Witam,
Chciałabym zapytać czy ktoś z sąsiadów ma takie samo spostrzeżenie czy to tylko u mnie a mianowicie odgłosy sąsiadów z góry? Słyszę każde przesunięcie krzesła, wypinanie wtyczek z gniazdek i kroki ….
Czy to kwestia jakiegoś nieprawidłowego wyciszenia podłogi przez sąsiada czy to „normalnego zjawisko w tych blokach?
Odgłosy z mieszkania piętro wyżej / dlaczego słychać sąsiadów - Przybyszewskiego 64
Re: Odgłosy z mieszkania piętro wyżej / dlaczego słychać sąsiadów - Przybyszewskiego 64
Może wypinania wtyczek nie słychać, ale kroki jak najbardziej. Dodatkowo część dźwięków niesie się szybami wentylacyjnymi.
Re: Odgłosy z mieszkania piętro wyżej / dlaczego słychać sąsiadów - Przybyszewskiego 64
Sporo zależy od tego właśnie, jak sąsiad z góry wyciszył podłogę, czy dał odpowiedni podkład. Co do dźwięków z wentylacji, to nie wiem czy to się da jakoś rozwiązać. Ja mam takie doświadczenia, że w jednym z mieszkań wcześniejszych, było dosyć wyraźnie słychać z wentylacji w łazience... a może to się jakimiś innymi rurami niosło, w każdym razie tam był największy problem. Choć i lepiej tam, niż np. w sypialni, gdzie cisza jest ważniejsza.
Wentylacja mi nie przeszkadza najgorzej jest w sypialni i szuranie krzeseł, które potrafi mnie obudzić.
Zostaje tylko rozmowa z sąsiadami - może pomoże
Zostaje tylko rozmowa z sąsiadami - może pomoże
U mnie sytuacja wygląda następująco:
- sąsiedzi po bokach - nic nie słychać
- sąsiedzi z góry - słychać głośniejsze dźwięki jak szczekanie psa albo podniesione głosy sąsiadów, ale nic poza tym (nie słychać rozmów ani codziennego użytkowania)
- sąsiedzi z dołu - nic nie słychać
- wentylacja - słychać głośniejsze dźwięki jak podniesione głosy, ale bardzo rzadko
- sąsiedzi po bokach - nic nie słychać
- sąsiedzi z góry - słychać głośniejsze dźwięki jak szczekanie psa albo podniesione głosy sąsiadów, ale nic poza tym (nie słychać rozmów ani codziennego użytkowania)
- sąsiedzi z dołu - nic nie słychać
- wentylacja - słychać głośniejsze dźwięki jak podniesione głosy, ale bardzo rzadko
-
Nie wiem w jaki sposób Atal oszczędza budując ale niestety chyba ich norma, nie tylko podłogi ale też ściany jeśli np. obok gra głośniej telewizor. Identycznie miałem w innym mieście na inwestycji Atal (niemal to samo architektonicznie i konstrukcyjnie jak Przybyszewskiego), słyszałem z góry kroki, przesuwanie stołu, krzeseł itp.
Oczywiście jest istotne jak ktoś na górze wykończył podłogę, ale wcześniej przez +/- 15 lat mieszkałem w kilku miastach, w 8 miejscach, zawsze u góry byli sąsiedzi, nigdy nic nie słyszałem...
(chyba że była impreza to wtedy)
Oczywiście jest istotne jak ktoś na górze wykończył podłogę, ale wcześniej przez +/- 15 lat mieszkałem w kilku miastach, w 8 miejscach, zawsze u góry byli sąsiedzi, nigdy nic nie słyszałem...
(chyba że była impreza to wtedy)
O kurczę a to ciekawe bo ja mieszkałam w Krakowie w inwestycji Atala i absolutnie nic nie było słychać a sąsiedzi mieli niemowlaka za ściana.
Tutaj z dołu nic nie słyszę, z jednego boku tylko jak są otwarte okna z drugiego jeszcze nie wiem bo jest puste mieszkanie, ale od góry to niestety jakaś masakra.
Tutaj z dołu nic nie słyszę, z jednego boku tylko jak są otwarte okna z drugiego jeszcze nie wiem bo jest puste mieszkanie, ale od góry to niestety jakaś masakra.
kama08 pisze:Witam,
Chciałabym zapytać czy ktoś z sąsiadów ma takie samo spostrzeżenie czy to tylko u mnie a mianowicie odgłosy sąsiadów z góry? Słyszę każde przesunięcie krzesła, wypinanie wtyczek z gniazdek i kroki ….
Czy to kwestia jakiegoś nieprawidłowego wyciszenia podłogi przez sąsiada czy to „normalnego zjawisko w tych blokach?
Mam dokładnie takie samo spostrzeżenie jednak moim przypadku muszą to być odgłosy od sąsiadów z dołu, ponieważ jestem z ostatniego piętra. Najgorsze dźwięki prawdopodobnie pochodzą od chodzenia boso sąsiada z dołu - wtedy wyczuwalne są nawet drgania

Mam dodatkową izolację akustyczną (działającą dwustronnie) w podłodze, a mimo to dźwięki w jakiś sposób się przedostają i to nie tylko wentylacją.
Nie znam się na tym niestety, ale wydawało mi się ze problem nie dotyczy najwyższych pięter. A może to od mechanizmu windy np.?
Ja niestety dopiero teraz to zauważyłam - nie wiem czy sąsiedzi z góry coś zmienili czy dopiero się wprowadzili (do tej pory tylko wiercili) ale od grudnia było Ok, a teraz niestety uczestniczę w ich życiu rodzinnym a nie chciałabym.

Ja niestety dopiero teraz to zauważyłam - nie wiem czy sąsiedzi z góry coś zmienili czy dopiero się wprowadzili (do tej pory tylko wiercili) ale od grudnia było Ok, a teraz niestety uczestniczę w ich życiu rodzinnym a nie chciałabym.
-
kama08 pisze:O kurczę a to ciekawe bo ja mieszkałam w Krakowie w inwestycji Atala i absolutnie nic nie było słychać a sąsiedzi mieli niemowlaka za ściana.
Porównałem do tego samego standardu konstrukcji Atala co tutaj Przybyszewskiego. Oni też budują w standardzie wyższym oczywiście jeśli chodzi o stropy, ściany np Zabłocie czy Masarska.
Przybyszewskiego, czy nam się to podoba czy nie (bo mimo wszystko tanio nie było) to są po prostu bloki i tylko bloki.
Wróć do „Przybyszewskiego 64 Kraków od Atal - forum mieszkańców osiedla”