Ile dzisiaj kosztuje remont mieszkania? / Jaki jest koszt wykończenia mieszkania?

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
Obrero

Re: Ile dzisiaj kosztuje remont mieszkania? / Jaki jest koszt wykończenia mieszkania?

Postautor: Obrero » 22 gru 2021, 18:25

Mogę podać mój przykład, właśnie jestem na końcowym etapie wykańczania mieszkania - pietrowe mieszkanie 67 metrow w stanie deweloperskim. Podam pare cen ile co mnie kosztowało , możecie napisać czy przepłaciłem ..., jestem zupłnym laikiem w sprawach wykończeniowych
- Pan od wykończenia wział 28 tys zl za wszystko ( sam robi wssytsko , przez hydraulike, malowanie , elektryke , podlogi drzwi , montaz lamp, sufity podwieszane itd)
- schody drewniane z balustrada - 12 tys
- pralka , lodowka , okap, zmwywarka, plyta, piekarnik - 11 tys
- meble pod zabudowe - 48 tys - zabudowanie przedpokoju, kuchnia, plyta Pod tV + szafka, zabudowa pod schodami, lozka zabudowane wraz z szafa na cala sciane , szafa pod zabudowe w drugim pokoju,
- panele 100 zl za metr
- projekt mieszkania - 2 tys ( znajoma robii hobbistycznie)
- drzwi bezprzylgowe 8800
- wc podtynkowe geberit , baterie hans grohe
Mieliśmy przygotowane 150 tys , niestety nie wyfobimy sie w tym budecie , wyjdzie okolo 160 tys zl to daje jakies 2,3 za metr . Mieszkanie ma byc dla nas na dluzej , nie wybieralismy najtanszych ani najdrozszych materialow ..
Przepłaciłem?

kunegunda szybka

Re: Ile dzisiaj kosztuje remont mieszkania? / Jaki jest koszt wykończenia mieszkania?

Postautor: kunegunda szybka » 22 gru 2021, 21:10

Obrero pisze:Mogę podać mój przykład, właśnie jestem na końcowym etapie wykańczania mieszkania - pietrowe mieszkanie 67 metrow w stanie deweloperskim. Podam pare cen ile co mnie kosztowało , możecie napisać czy przepłaciłem ..., jestem zupłnym laikiem w sprawach wykończeniowych
- Pan od wykończenia wział 28 tys zl za wszystko ( sam robi wssytsko , przez hydraulike, malowanie , elektryke , podlogi drzwi , montaz lamp, sufity podwieszane itd)
- meble pod zabudowe - 48 tys - zabudowanie przedpokoju, kuchnia, plyta Pod tV + szafka, zabudowa pod schodami, lozka zabudowane wraz z szafa na cala sciane , szafa pod zabudowe w drugim pokoju,
- panele 100 zl za metr
Mieliśmy przygotowane 150 tys , niestety nie wyfobimy sie w tym budecie , wyjdzie okolo 160 tys zl to daje jakies 2,3 za metr . Mieszkanie ma byc dla nas na dluzej , nie wybieralismy najtanszych ani najdrozszych materialow ..
Przepłaciłem?

28 tys cała robocizna? Kim ty to robiłeś, bo normalnie kosztuje to 2x tyle? Reszta standard.

Obrero

Postautor: Obrero » 22 gru 2021, 21:12

kunegunda szybka pisze:
Obrero pisze:Mogę podać mój przykład, właśnie jestem na końcowym etapie wykańczania mieszkania - pietrowe mieszkanie 67 metrow w stanie deweloperskim. Podam pare cen ile co mnie kosztowało , możecie napisać czy przepłaciłem ..., jestem zupłnym laikiem w sprawach wykończeniowych
- panele 100 zl za metr
Przepłaciłem?

28 tys cała robocizna? Kim ty to robiłeś, bo normalnie kosztuje to 2x tyle. Reszta standard.

Pan z Podkarpacia po znajomości - super dokładny ;)

asander

Postautor: asander » 23 gru 2021, 12:28

kozel pisze:no właśnie tak po krotce:
- ile teraz wykończenie łazienki, średni standard ?
- kuchnia same meble do zabudowy za 1mb (bez AGD) , średni standard ?

Rzucajcie ceny albo zakresy ceny, jakieś przykłady :P

Robiłem wstępne szacunki kuchni w zabudowie na całą ściankę 3.5 m, nie przez stolarza ale meble wybrane z oferty sklepu, tak by wykorzystać każdy centymetr szerokości i wysokości (zabudowa pod sam sufit). Wychodzi ok 7 tys. bez zlewozmywaka i AGD, same meble z dobrym systemem szuflad, ale bez cargo i udziwnień. To daje ok 2 tys. za metr za same meble. Pewnie są tu tacy co płacili po 1 tys. jak i tacy co 5 i więcej. Cena z blatem, ale bez montażu.

nanu

Postautor: nanu » 25 gru 2021, 20:51

rado pisze: Drewniana deska byłaby droższa i wyszła te 200 zl metr ale imo warto komfort nieporównywalny.

Nie każdy chce mieć prawdziwe drewno w podłodze.

Obrero

Postautor: Obrero » 26 gru 2021, 3:50

rado pisze:
- panele 100 zl za metr
Przepłaciłem?

