mac_kow pisze:Heheszki na bok- ale w odległości stricte pieszej od kampusu CMUJ (studenci, w tym międzynarodowi, ale również przecież cała kadra) i USD oraz Szpitala Uniwersyteckiego naprawdę nie ma w ogóle nowych bloków, poza Start City właśnie.
A wielka płyta po pierwsze nie każdemu pasuje a po drugie raczej zapewnia dość ograniczoną podaż mieszkań na wynajem.
Ciśnienie na wynajem w tej okolicy jest wręcz niesamowite.
Potwierdzam powyższe spostrzeżenia - może poza tym że ten kampus już funkcjonuje pełną parą - bo tak naprawdę to trwa budowa nowych obiektów i dopiero 2023/24 pokaże swoje możliwości lokalizacyjne.
Inwestując tutaj w wielką płytę w 2020 nie spodziewałem się, że może to być tak trafiony strzał. Poziomy 5000-5500 do remontu nie były trudne do znalezienia wtedy. Tutaj są mieszkańcy , którzy zasiedlali osiedle 1974-78 i następuje wymiana pokoleniowa. A spadkobiercy nie zawsze mają czas/znajomość tematyki remontowej. Trzeba było pochodzić nieco. A że to pierwsza fala generalnych remontów - w wielu blokach 2020-21 to się działo - i wymienialiśmy się uwagami - okazało się , że wcale wielka płyta tu nie przeważa - lub jest tylko na fragmentach budynków. Wiele ścian okazało się murowanych ku zaskoczeniu i solidnych.
Osiedle jest modernizowane, bloki liftingi klatek przechodzą ,CWU wszędzie - tylko wind brakuje poza wysokimi - więc 1-2 piętra są poszukiwane.
Zieleń, transport, handel, usługi.
Jedyny mankament jaki zaobserwowałem to jednak pewna niepewność po zmroku. Lepiej mieć miejscówkę niedaleko przystanku. Osobiście dwa razy trafiłem na strzelaninę w parku wzdłuż potoku i zablokowane ulice. Wtedy jeszcze odgłosy wystrzałów były pewną rzadkością w naszej świadomości ...