Fort Lasówka w Krakowie (ul. Golikówka) - remont i przebudowa na muzeum / informacje i opinie

Informacje o nowych biurowcach, budynkach użyteczności publicznych, hotelach, parkach oraz obiektach przemysłowych w Krakowie infrastrukturze i jej remontach oraz planach rozwoju.
BMX

Fort Lasówka w Krakowie (ul. Golikówka) - remont i przebudowa na muzeum / informacje i opinie

Postautor: BMX » 12 cze 2023, 11:10

Ktoś może kojarzy, co się dzieje w Fortem Lasówka Kraków, który znajduje się w okolicy ul. Golikówka. Kiedyś czytałem, że ma tam powstać jakieś muzeum, ale nie wiem czy to z tym są związane jakieś prace, które tam się toczą.

Obrazek

A w zasadzie, to dużo prac nie widziałem, bo jest tam raczej pustawo, choć teren został ogrodzony ogrodzeniem budowlanym.

BMX

Re: Fort Lasówka w Krakowie (ul. Golikówka) - remont i przebudowa na muzeum / informacje i opinie

Postautor: BMX » 12 cze 2023, 11:12

Zresztą już niejeden inwestor był w Krakowie, który mierzył się z fortami, ale finansowo były to jednak zbyt duże wyzwania.

Obrazek

Miejsce niezłe, z klimatem, ale bardzo na uboczu Krakowa.

plaszak

Re: Fort Lasówka w Krakowie (ul. Golikówka) - remont i przebudowa na muzeum / informacje i opinie

Postautor: plaszak » 05 lip 2023, 12:44

Podjechałem trochę bliżej i faktycznie coś tam się dzieje, ale jakoś skala prac nie powala, przynajmniej takie odniosłem wrażenie.

Obrazek

Ale może z czasem się to zmieni.

Obrazek

A tu jeszcze tablica informacyjna, jeżeli ktoś chce poznać więcej szczegółów odnośnie tego, co tam się dzieje.

plaszak

Postautor: plaszak » 05 lip 2023, 12:45

I jeszcze zdjęcie z nieco dalszej perspektywy.

Obrazek

Generalnie to miejsce jest mocno na uboczu Krakowa, przynajmniej obecnego, ale patrząc na to, jak zabudowuje się Płaszów i jakie są plany dla pól w okolicach Golikówki, to jest w tym jakiś potencjał, trzeba przyznać.

BMX

Postautor: BMX » 25 gru 2023, 23:08

Nie wiecie czy zrobiebie tam tego muzeum to nadal aktualny pomysł? Trochę się obawiam czy to nie jest miejsce za bardzo na uboczu, żeby coś takiego mogło przetrwać. Przydałaby się też gdzieś w tej okolicy jakaś przeprawa przez Wisłę, choćby pieszo-rowerowa.

Wróć do „Nowe biurowce, hotele, obiekty publiczne, przemysłowe i infrastruktura”