[Bud. B] Terminy ukończenia budowy i przekazania mieszkań - Nowy Targówek

Forum przeznaczone dla osób, które już kupiły lub chcą kupić nowe mieszkanie w Warszawie w inwestycji Nowy Targówek, za którą odpowiada deweloper Atal. Zapraszamy do wymiany informacji i opinii
janka

Re: [Bud. B] Terminy ukończenia budowy i przekazania mieszkań - Nowy Targówek

Postautor: janka » 10 wrz 2017, 8:56

A czy kto próbował zweryfikować oświadczenia ATAL-a w MPWiK?
Wczoraj (sobota) przejeżdżałam koło budowy, prace trwają w III i IV etapie (podobno to Ukraińcy pracują dla nich w weekendy).
Mimo że link do galerii zniknął ze strony głównej - to strona wciąż istnieje i można ją wyszukać bezpośrednio:
nowytargowek.pl/galeria-z-budowy.html
Tylko to chyba dotyczy tylko pierwszego etapu.

Pio

Postautor: Pio » 10 wrz 2017, 15:45

Witam wszystkich,

Pozostałe galerie są widoczne, choć jest to bardzo niepokojące. Dziwne zagranie tym bardziej przed targami.

http://nowytargowek.pl/galeria-z-budowy-etap-ii.html
http://nowytargowek.pl/galeria-z-budowy-etap-iii.html
http://nowytargowek.pl/galeria-z-budowy-etap-iv.html

ZET pisze:Post wyżej napisałem - umowy są pewnie identyczne (b. podobne).
Za okres opóźnienie powyżej 21 dni to 3% w stosunku rocznym, ale od kwoty wpłaconej zaliczki.
PS
A w przypadku niewywiązania się nabywcy ATAL nalicza też 3% tyle, że od kwoty wartości mieszkania :lol:

W przypadku Kar to nie jest tak jak piszesz . § 10 pkt 7."Stawający zgodnie oświadczają, że wysokość odsetek i kar umownych jest równoważna dla stron". Wszelka rozbieżność była by argumentem do jej unieważnienia .

Jeżeli ATAL nie wywiązuje się z umowy to jeżeli zrezygnujesz z mieszkania to też przysługuje Tobie dodatkowe 3% wartości mieszkania.(§ 10 pkt 3) Jednak możesz w takim przypadku zrezygnować z prawa odstąpienia od umowy, bo chcesz zamieszkać w tym mieszkaniu. Wtedy Deweloper musi zapłacić Tobie 3% w stosunku rocznym liczonych od sumy wpłat zaliczek (ile już zapłaciłeś ATALOWI) za łączny czas opóźnienia. (odsetki powinny być uregulowane po wydaniu lokalu). Odsetki są naliczane po przekroczeniu 21 dni od terminu przekazania lokalu wskazanego w umowie. (§ 10 pkt 4) czyli od końca października dla osób które miały termin do końca września.

I tu jest ważny punkt , bo można rozumieć go tak ,że aby w ogóle móc ubiegać się o te odsetki to trzeba poinformować wcześniej ATAL-a składając pismo w którym żąda się wydania lokalu w terminie 30 dni od dnia dostarczenia tego wyzwania. Wyzwanie można wysłać listownie za pobraniem lub bezpośrednio w punkcie. Atal wysłał pismo dot opóźnienia terminu i pozostawienie go bez jakiejkolwiek odpowiedzi, może być rozumiane jako akceptacje nowych warunków (a wtedy trudniej jest ubiegać się o odsetki) W przypadku rezygnacji z umowy sytuacja jest podobna - najpierw trzeba wysłać wezwanie i jest to punkt podyktowany prawnie a nie pomysł ATAL-a, żeby tak to przeprowadzać.

Niezależnie można ubiegać się o zwrot kosztów z tytułu przedłużenia wynajmu , operacji bankowych itp na podstawie Art 470kc.

Ja takie pismo na wszelki wypadek już złożyłem (2 kopia podpisana przez ATALA) w siedzibie i nie było z tym problemu. Ponadto poinformowałem dyrekcje o złożeniu pisma i przy okazji otrzymałem też odpowiedź na parę pytań:

1) dot. aktualnego statusu budowy

Planowanym nowym terminem przekazywania mieszkań jest koniec IV kwartału 2017 roku, prawdopodobnie grudzień. Po wydaniu stosownej decyzji dopuszczającej inwestycję do użytkowania, będziemy mogli ustalać terminy odbiorów.

2) dot. Dlaczego ATAL informuje o problemach z opóźnieniem skoro prospekt przewidywał zakończenie budowy instalacji do 30 czerwca 2017 roku a ATAL wysyła informacje dopiero w sierpniu.

Proces budowlany jest złożony, a na jego przebieg ma wpływ szereg czynników, często niezależnych od dewelopera, w związku z czym przesunięcia zaplanowanych terminów są, pomimo dochowania najwyższej staranności, zjawiskiem powszechnym i niestety nieuniknionym. Zaznaczamy, że zgodnie z umową pierwotnym terminem wydania mieszkań był 30 września 2017. O sytuacji poinformowaliśmy kilka tygodni przed tą datą, najwcześniej jak było to możliwe.

3) dot. Czy budowa Mikroapartamentów wpływa na oddanie lokali z pierwotnych etapów (w końcu rozkopali teren gdzie miała przebiegać droga)

Budowa etapu Mikroapartamentów / Lokali Inwestycyjnych nie wpływa w żaden sposób na odbiór I i II etapu inwestycji.

4) Dot odsetek oraz jak ATAL ustosunkowuje się do wszelkich kosztów powstałych z tytułu opóźnienia np przeniesienia terminu wypłaty transzy w banku.

