Acitve - Banacha - Wpis w hipotece Etap III

Forum przeznaczone dla osób, które już kupiły lub chcą kupić nowe mieszkanie w Krakowie w inwestycji Banacha za którą odpowiada deweloper Activ Investment. Zapraszamy do wymiany informacji i opinii
ciapeknh

Acitve - Banacha - Wpis w hipotece Etap III

Postautor: ciapeknh » 19 sie 2017, 15:49

Witam

Przymierzam się do zakupu mieszkania w etapie III, ale nie wiem co mam sądzić o podejściu sprzedającego.
Mianowicie mamy podpisaną umowę rezerwacyjną, ale bank chce jeszcze sprawdzić nieruchomość "formalnie" i potrzebuje do tego jakiegoś jednego dokumentu udostępnionego przez Dewelopera, a deweloper nie chce go udostępnić, dopóki nie podpiszemy umowy deweloperskiej - ot i kółko się zamyka. Czy tez mieliście taki problem?

Chcieliśmy, aby bank sprawdził nieruchomość przed podpisaniem umowy deweloperskiej, bo jak coś będzie nie tak to odmówią finansowania i nasza wpłata własna może przepaść. u innych deweloperów są zapisy, że jak 3 banki odmówią finansowania (z przyczyn niezależnych od nas) to umowa rozwiązuje się i wpłata podlega zwrotowi.....a tu nie ma takiego zapisu.

Jest też inny zapis w umowie, mianowicie informacja o emisji obligacji na 30 mln złotych, które wyemitował Activ i ich zabezpieczeniem jest wpis do Księgi Wieczystej na działce na której znajduje się osiedle....czy ktoś z was z etapów I-III pytał o to, kiedy maja zamiar to wykreślić? Podpisując ich standardowa umowę deweloperską kupuje się mieszkanie z "ich" zadłużeniem, bo jak nie wykupią tych obligacji (termin wykupu koniec 2018r), to zostanie to na głowie właścicieli.

Czy ktoś z was poruszał ten temat z przedstawicielem ACTIVE? Może macie jakieś indywidualne zapisy w umowach, które gwarantują ochronę przed taką sytuacją?

Chyba, że z innej strony, ma ktoś już przeniesioną własność przez dewelopera, z wpisem do księgi wieczystej i nie widnieje w waszej KW już wpis o tej Hipotece ACTIVA?

Będę wdzięczny za jakiekolwiek informację jak to wygląda w waszym przypadku.

Mrówa

Re: Acitve - Banacha - Wpis w hipotece Etap III

Postautor: Mrówa » 22 sie 2017, 9:19

W umowie z II etapu nie widzę nic o obligacjach na 3mln. Dodaj może screena tego fragmentu?
Umowy rezerwacyjnej nie podpisywaliśmy, od razu deweloperską, przed decyzją banku (ale udało nam się uzyskać w banku decyzję wstępną, więc właściwie mieliśmy pewność, że dostaniemy kredyt, nie oczekiwali żadnych dodatkowych dokumentów). Mieliśmy możliwość rozwiązać umowę deweloperską w razie niepowodzenia, ale wtedy przepada kasa za koszty notarialne zawiązania i rozwiązania umowy.
Za to mam zapis o taki:
Załączniki
IMG_20170822_091400.jpg
IMG_20170822_091400.jpg (57.34 KiB) Przejrzano 7602 razy

ciapeknh

Postautor: ciapeknh » 23 sie 2017, 17:57

Witam Ponownie

Dziękuje za informację. Ja mam w prospekcie informacyjnym z wzorem umowy przedwstępnej wpis o hipotece na 30mln - sprawdziłem w KW i sąd wykreślił ją w Lipcu 2017, więc ledwo co.... .

Nie chce żeby mnie ktoś źle zrozumiał, że doszukuje się "kwadratowych jaj", ale nawet nie wiecie, że deweloper hipotekę na inwestycji założył i was o tym nie poinformował (aczkolwiek w umowie jest opis, że może być inwestycja częściowo realizowana z kredytów bankowych - co wiąże się z hipoteką - podpisując umowę na to się klient zgadza).

Osobiście po prostu lubię wiedzieć co podpisuje i jakie są tego konsekwencję, a tutaj jak nie spłaciliby hipoteki, to zostaną z nią mieszkańcy.

Nie zmienia to faktu, że jak deweloper będzie chciał, to może znowu obciążyć hipoteką nieruchomość przy tym nikogo nie pytając o zgodę - średnia perspektywa.

Jeszcze parę rzeczy mi się nasuwa, np. opłata za służebność śmietnika i placu zabaw.....nigdzie nie ma informacji jaka to będzie kwota.

MagdaEm

Postautor: MagdaEm » 23 sie 2017, 20:25

Ja sie tylko wypowiem na temat tej hipoteki to wiedzielismy ze taka jest i miala byc wykreslona w tym roku a jak to jest zapisane w umowie to nie powiem nie mam akurat dokumentów przy sobie ale byla o tym mowa przy podpisywaniu umowy(etap 2)

ciapeknh

Postautor: ciapeknh » 23 sie 2017, 21:44

Tak, została wykreślona w Lipcu tego roku. Martwi mnie tylko to, że w każdej chwili może deweloper wpisać następną i nikt nic nie ma do gadania w tym zakresie - jedynie zapis w umowie, że mają oddać mieszkania wolne od obciążeń. Ale może niepotrzebnie się czepiam.

