Program Pierwsze Mieszkanie / kredyt hipoteczny z dopłatą - informacje i opinie na forum

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
Rak

Re: Program Pierwsze Mieszkanie / kredyt hipoteczny z dopłatą - informacje i opinie na forum

Postautor: Rak » 17 gru 2022, 15:23

A o "puli" się wspomina ? Pule mają ro do siebie, że się wyczerpują.

Peace

Re: Program Pierwsze Mieszkanie / kredyt hipoteczny z dopłatą - informacje i opinie na forum

Postautor: Peace » 17 gru 2022, 20:04

Rak pisze:A o "puli" się wspomina ? Pule mają ro do siebie, że się wyczerpują.

Rząd też nie wspomina. Na stronie gov jest tak:
Czy będą limity udzielanych kredytów w ciągu roku?
Planowane wydatki pojawią się od 2024 r. i będą rosnąć do 2027 r. Przewidujemy, że wyniosą one rocznie od 800 mln zł w 2024 r. do 1,5 mld zł w 2027 r. Po tym roku będą już systematycznie spadać. Szacujemy, że zabezpieczy to potrzeby zdecydowanej większości osób spełniających kryteria do uzyskania dopłaty i posiadających zdolność kredytową.

gov.pl/web/rozwoj-technologia/bezpieczny-kredyt

segmentkrakow

Postautor: segmentkrakow » 17 gru 2022, 20:04

Do tej pory nie było mowy o żadnej puli, ja nie wiem skąd ludzie sobie pulę wytrzasnęli :D
Była mowa tylko o "planowanych wydatkach", czyli ile według nich to będzie kosztować, a nie że mają na to maksymalnie tyle pieniędzy :)

Mar G

Postautor: Mar G » 17 gru 2022, 20:40

segmentkrakow pisze:Do tej pory nie było mowy o żadnej puli, ja nie wiem skąd ludzie sobie pulę wytrzasnęli :D
Była mowa tylko o "planowanych wydatkach", czyli ile według nich to będzie kosztować, a nie że mają na to maksymalnie tyle pieniędzy :)

żywili nadzieję może , że jednak mało takich kredytów będzie udzielonych. ostatnia deska ratunku dla ich wizji krachu.

wiesz- od 3 lat nocami pisali o spadkach cen, ostatni rok o zapaści hipotek - więc ten niezwykle hojny projekt rządu jest dla nich jak grom z jasnego nieba.

na każdy post sugerujacy, że się mylą reagowali alergicznie - więc można zrozumieć że nieprędko się otrząsną.

póki co trzymają kciuki aby projekt nie wszedł w życie

Rak

Postautor: Rak » 17 gru 2022, 21:29

Peace pisze:
Rak pisze:A o "puli" się wspomina ? Pule mają ro do siebie, że się wyczerpują.

Rząd też nie wspomina. Na stronie gov jest tak:
Czy będą limity udzielanych kredytów w ciągu roku?
Planowane wydatki pojawią się od 2024 r. i będą rosnąć do 2027 r. Przewidujemy, że wyniosą one rocznie od 800 mln zł w 2024 r. do 1,5 mld zł w 2027 r. Po tym roku będą już systematycznie spadać. Szacujemy, że zabezpieczy to potrzeby zdecydowanej większości osób spełniających kryteria do uzyskania dopłaty i posiadających zdolność kredytową.

gov.pl/web/rozwoj-technologia/bezpieczny-kredyt

Super bo na sieci jest że to się może wyczerpać szybko..dobry program mi nic nie da akurat ale może będzie normalniej w spoleczenstwie jeżeli to tylko do jakiejś katastrofy nie doprowadzi :)

pablozs48

Postautor: pablozs48 » 17 gru 2022, 21:33

Mar G pisze:
segmentkrakow pisze:Do tej pory nie było mowy o żadnej puli, ja nie wiem skąd ludzie sobie pulę wytrzasnęli :D

żywili nadzieję może , że jednak mało takich kredytów będzie udzielonych. ostatnia deska ratunku dla ich wizji krachu.

wiesz- od 3 lat nocami pisali o spadkach cen, ostatni rok o zapaści hipotek - więc ten niezwykle hojny projekt rządu jest dla nich jak grom z jasnego nieba.

na każdy post sugerujacy, że się mylą reagowali alergicznie - więc można zrozumieć że nieprędko się otrząsną.

