Inwestycja Meiera 16E Kraków od Dom-Bud - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Dzasty

Re: Inwestycja Meiera 16E Kraków od Dom-Bud - opinie na forum

Postautor: Dzasty » 11 mar 2022, 19:33

tadam123 pisze:Pytał ktoś ostatnio Dom-Bud jakie jest aktualne opóźnienie i kiedy planują oddać budynek?

Optymistyczny scenariusz przewiduje miesiąc opóźnienia.

XyzAPP

Postautor: XyzAPP » 23 mar 2022, 20:01

Pytałem w biurze, na ten moment opóźnienie to około 2 miesiące.

tadam123

Postautor: tadam123 » 23 mar 2022, 20:36

XyzAPP pisze:Pytałem w biurze, na ten moment opóźnienie to około 2 miesiące.

Podali jakiś powód?

AdamKownacik

Postautor: AdamKownacik » 24 mar 2022, 15:50

tadam123 pisze:

Podali jakiś powód?

Polak poczeka bo przecież się nie postawi wielkiemu deweloperowi

Venya97

Postautor: Venya97 » 24 mar 2022, 16:25

Trochę duże opoznienie :/

myk

Postautor: myk » 24 mar 2022, 21:22

Czy to opóźnienie zakładane dla zakonczenia robót dotyczy 1-szego czy 2-giego etapu?

P.S. Niestety opóźnienia dziś w realizacjach umów na roboty budowlane zdarzają się dość często. Na dotrzymanie terminów w budownictwie, ma dziś znaczacy wpływ obecna sytuacja tj. inflacja, rosnące ceny i słabnący złoty, wpływ sankcji, rosnące ceny materiałów budowlanych, robocizny, transportu, wzrost kosztów paliw i nośnikow energii, trudności z dostępnością materiałów, co powoduje trudnosci/opóźnienia w kontraktowaniu dostaw i usług, nieprzewidziane wzrosty kosztów realizacji umów. W jakimś stopniu na całą sytuacje może mieć również odpływ pracowników z Ukrainy zatrudnionych dośc powszechnie w budowlance, którzy zdecydowali się wrócić do swojego kraju w celach obronnych. Znacznie mniejsza dostepność kredytow i ciagle podnoszenie obciązeń z tym zwiazanych oraz niepewność inwestorów też ma ogromny wpływ na na branżę budowlaną, gdyż wykonawcy i deweloperzy zawierają znacznie mniej umów wiec wpływy na finansowanie inwestycji też są znacznie mniejsze, co powoduje rezygnację z inwestycji, a dla już zaczętych przeciąganie się ich zakonczenia w czasie. Wszystko j.w., a wczesniej pandemia covidowa, zmiany w systemie podatkowym, sprawiło i sprawia, że wykonawcy, podwykonawcy coraz częściej mają trudnosci z dotrzymaniem terminow, zmuszeni są szukac rozwiązań altetnatywnych w tym odwoływać się do ochrony przed karami umownymi z uwagi na sytuację, tym częsciej im bardziej odlegle w czasie zawarli umowy na realizację robót budowlanych, bo nie mogli przewidzieć tego co nastąpiło i jakie ma skutki. Niestety nastały ciężkie czasy, duża niepewność dotykajaca w/w spraw, więc coraz częściej się zdarza sie, że przeciągają sie terminy realizacji. Problem ten nie dotyczy jedynie niektórych wykonawców czy deweloperów lecz całej branży związanej z budownictwem (i nie tylko) jest widoczny i niestety odczuwalny...

Ulina

Postautor: Ulina » 24 mar 2022, 22:36

My rzutem na taśmę bierzemy kredyt do końca marca, jako że od 1.kwietnia zdolność spada o połowę. Nie wiem kto będzie te mieszkania kupował :( oby wystarczyło im kasy na dokończenie budowy teraz sie martwię. Od stycznia sprzedali w etapie drugim raptem chyba 3 mieszkania. Etap drugi ma zakończenie prac w maju 2023 i wtedy mogą dać już klucze, a przeniesienie własności do listopada chyba.
Załączam zdjecie od hotelu system od strony drugiego etapu. Sprawdzalismy jak ze słońcem będzie :) robione kilka dni temu.

Obrazek

Venya97

Postautor: Venya97 » 25 mar 2022, 6:48

Ulina pisze:My rzutem na taśmę bierzemy kredyt do końca marca, jako że od 1.kwietnia zdolność spada o połowę. Nie wiem kto będzie te mieszkania kupował :( oby wystarczyło im kasy na dokończenie budowy teraz sie martwię. Od stycznia sprzedali w etapie drugim raptem chyba 3 mieszkania. Etap drugi ma zakończenie prac w maju 2023 i wtedy mogą dać już klucze, a przeniesienie własności do listopada chyba.
Załączam zdjecie od hotelu system od strony drugiego etapu. Sprawdzalismy jak ze słońcem będzie :) robione kilka dni temu.

I jak ze słońcem od strony hotelu? Interesuje mnie 1 etap czy zwróciliście uwagę na te mieszkania z drugiej strony?

Martab

Postautor: Martab » 25 mar 2022, 8:34

Ulina pisze:My rzutem na taśmę bierzemy kredyt do końca marca, jako że od 1.kwietnia zdolność spada o połowę. Nie wiem kto będzie te mieszkania kupował :( oby wystarczyło im kasy na dokończenie budowy teraz sie martwię. Od stycznia sprzedali w etapie drugim raptem chyba 3 mieszkania. Etap drugi ma zakończenie prac w maju 2023 i wtedy mogą dać już klucze, a przeniesienie własności do listopada chyba.

Nie zastanawia was że w czasach kiedy wszyscy schodzi na pniu to nikt tego nie kupuje?

baton3

Postautor: baton3 » 25 mar 2022, 8:41

Venya97 pisze:

I jak ze słońcem od strony hotelu? Interesuje mnie 1 etap czy zwróciliście uwagę na te mieszkania z drugiej strony?

Ja to sprawdzałam, ale to wszystko zależy które piętro wybrałeś i która część budynku.
Słońca jest dużo od strony hotelu już od ok 14 do samego zachodu (od 8 piętra w górę), na niższych piętrach to zależy od ruchu słońca.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”