Po wydaniu stosownej decyzji dopuszczającej inwestycję do użytkowania, będziemy mogli określać i zamykać katalog roszczeń wynikających z zawartych umów deweloperskich. Do tego czasu, bez ustalenia finalnego terminu wydania lokali, Spółka nie będzie podejmować żadnych decyzji w przedmiocie pytania dotyczącego powstałych ewentualnych kosztów.

andrzejewska

Postautor: andrzejewska » 10 wrz 2017, 18:38

Przydatne info w skrócie, mam nadzieję że u nas będzie planowo i bez problemu, mamy odbiór na koniec roku, choć w sumie wiem że takie rzeczy jak drobne opóźnienia się zdarzają niemal wszędzie i jestem na nie przygotowana

nan

Postautor: nan » 11 wrz 2017, 23:11

Szanowni sąsiedzi kupiliśmy w pierwszym etapie i jesteśmy zdenerwowani bo sprzedaliśmy swoje mieszkanie a tu takie opóźnienia. Największym naszym zdaniem problemem jest wielka niekompetencja pani kierownik E. R . To ona okłamywała telefonicznie zapewniając , wcześniej , że nie przewidują żadnego opóźnienia. Po wielu telefonach kontaktowych w jednej z rozmów powiedziała , że firmie nie zależy na sprzedaniu mieszkań za takie pieniądze. Może wpadli na pomysł , że najpierw wybudują a później jak będzie metro będą sprzedawać z wyższą ceną. Co o tym sadzicie?

AnnAGA

Postautor: AnnAGA » 12 wrz 2017, 9:45

Mhmm.... gdyby im nie zależało na sprzedaży mieszkań to nie promowaliby się na targach oraz nie tworzyliby kolejnych promocji w stylu "5 pierwszych rezerwacji z rabatem 200 PLN" (mam oczywiście świadomość że ten "limit" mógł się skończyć zanim promocja ruszyła ;) ale jest to jakaś forma marketingu.

Jeśli przypuszczenia iż zaczną sprzedawać później (bliżej terminu otwarcia metra) z wyższą ceną się sprawdzą, to jest to pozytywna perspektywa dla obecnych właścicieli ->wzrost wartości nieruchomości na rynku.

Zresztą nie za bardzo rozumiem połączenie dalszej sprzedaży mieszkań z oddaniem już sprzedanych.... kasę Atal ma bo się finansuje w bankach/obligacjami.

makowski

Postautor: makowski » 14 wrz 2017, 10:34

To fakt, coś w tym musi być, a podejrzenia że będą celowo opóźniać oddawanie mieszkań jest bez sensu, nic na tym przecież nie zyskują. Myślę że to po prostu papierologia która zamiast znikać teraz zaczyna się jeszcze bardziej wszędzie komplikować, nie wiem czy też to zauważyliście ale nawet proste sprawy w dzisiejszych czasach o wiele trudniej załatwić niż jeszcze kilka lat temu. Założę się że Atal tak samo jak przeciętny zjadacz chleba też ma problem z urzędami i przeciągającymi się procedurami nie ze swojej winy tak na logikę rzecz biorąc.

E.SZ.

Postautor: E.SZ. » 30 wrz 2017, 20:08

ZET pisze:No i się opóźniło :evil:
Dziś otrzymałem pismo od ATAL'u o takiej treści:
fdek.JPG

Można więc wypowiedzieć umowę lub skorzystać z § 10, ust. 3, tiret 3
:shock:
Tak na marginesie, MPWiK to po części wymówka. Od pewnego czasu widać, że praca na budowie E1 i E2 mocno "siadła". Nie wszystkie lokale mają balustrady czy wykończone tarasy (to widać z zewnątrz), a czego nie widać ..... Wg mnie to budowa tego "mikrogów%^% skomplikowała sprawę (budowa dróg dojazdowych, podłączenie kanalizacji, etc).
Z drugiej strony, ciekawe czy ATAL Marina ma opóźnienie.

Czy możesz mi powiedzieć kto podpisał ten dokument albo wkleić cały z podpisem ?
Coś mi tu nie gra.

ZET

Postautor: ZET » 30 wrz 2017, 21:27

Nie chcę upubliczniać czyiś danych. Wysłałbym Ci na PRIV, ale jest jakiś błąd na forum i nie można wysyłać prywatnych wiadomości. Pojawia się tylko komunikat "aby korzystać z tej funkcji musisz się zarejestrować" - jakieś kuriozum ....
Inicjały to Elżbieta R-K - Prokurent Grupy Atal
PS
Panie administratorze ... czy można to naprawić?

01.10.2017 r.
E.SZ. - wiadomość z imieniem i nazwiskiem Pani prokurent ATALU wysłałem ci na Priva.

Panie adminie dzięki. Można już wysłać PRIVa, ale proszę dodać opcję dodawania załączników do wiadomości.
Ostatnio zmieniony 01 paź 2017, 11:29 przez slwk, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Spróbuj jeszcze raz :)

Paulina17

Postautor: Paulina17 » 13 paź 2017, 23:30

Witam
Chciałam tylko nadmienić że dwa tyg temu jak byłam w biurze z zapytaniem o 2 etap, Pani w biurze poinformowała że będzie oddany w czerwcu 2018r., zaś 3 etap ze wrześniu 2018.

ZET

Postautor: ZET » 14 paź 2017, 20:51

Zapomniałaś tylko napisać, że te terminy są dla tych co teraz nabywają lokale w tych etapach.

Wróć do „Nowy Targówek od Atal Warszawa - forum mieszkańców osiedla”