Witam, czy mieszkanie kogoś z Państwa sąsiaduje z windą?
Sypialnia mieszkania które rozważamy kupić sąsiaduje z szybem windy. Na rzucie wygląda że jest jakaś dodatkowa izolacja akustyczna ale ciężko stwierdzić czy to wystarczające. Byłbym wdzięczny za opinie kogoś kto mieszka blisko windy i czy jest to słyszalne.
Mieszkanie blisko windy / czy winda obok mieszkania może być uciażliwa?
-
Re: Mieszkanie blisko windy / czy winda obok mieszkania może być uciażliwa?
Zazwyczaj słychać, budzić to nie powinno, takie mieszkanie ciezej sprzedać.
Mam windę między szafą i łazienka. U mnie cicho, ale też blok jest nowy i niski i ma wygłuszenie. Jeśli słyszę windę to tylko może trochę przez drzwi wejsciowe tj. Jej komunikaty gdy otwiera i zamyka drzwi.
Ostatnio zmieniony 15 cze 2021, 11:11 przez Rak, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Wszystko zależy od jakości wykonania. Jeśli winda jest porządna i szyb nie jest zrobiony po kosztach, a materiał ściany ma podwyższone właściwości akustyczne, to wiadomo, że raczej nie będzie przeszkadzało.
Mieszkając w takim mieszkaniu, gdy jest cicho, słyszę odgłos typu "piętro numer X" przy zatrzymywaniu się
samej windy nie słyszę.
Mi to nie przeszkadza, ale niektórym może.

Mi to nie przeszkadza, ale niektórym może.
Istotne aby przypadkiem się tej izolacji akustycznej nie pozbywać. Są architekci co zaproponować mogą dodanie kilku cm do pomieszczenia jej kosztem
ale są też wpisy na forach o zdarzajacym się pięknym grzybku gdy żadnej dodatkowej izolacji brak i mieszkańcy sami starają się ją dorobić a akurat szyb windy jest z jakiegoś powodu zimny i wilgotny lecz to raczej historie starego budownictwa.

Na części osiedli poddaje się pod głosowanie czy winda ma gadać i z funkcji tej się rezygnuje.
Wtedy pozostaje tylko kwestia czy będzie słychać nazwijmy to mechanikę windy.
Wtedy pozostaje tylko kwestia czy będzie słychać nazwijmy to mechanikę windy.
tomekl007 pisze:Witam, czy mieszkanie kogoś z Państwa sąsiaduje z windą?
Sypialnia mieszkania które rozważamy kupić sąsiaduje z szybem windy. Na rzucie wygląda że jest jakaś dodatkowa izolacja akustyczna ale ciężko stwierdzić czy to wystarczające. Byłbym wdzięczny za opinie kogoś kto mieszka blisko windy i czy jest to słyszalne.
Cześć! Jestem aktualnie w podobnej sytuacji, rownież rozważam zakup mieszkania z sypialnia przy szybie windowym. Czy taka winda może być uciążliwa? Jaka powinna być gr ściany od szybu windowego?
To co w windzie może hałasować, to drzwi, jeśli nie są odpowiednio utrzymane (np. czyszczenie prowadnic, odpowiednie smarowanie) oraz sam mechanizm z silnikiem, ale on jest zlokalizowany albo w garażu albo na dachu, choć wydaje mi się, że raczej ta pierwsza opcja. Plus ludzie którzy coś ciężkiego z windy wynoszą / wnoszą, to może generować hałas. Na pewno jest lepiej teraz, przy nowoczesnych windach, niż w starych blokach, z trzaskającymi drzwiami do wind. Ale, jeżeli chodzi o to, czy szyb windowy obok mieszkania może być uciążliwy, to w nowych blokach nie powinno być z tym jakichś większych problemów raczej.
Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”