Zamiana mieszkania kupionego u tego samego dewelopera / czy tak się da?
Zamiana mieszkania kupionego u tego samego dewelopera / czy tak się da?
Spotkał się ktoś z sytuacją, gdzie zostały podpisane dokumenty u notariusza, jednak osoby chciałyby zamienić mieszkanie na inne u tego samego dewelopera w tym samym budynku, ale w etapie II, który jest o 0,5 roku później oddawany + dopłacić różnice? Czy jest takie coś wgl możliwe?
Ostatnio zmieniony 13 sty 2022, 16:03 przez Terazja, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Zamiana mieszkania kupionego u tego samego dewelopera / czy tak się da?
Najlepiej zapytać notariusza jak to z punktu widzenia prawa powinno wyglądać.
Sam proces jest z tego co wiem możliwy tzn. można odstąpić od umowy notarialnej (najlepiej jeśli jest to za zgoda obu stron) i zawrzeć kolejna umowę na nowe mieszkanie.
Sytuacja się komplikuje jeśli finansowano to mieszkanie kredytem i uruchomiono już ten kredyt.
Sam proces jest z tego co wiem możliwy tzn. można odstąpić od umowy notarialnej (najlepiej jeśli jest to za zgoda obu stron) i zawrzeć kolejna umowę na nowe mieszkanie.
Sytuacja się komplikuje jeśli finansowano to mieszkanie kredytem i uruchomiono już ten kredyt.
robcio pisze:Najlepiej zapytać notariusza jak to z punktu widzenia prawa powinno wyglądać.
Mieszkanie nie jest na kredyt. Jest za gotówkę
Ktoś się jeszcze wypowie? Pilne
-
Mieszkania drożeją ponoć. To co kupiłeś odsprzedaj w formie cesji drożej.
inwestorzzagranicy pisze:Mieszkania drożeją ponoć. To co kupiłeś odsprzedaj w formie cesji drożej.
Wolałbym wymienić, tylko kwestia czy deweloperzy robią takie rzeczy
-
Będąc na twoim miejscu poszedłbym na całość i uwaga - zapytał dewelopera 

inwestorzzagranicy pisze:Będąc na twoim miejscu poszedłbym na całość i uwaga - zapytał dewelopera
Niestety dziś już nie dam rady i dlatego pytam tu, jutro zadzwonię, ale chciałem wiedzieć czy były może takie przypadku
-
Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”