No kto by pomyslal, ze ludziom przestaje sie chciec mieszkać w takich miejscach. Chaotyczna zabudowa rodem z reduta, tyle ze na soltysowskiej jest odcięta i zakorkowana, bez sciezek rowerowych, z waskimi chodnikami. Mieszkania z wtornego sa tansze niz na avii czy na mistrzejowicach, a pamietam, ze swojego czasu to soltysowska byla najdrozsza.
Ludzie korzystaja z okazji wysokich cen i opychaja mieszkania. Doplaca 1,5-2 tys z metra (dzisiaj to nie jest wcale duza doplata) i znaczaco poprawia komfort zycia.
Na pewno plusem jest to, ze mozna tam dorwac wieksze mieszkanie z rynku wtornego.
Zeby nie bylo - kiedys sam rozwazalem tam zakup, pozniej zalowalem ze nie kupilem. Po czasie moge stwierdzic, ze byla to bardzo dobra decyzja.
Ulica Sołtysowska w Krakowie - skąd ta duża ilość mieszkań z rynku wtórnego? / dlaczego ludzie sprzedają tam mieszkania
Re: Sołtysowska - skad ta duza ilosc mieszkan z rynku wtornego?
Mirosław Ch. Urodzony w Małopolsce, na co dzień mieszkający w Krakowie.
codziennie jeżdżę do pracy koło tych bloków. Współczuje przyszłym mieszkańcom, ale jak budują to ktoś to chyba kupuje. Ludzie sobie będą z balkonów zaglądać do bloku na przeciwko. O braku słońca nie wspomnęSellie pisze:Mieszkam przy Opolskiej, deweloper Caba buduje niedaleko mieszkania, tuż przy jezdni. Mnie już kurwica bierze od tego hałasu - człowiek nigdy psychicznie nie odpoczywa będąc w mieszkaniu, a te mieszkania z Caby jeszcze bliżej jezdni niż wszystkie inne. I ceny z kosmosu oczywiście. Współczuję ludziom, którzy to kupią i to za grube hajsy "bo dobra lokalizacja, blisko wszędzie"Ostatnio podsłuchałam rozmowę w barze mlecznym, pani ekspedientka powiedziała, że u nich nie serwują zestawów, bo ludzi nie stać na tak drogi obiad
taka to dobra okolica.

tyle, że mieszkańcy wymienionych osiedli niechętnie sprzedaja swoje mieszkania, bo po tej lepszej części czyżyn mieszka się bardzo dobrze. Spokój, dobra jak nie bardzo dobra infrastruktura.
Mieszkam w okolicy przy samej Sołtysowskiej i naprawdę dziwią mnie te negatywne opinie. Do zakrętu za osiedlem Fajny Dom - to super okolica, fakt że ruchliwa i dosc głosna, ale poza tym dobra infrastruktura. Mało sklepów? no nie wiem z której strony. Na samej Sołtysowskiej jest Biedronka, przy osiedlu Fajny dom są 2 żabki, apteka, kawiarnia, kwiaciarnia itd. Automaty paczkowe też wszystkie możliwe. Żłobki i przedszkola są. Dalej na Sołtysowskiej 1 Żabka i barber. Niedaleko na Galicyjskiej niedawno oddali CH Atut i tam masz Lidla, Action, Ziko Aptekę, Dealz, siłownię My Fitness Place, jakis sklep meblowy i kilka dużych sklepów podobnych do Action. A kawałek dalej M1, jest Auchan i mnóstwo sklepów, Obi, punt pocztowy. Jeszcze na Galicyjskiej budują centrum outletowe i Kaufland, teraz to już w ogóle będzie wypas pod względem zakupów. Dentysta jest zaraz przy Rondzie 308. Restauracja fajna przy Al. Pokoju, jakieś mniejsze knajpy tez są w okolicy.
Fakt, ścieżki rowerowej nie ma i rowerzyści często jeżdżą po chodnikach, co jest wkurzające, ale ci bardziej ogarnięci jeżdżą normalnie po ulicy. Na ulicy jest ograniczenie do 40 kmh.
Od mniej więcej ronda na Sołtysowskiej w kierunku Łąk Nowohuckich jest planowany Park Woźniców. Na razie miasto ogarnia wykup działek i idzie im to dość ., ale juz na tych miejskich coś powoli zaczyna się dziać. W tym roku mają ruszać z budową placu zabaw i "siłowni" oraz pumptracku za budynkami w okolicach Sołtysowskiej 11, tak że będzie fajne ogólnodostępne miejsce do spędzania czasu z bombelkami.
Napisałam, że do zakrętu za osiedlem Fajny dom, bo prawie nigdy nie zapuszczam się w tereny dalej w stronę Ciepłowniczej i Podbipięty, więc tutaj ciężko mi się wypowiedzieć, jak się mieszka. Wiem tylko, że jest tu przychodnia NFZ. No i tutaj jest szybka wylotówka na autostradę, więc też plus jeśli ktoś często wyjeżdża z Krk.
Jest dużo dostępnych mieszkań, bo i duże osiedle. Okolica naprawdę nie jest najgorsza, bardziej może kwestionowałabym standard budynków, co to za deweloper budował, może tak cienkie ściany, że słychać wszystko od sąsiadów? Na tym forum wypowiadają się mieszańcy wielu osiedli z okolicy, na grupach . również. Sugerowałabym zadać pytania bezpośrednio tam, a nie tutaj, gdzie ludzie tu faktycznie nie mieszkają ale mają dużo do powiedzenia.
Fakt, ścieżki rowerowej nie ma i rowerzyści często jeżdżą po chodnikach, co jest wkurzające, ale ci bardziej ogarnięci jeżdżą normalnie po ulicy. Na ulicy jest ograniczenie do 40 kmh.
Od mniej więcej ronda na Sołtysowskiej w kierunku Łąk Nowohuckich jest planowany Park Woźniców. Na razie miasto ogarnia wykup działek i idzie im to dość ., ale juz na tych miejskich coś powoli zaczyna się dziać. W tym roku mają ruszać z budową placu zabaw i "siłowni" oraz pumptracku za budynkami w okolicach Sołtysowskiej 11, tak że będzie fajne ogólnodostępne miejsce do spędzania czasu z bombelkami.
Napisałam, że do zakrętu za osiedlem Fajny dom, bo prawie nigdy nie zapuszczam się w tereny dalej w stronę Ciepłowniczej i Podbipięty, więc tutaj ciężko mi się wypowiedzieć, jak się mieszka. Wiem tylko, że jest tu przychodnia NFZ. No i tutaj jest szybka wylotówka na autostradę, więc też plus jeśli ktoś często wyjeżdża z Krk.
Jest dużo dostępnych mieszkań, bo i duże osiedle. Okolica naprawdę nie jest najgorsza, bardziej może kwestionowałabym standard budynków, co to za deweloper budował, może tak cienkie ściany, że słychać wszystko od sąsiadów? Na tym forum wypowiadają się mieszańcy wielu osiedli z okolicy, na grupach . również. Sugerowałabym zadać pytania bezpośrednio tam, a nie tutaj, gdzie ludzie tu faktycznie nie mieszkają ale mają dużo do powiedzenia.
tak się składa, że pomieszkiwałem tu i tam, dlatego udzielam się w wątkach, o których mam pojęcie 

