Remont kamienicy ul. Tarłowska 10 w Krakowie - zdjęcia na forum

Informacje o nowych biurowcach, budynkach użyteczności publicznych, hotelach, parkach oraz obiektach przemysłowych w Krakowie infrastrukturze i jej remontach oraz planach rozwoju.
MarcinJ

Remont kamienicy ul. Tarłowska 10 w Krakowie - zdjęcia na forum

Postautor: MarcinJ » 09 sie 2021, 0:52

Ostatnio podczas spaceru widziałem coś bardzo pozytywnego, pod adresem Tarłowska 10 Kraków znajdowała się popadająca w ruinę piękna kamienica.

Obrazek

Dzisiaj wygląda tak, jak powyżej, widać, że trochę jeszcze zostało, ale wszystko jest na dobrej drodze, żeby budynek odzyskał dawny blask.

MarcinJ

Re: Remont kamienicy ul. Tarłowska 10 w Krakowie - zdjęcia na forum

Postautor: MarcinJ » 09 sie 2021, 0:54

Wygląda na to, że z dużą pieczołowitością ktoś podszedł tu do odtworzenia szczegółów architektonicznych, i jest dobry efekt całkiem.

Obrazek

Przydałoby się więcej tak odnawianych kamienic w Krakowie. Ciekawe czy będą w niej mieszkania czy zyska jakąś inną funkcję po zakończeniu remontu. A jak wyglądała wcześniej, można zobaczyć na mapach Google.

Master

Re: Remont kamienicy ul. Tarłowska 10 w Krakowie - zdjęcia na forum

Postautor: Master » 03 paź 2022, 10:53

Z tego, co widziałem, to ma tam powstać niestety kolejny hotel. Kto będzie mieszkał w tych wszystkich hotelach, bo mam wrażenie, że przybywa ich znacznie szybciej, niż turystów, których na nie stać. Szkoda, że tym samym ruguje się stałych mieszkańców z centrów Krakowa, bo robi się z tego skansen dla turystów, no ale może taka kolej rzeczy.

Inną sprawą jest to, że prawo nie sprzyja robieniu mieszkań w starych kamienicach, np. patrząc na wymagania dotyczące wymaganego współczynnika miejsc postojowych, czego nie ma przy usługach. To nie pomaga w zatrzymywaniu ludzi w centrach miast.

Wróć do „Nowe biurowce, hotele, obiekty publiczne, przemysłowe i infrastruktura”