MagdaEm

Postautor: MagdaEm » 23 sie 2017, 22:46

Nie wiem wlasnie nieraz sie zastanawiam czy nie prosciej bylo kupic gdzies gotowe mieszkanie i nie myslec teraz czy wszystko bedzie ok a tu ponad rokj czekania.Ale jestem dobrej mysli i mam nadzieje ze wszystko bedzie w porzadku dlatego wchodze na to forum i czytam ,mysle ze jak bylko by cos nie tak ktos by sie odezwal.Uspokojono nas troche u notariusza kttorego znamy prywatnie ze na dana chwile jest ok a co bedzie to nie wiadomo zawsze jest jakies ryzyko jak sie kupuje tzw dziure w ziemi.

ciapeknh

Postautor: ciapeknh » 24 sie 2017, 10:07

Ludzie powariowali i teraz sprzedaje się wszystko, niezależnie czy nawet niema dziury w ziemi. Gotowe mieszkania są na rynku, ale jakieś niedobitki albo zaporowa cena.
Nic zobaczymy co powie deweloper odnośnie zmian jakie chcemy wprowadzić do umowy. Jeśli nie będą chcieli nic zmieniać, trzeba się przygotować na zmianę inwestycji.

krup

Postautor: krup » 08 paź 2017, 11:29

Witam,
@ciapeknh Mylisz się, proszę nie wprowadzać w błąd.
"Tak, została wykreślona w Lipcu tego roku."
Nie nie została wykreślona, został złożony wniosek o wykreślenie. Samo wykreślenie zostanie wykonane przez sąd po rozpatrzeniu wniosku. W krakowskich sądach to podobno 6 miesięcy standard. edit: mówię o etapie III
Dodatkowo polecam stronę https://ekw.ms.gov.pl/ w której można sprawdzić aktualny stan hipoteki (Numer księgi wieczystej jest na prospekcie oraz na umowie deweloperskiej).
@ciapeknh
Martwi mnie tylko to, że w każdej chwili może deweloper wpisać następną i nikt nic nie ma do gadania w tym zakresie - jedynie zapis w umowie, że mają oddać mieszkania wolne od obciążeń. Ale może niepotrzebnie się czepiam.

Nie ma o co, z chwilą podpisania umowy u notariusza została złożona wzmianka o roszczenie do ksiąg wieczystych o "blokadę" tego mieszkania. Z tego co rozumiem to jest to standardowa procedura aby deweloper nie sprzedał 2x tego samego mieszkania. W obowiązku notariusza jest sprawdzić czy każda kolejna umowa na tej działce nie dotyczy tego samego roszczenia. Przynajmniej ja to tak zrozumiałem podczas rozmowy i notariusza.

Dodatkowo po konsultacji z zaprzyjaźnionym adwokatem dostałem taką odpowiedź:
[...] Na str. 28 - pkt III ust. 2 (umowy deweloperskiej) jest oświadczenie Dewelopera o tym, że w przypadku gdy w dniu zawarcia umowy przenoszącej własność nieruchomość opisana w §1 tego aktu będzie obciążona hipoteką, to do umowy przenoszącej własność przedłoży zgodę wierzyciela hipotecznego na bez obciążeniowe wyodrębnienie przedmiotowego lokalu mieszkalnego i przeniesienie jego własności po wpłacie pełnej ceny przez Stronę Nabywającą. Zapis ten określa przyszły obowiązek dewelopera oraz pełni dla Was funkcję ochronną. Zapis ten oznacza to, że z chwilą nabycia przez Was lokalu mieszkalnego (zawarcie umowy przenoszącej własność), jeżeli w KW nadal będzie widniała ta hipoteka, Deweloper ma obowiązek uzyskania od Obligatariuszy zgody na to, że Wasz lokal zostanie wyodrębniony bez tego obciążenia hipotecznego. Wówczas wyodrębniony wasz lokal będzie już wolny od hipoteki, a zgodę obligatariuszy Deweloper powinien przedłożyć do aktu notarialnego(nie do umowy deweloperskiej, ale dopiero przy akcie przenoszącym własność lokalu). W przeciwnym wypadku, jeżeli Deweloper nie uzyska takiej zgody po Waszej stronie powstanie prawo do zerwania umowy i domagania się zwrotu całej sumy wpłaconej Deweloperowi.

Pozdrawiam,
Adam

iwonita

Postautor: iwonita » 06 kwie 2018, 10:06

Witam

Sprawdziałam KW i okazuje się, że wzmianka dot. wykreślenia hipoteki z działu IV zniknęła a hipoteka nie została wykreślona.
Czy ktoś wie coś na ten temat? może wyjaśniał już sprawę z Activ?

krup

Postautor: krup » 08 kwie 2018, 0:39

Witam,
Podobno zabrakło jakieś formalności na wniosku o wykreślenie hipotek i ten wniosek został odrzucony przez sąd.
W KW pojawiła się nowa wzmianka o wykreślenie hipoteki z dnia 22 styczeń.

Szczegóły:
Informacja ta pochodzi z działu finansowego. Deweloper złożył nowy uzupełniony wniosek. Niestety znów czekamy na rozpatrzenie (najpewniej 6-8 miesięcy od dnia złożenia).

Pozdrawiam,
Adam

Wróć do „Osiedle Banacha Kraków od Activ - forum mieszkańców”