Robocizna faktycznie dość tanio ale normalnie nie kosztuje to 2x, kolegę poniosło.

Ile sztuk drzwi?
Projekt normalnie zapłaciłbyś z 4-5k.
Stolarz sporo, ale tyle pewnie to teraz kosztuje jeśli zrobił to dobrze to cena do przełknięcia.

Trochę dziwię się że wziąłeś panele w mieszkaniu wykończonym za ponad 150 tys. Drewniana deska byłaby droższa i wyszła te 200 zl metr ale imo warto komfort nieporównywalny.

Ogolnie nie przepłaciłes. Mi wyszło drożej bo pod 3k M2 przy mieszkaniu 75 m2

Ale blaty wzięliśmy że spieków kwarcowych (super wytrzymałe można rozlewać wodę i kroić nożem po nich ale zamiast 2k kosztowały 11k
Podłogi drewniane x2 to co zapłaciłeś.
Płytki podobaly nam się niestety takie za 200zl za M2 itp. a można było też przyoszczedzic itp.
AGD wyszło 20k bo jeszcze mikro, suszarka (i wypasiony piekarnik parowy, który był najdroższy z całego AGD)
Takie fanaberie które robią koszty.

Jak ze wszystkim za zlew możesz zapłacić 400 zł możesz też 1500 zł. Wanna zwykła za tysiąka lub wolnostojaca za 3 tysie itp.
Głupi odpływ pod prysznicem, którego niewiele widać może kosztować 300 zł lub ponad tysiąc (ja akurat tu oszczędzałem i wziąłem tania opcje)

Z pewnością jednak nie przepłaciłeś jeśli efekt końcowy ci się podoba. Bo można wydać kupę kasy a mieszkanie będzie wyglądać bez zachwytu. Dlatego projekt ma

5 par drzwi Porta
W sklepie poradzili mi panele bo mam wszedzie podlogowke to 150 kola wyszlo w praniu ... myslalem ze wyjdzie mniej :))Ale wiem ze w przyszlym roku byloby duzo wiecej - Pan od wykończenia jak i Pan od mebli mowia ze mocno podnosza cenniki po nowym roku a terminy juz maja pozajmoawane... Cos czuje ze inflacja bedzie w przyszlym roku dwucufrowa

Adam01

Postautor: Adam01 » 26 gru 2021, 19:42

Wziąłeś Mietka co robi wszystko sam? To może dlatego wycenił się na 28 tysi. Jest takie powiedzenie - jak coś od wszystkiego, to jest do niczego. Ile to dłubał, pół roku?

nanu

Postautor: nanu » 26 gru 2021, 20:58

Adam01 pisze:Wziąłeś Mietka co robi wszystko sam? To może dlatego wycenił się na 28 tysi. Jest takie powiedzenie - jak coś od wszystkiego, to jest do niczego. Ile to dłubał, pół roku?

Jak kupowaliśmy mieszkanie to deweloper wspomniał, że jedna z rodzin już tu mieszkająca dała radę w 1 (słownie - JEDEN) miesiąc wykończyć mieszkanie do poziomu możliwego do wprowadzenia się. Jak już zaczęliśmy sami wykańczać to poszliśmy do sąsiadów "za ścianą" podpytać jak oni rozwiązali pewne kwestie umiejscowienia rur itp. Okazało się, ze to oni byli tymi co wprowadzili się po miesiącu. Mówili, że mieli właśnie jednego fachowca, który sam zrobił absolutnie wszystko i właśnie w miesiąc. Mieszkają już prawie rok i jak na razie wszystko w porządku i jakbyśmy chcieli to mogą dać namiar ale facet ma bardzo odległe terminy.

Master

Postautor: Master » 06 cze 2022, 11:46

Ma ktoś może jakieś aktualne dane o kosztach wykończenia mieszkania? Jak to teraz wygląda? Ceny nadal rosną czy może się to szaleństwo już zatrzymało? Ile wychodził Wam m2 w średnim plus / dobrym standardzie? Najlepiej gdyby to były ceny z Krakowa, ale jeśli ktoś napisze, ile kosztują prace wykończeniowe przy mieszkaniu w Warszawie, to też może być.

nanu

Postautor: nanu » 06 cze 2022, 22:45

Master pisze:Ma ktoś może jakieś aktualne dane o kosztach wykończenia mieszkania? Jak to teraz wygląda? Ceny nadal rosną czy może się to szaleństwo już zatrzymało? Ile wychodził Wam m2 w średnim plus / dobrym standardzie? Najlepiej gdyby to były ceny z Krakowa, ale jeśli ktoś napisze, ile kosztują prace wykończeniowe przy mieszkaniu w Warszawie, to też może być.

Niestety ale ceny cały czas rosną.... my jak na razie wydaliśmy już 100 000 a mamy "dopiero" podłogi, dwie pary drzwi wewnętrznych (na 8 wszystkich w mieszkaniu), kuchnię, jedną łazienkę i plisy w oknach. Została nam druga łazienka, reszta drzwi, schody i meble. Mieszkanie ma 95m2. Meble będziemy przenosić ze starego mieszkania (a przynajmniej to co się da, bo wiadomo że wszystkie szafy na wymiar muszą zostać) i stopniowo dokupywać, ale przynajmniej będziemy mogli już mieszkać.

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”