No tak, przecież żeby ocenić jak wygląda sytuacja przy Sołtysowskiej to ... trzeba tam zamieszkać...
Nie wystarczy od lat regularnie tamtędy przejeżdżać, by zaklasyfikować te frykasy. Najważniejsze , że jest biedronka. Argument nie do zdarcia. Spokojnie. Tam jeszcze są możliwości dogęszczenia. I z pewnością zostaną wykorzystane. Całe życie na budowie. Niektórzy pewnie zdążą zmężnieć i kredyty pospłacać. Fantastyczne miejsce.

Wybacz, jeżeli obrażam Ci apartament. :D
ghd pisze:No tak, przecież żeby ocenić jak wygląda sytuacja przy Sołtysowskiej to ... trzeba tam zamieszkać...Nie wystarczy od lat regularnie tamtędy przejeżdżać, by zaklasyfikować te frykasy.
No właśnie nie każdy na co dzień porusza się samochodem. Mieszkać tam a jeździć tamtędy to jednak dwie totalnie inne rzeczy
Karkowi pisze:ghd pisze:No tak, przecież żeby ocenić jak wygląda sytuacja przy Sołtysowskiej to ... trzeba tam zamieszkać...Nie wystarczy od lat regularnie tamtędy przejeżdżać, by zaklasyfikować te frykasy.
No właśnie nie każdy na co dzień porusza się samochodem. Mieszkać tam a jeździć tamtędy to jednak dwie totalnie inne rzeczy
Mówisz, że z tych balkoników niemal nadwieszonych nad jezdnią świat wygląda inaczej? Wąskie chodniki wzdłuż ruchliwej jezdni stają się szersze? Parking pod biedrą pojemniejszy? Cudów nie ma. No ale mieszkasz, więc wiesz lepiej.
Wybacz, jeżeli obrażam Ci apartament. :D
Swoją drogą mozecie dać znać, na jakich portalach szukać mieszkań z rynku wtórnego? Kolega szuka ~45-50m2 i na Sołtysowskiej odpopwiadałoby mu idealnie. Jedyne co widzę na OLX itd to ceny rzędu 12-15tys/m2, a podobno miało być tu tanio? Pytam poważnie
Karkowi pisze:Swoją drogą mozecie dać znać, na jakich portalach szukać mieszkań z rynku wtórnego? Kolega szuka ~45-50m2 i na Sołtysowskiej odpopwiadałoby mu idealnie. Jedyne co widzę na OLX itd to ceny rzędu 12-15tys/m2, a podobno miało być tu tanio? Pytam poważnie
Cena ofertowa wykończonego mieszkania na Sołtysowskiej wynosząca 12k za metr to w dzisiejszych czasach tanio i odpowiadam równie poważnie. Masz tam mieszkania nie starsze niż kilka lat. Okolica może nie jakaś najwspanialsza ale położona na mapie Krakowa korzystnie. Dosłownie 2-3 przystanki w stronę centrum chcą już za takie mieszkania 20k za metr a na osiedlu zamiast sklepów mają tylko gównianą żabkę.
Ostatnio zmieniony 23 cze 2023, 16:30 przez teqnix, łącznie zmieniany 1 raz.
Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”