póki co trzymają kciuki aby projekt nie wszedł w życie

Już nie wchodząc w meandry tej 'wojenki' pomiędzy wizjonerami co wieszczyli spadki od 3 lat a fanatykami co mówią że będzie tylko rosło, to ten projekt - przynajmniej na razie, bo szczegóły mogą jeszcze się pozmieniać - wygląda to na świetną promocję dla ogarniętych i cwanych ludzi (już nie wchodząc w niuanse), oraz jako kroplówka dla deweloperów czy fliperów. Tam strzelają szampany. A wszystko znowu na 'nasz' koszt, jak wakacje kredytowe, 14, 15 emerytury itp - kolejne rozdawnictwo, kiełbasa wyborcza, które na pewno spowoduje, że rynek mieszkaniowy na takiej kroplówce i sztucznej stymulacji odżyje po hamowaniu kredytowym z ostatnich miesięcy. Taki przykład: znajome małżeństwo, ludzie dobrze sytuowani z 1 dzieckiem - gdzie tylko jedno z nich ma mieszkanie na własność - także łapią się do programu - zacierają ręce że kupią sobie 'dodatkowe mieszkanie na wakacje'. Zdolność mają na 600k. A na Pis oczywiście i tak nie zagłosują :D
Także ja nie będąc w żadnym z obozów - też trzymam kciuki, żeby program nie wszedł, ale realnie patrząc - wejdzie na pewno. Może po jakichś kosmetycznych zmianach. Także kupowjać miszkonia bo tonij nie bendzie!! 8-)

Rak

Postautor: Rak » 17 gru 2022, 21:56

Tu coś jest, zatem jakąś kwota limitu będzie przydzielona w budżecie przez kogoś tam .. Lub to tylko szacunki ile osób o to zawnioskuje i wtedy to żaden limit :) A jedynie szacunkowa wartość powiększania dziury budżetowej:) Ale KPO jakoś to zrównoważy ;)

Jak podało Ministerstwo Rozwoju, planowane wydatki pojawią się od 2024 r. i będą rosnąć do 2027 r. - Przewidujemy, że wyniosą one rocznie od 800 mln zł w 2024 r. do 1,5 mld zł w 2027 r. Po tym roku będą już systematycznie spadać. Szacujemy, że zabezpieczy to potrzeby zdecydowanej większości osób spełniających kryteria do uzyskania dopłaty i posiadających zdolność kredytową - podało Ministerstwo Rozwoju.

Dywagacje tu biznes.interia.pl/finanse/news-rzad-pokazal-nowy-program-mieszkaniowy-komu-tak-naprawde-pom,nId,6477366

Ogólnie.. wzrost cen mieszkań dostepnych i tak dla przyzwoicie zarabiajacych w krótkiej perspektywie a potem nikt nie wie co :) Gotówkę trafi kolejny szlag.

Moje wnioski, małżeństwo/wspólnota nie opłaca się gdy skutkuje wspólnym kupnem, lepiej niech każde sobie kupi po mieszkaniu jeżeli będzie taka możliwość ;)

Mar G

Postautor: Mar G » 18 gru 2022, 21:15

nie wiem czy Koleżeństwo już doczytało szczegóły, ale newsem dnia jest poszerzenie grona beneficjentów na .... wszystkich obcokrajowców "prowadzących" gospodarstwo w PL.

to są obecnie miliony osób - a może być więcej - mieszkań zabraknie ... zasponsorujemy z podatków

to, że szampany strzelają u developerów i tych, co zdążyli w ub.latach kupić jest faktycznie ., jak Kolega zauważył.

Evergrande

Postautor: Evergrande » 18 gru 2022, 21:45

Super nie tylko zatem ja ale i wielu moich porządnych kolegow z ua skorzysta skoro sa tu z rodzi ami :) ! Bardzo dobry program. Brawo rząd !

Mar G

Postautor: Mar G » 18 gru 2022, 21:54

Evergrande pisze:Super nie tylko zatem ja ale i wielu moich porządnych kolegow z ua skorzysta skoro sa tu z rodzi ami :) ! Bardzo dobry program. Brawo rząd !

tak będzie ... gdzie to pociągnie rynek w tej sytuacji - bariera 5k faktycznie osiągalna się wydaje- ale jak ktoś kiedyś tu napisał - najprędzej w EUR...

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”