krakowie / czy jest lub będzie uciążliwy dla mieszkańców
Hałas samolotów przelatujących nad os. Oświecenia w Krakowie / czy jest lub będzie uciążliwy dla mieszkańców
Orientuje się ktoś, jak jest z hałasem samolotów przelatujących nad ta okolicą w stronę lotniska w Balicach albo wylatujących z niego? Samoloty latają tam już jednak dosyć nisko i wydają się być dosyć głośne. A jak to wygląda z perspektywy mieszkańców? Dodatkowo jak bardzo się to zmieni, po ewentualnej budowie nowej drogi startowej na lotnisku w Balicach, ktoś to może sprawdzał? Wydaje mi się, że z informacji, jakie do mnie docierają, że droga podejścia do lotniska przesunie się bardziej na północ, w stronę ul. Powstańców i dalej od osiedla Domosfera czy os. Oświecenia, ale mogę się tu mylić. Czy to może być uciążliwe dla mieszkańców, czy problem można uznać za pomijalny?
Re: Hałas samolotów przelatujących nad os. Oświecenia w Krakowie / czy jest lub będzie uciążliwy dla mieszkańców
Ostatnio byłem na Górce Narodowej, tam samoloty latają już znacznie niżej i faktycznie przekłada się to na to, że są o wiele głośniejsze. W porównaniu do tego, okolica Bohomolca jest raczej cichsza pod tym względem. Słuchać samoloty, ale nie przesadzałbym, że to będzie jakieś mega uciążliwe.
Re: Hałas samolotów przelatujących nad os. Oświecenia w Krakowie / czy jest lub będzie uciążliwy dla mieszkańców
Wydaje mi się, że samoloty nie są tam specjalnym problemem, są jeszcze dosyć wysoko, ja to nawet lubię na nie popatrzyć.
Możliwe, że większym problemem będzie kiedyś tramwaj zaplanowany w tej okolicy. Ciekawe jakie sposoby na jego wygłuszenie zastosują projektanci. No ale ma być chyba na tyle cichy, że ma się nie montować tam ekranów akustycznych - ciekawe, jak to będzie.
No i jeszcze w ramach budowy metra w Krakowie planowali puszczenie go po estakadzie na Dobrego Pasterza - oby to w takiej formie nie powstało.
Możliwe, że większym problemem będzie kiedyś tramwaj zaplanowany w tej okolicy. Ciekawe jakie sposoby na jego wygłuszenie zastosują projektanci. No ale ma być chyba na tyle cichy, że ma się nie montować tam ekranów akustycznych - ciekawe, jak to będzie.
No i jeszcze w ramach budowy metra w Krakowie planowali puszczenie go po estakadzie na Dobrego Pasterza - oby to w takiej formie nie powstało.
Wróć do „Domosfera etap 2 Kraków (ul. Bohomolca) od Bryksy - forum mieszkańców osiedla”