Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
Awatar użytkownika
anubis

Re: Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Postautor: anubis » 30 gru 2021, 10:39

Na ten moment stopy mają dojść do 4,5 - 5%.

Ciekawe ile podwyżka stóp na początku stycznia. Minimum 0,5%, ale są też tacy, którzy już mówią o okrągłym procencie.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

rydler32

Postautor: rydler32 » 30 gru 2021, 10:49

anubis pisze:Na ten moment stopy mają dojść do 4,5 - 5%.

Ciekawe ile podwyżka stóp na początku stycznia. Minimum 0,5%, ale są też tacy, którzy już mówią o okrągłym procencie.

Stopy to jedno, ale gdzie aktualnie lokaty na wysokość zbliżoną do WIBOR 3M czy WIBOR 6M ?

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 30 gru 2021, 11:00

W Millenium pytałem to od nowego roku mają mieć już nową ofertę.

Na razie to chyba tylko Nest Bank ma konto oparte o wibor 3M, tam mam teraz 2,3% bez limitu na kwoty, ale to dla starych klientów.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:

source

Postautor: source » 30 gru 2021, 11:39

Indeksowane konto oszczędnościowe w Toyota Banku? Od stycznia chyba byłoby ok.

Pytanie tyko czy takie oprocentowanie lokat przebija rentowność z wynajmu, a jeśli tak, to czy przełoży się to w jakimś stopniu na rynek nieruchomości. Tym bardziej, że niska rentowność wynajmu dotyczy chyba tylko mieszkań kupowanych ostatnio. Jeśli ktoś kupił w miarę dobrze zlokalizowane mieszkanie kilka lat temu za 4-5 tys. złotych za metr kwadratowy, to rentowność raczej ma wyższą, nawet kilkukrotnie, niż najlepsze lokaty na rynku...

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 30 gru 2021, 13:48

O spoko, nie wiedziałem że ostał się jeszcze jakiś bank z oprocentowaniem na WIBOR 3M bez limitu kwoty. Ciekawe czy oferta stała czy okresowa.

Tymczasem na rynku kredytów eksperci zaczynają mówić to, co pół roku temu zapowiadały anubisy:

Jarosław Sadowski z firmy Expander wyliczał, że po ostatnich podwyżkach stóp procentowych i wzroście stawki bankowej WIBOR, statystyczny kredytobiorca, który jeszcze w październiku mógł wziąć ok. 300 tys. złotych kredytu, dzisiaj dostanie już tylko 240 tys. Przy wzroście głównej stopy procentowej NBP do 4 proc. (dzisiaj wynosi ona 1,75 proc.) bank pożyczy już tylko 200 tys. złotych.

tokfm.pl/Tokfm/7,103090,27958009,polakom-spada-zdolnosc-kredytowa-rzadowy-program-nie-pomoze.html
Załączniki
z27958039IH,Spadajaca-zdolnosc-kredytowa-Polakow.jpg
z27958039IH,Spadajaca-zdolnosc-kredytowa-Polakow.jpg (62.81 KiB) Przejrzano 3452 razy

krakus1891

Postautor: krakus1891 » 30 gru 2021, 14:19

pkobp.pl/centrum-analiz/analizy-sektorowe/budownictwo-i-nieruchomosci/puls-nieruchomosci-spowolnienie-nie-wszedzie-tak-samo-silne

Tak ostatnio dyskutowaliśmy o migracji i świetlanej przyszłości Krakowa w tym zakresie
Obrazek

Brylujemy też w rentowności najmu

Obrazek

Jak i spadkach we wnioskach kredytowych

Obrazek

Podsumowując wyniki Krakowa na tle innych miast, oraz ilustracje jak zachowuje się rynek ...

Obrazek

SmokWawelski

Postautor: SmokWawelski » 30 gru 2021, 21:32

krakus1891 pisze:pkobp.pl/centrum-analiz/analizy-sektorowe/budownictwo-i-nieruchomosci/puls-nieruchomosci-spowolnienie-nie-wszedzie-tak-samo-silne

Tak ostatnio dyskutowaliśmy o migracji i świetlanej przyszłości Krakowa w tym zakresie
Obrazek

Brylujemy też w rentowności najmu

Obrazek

Jak i spadkach we wnioskach kredytowych

Obrazek

Podsumowując wyniki Krakowa na tle innych miast, oraz ilustracje jak zachowuje się rynek ...

Obrazek

Jaki sens ma pokazywanie salda migracji w czasie przypadajacym na pandemie to nie za bardzo rozumiem. Tym bardziej ze przyrost naturalny jest w Krakowie najwyzszy wiec jak turysci wroca za 2-3 lata zapowiadane przez niektorych krachy i obnizki nie odbeda sie ...

Rentownosc najmu w granicach 4% to swietny wynik, a do tego dochodzi 10% wzrost cen nieruchomosci rocznie... 8-)
Ale jak to powiadaja co niektorzy eksperci.... nic tylko czekac, wynajmowac od kogos i trzymac w skarpecie.

Wykres przedstawiajacy udzial studentow i imigrantow w Malopolsce jedynie potwiedza, ze ich nigdy w naszym regionie nie zabraknie z oczywistych powodow.

Zapas pozwolen na budowy w Krakowie tez wypada slabiutko wg wkresu. Jak to wplynie na ceny nie musze chyba mowic.

Analiza konczy sie prognoza: W scenariuszu bazowym oceniamy, że w 2022 ceny mieszkań wzrosną o ok. 4%.
A nie mialy spasc?

A filmik przypomina mi reakcje tych co czekali z zakupem... :D

PS Ciekawe, czytamy te same dane, ale chyba nie za bardzo je "rozumiemy"... :lol:

Peace

Postautor: Peace » 31 gru 2021, 10:44

krakus1891 pisze:pkobp.pl/centrum-analiz/analizy-sektorowe/budownictwo-i-nieruchomosci/puls-nieruchomosci-spowolnienie-nie-wszedzie-tak-samo-silne

Ciekawy artykuł, jeśli chodzi o Kraków:
- najniższa rentowność najmu (nawet dedykowany akapit specjalnie dla Krakowa) (4%)
- najwyższe negatywne saldo migracji wewnętrznej (-6%),
- ujemny przyrost naturalny (-2%), choć Kraków spisuje się tu najlepiej,
- spadek popytu (-5%), tylko Wrocław gorszy
- stały zapas pozwoleń (0%), tylko dwa miasta mają ujemny
- choć PKO BP prognozuje 4% wzrost cen mieszkań (jako średnia z 16 miast wojewódzkich) to wymienia Kraków wśród pięciu, które mają największe ryzyko korekty/spowolnienia.

Ostatnim myślnikiem bym się nie przejmował, bo to już wróżenie z fusów. Jak ostatnio idą przewidywania widzimy na inflacji. Według NBP:
- kilka miesięcy temu miała spaść poniżej 3.5% na koniec roku,
- potem szczyt miał być w styczniu 2022 (Mar G przewidywał bodajże grudzień 2021)
- teraz już jest czerwiec 2022 :lol:

krakus1891

Postautor: krakus1891 » 31 gru 2021, 12:33

SmokWawelski pisze:
Jaki sens ma pokazywanie salda migracji w czasie przypadajacym na pandemie to nie za bardzo rozumiem. Tym bardziej ze przyrost naturalny jest w Krakowie najwyzszy wiec jak turysci wroca za 2-3 lata zapowiadane przez niektorych krachy i obnizki nie odbeda sie ...

No własnie na tym wykresie to przyrosta naturalny w krk na tle innych miast jest najniższy ... Taki jest sens , że we wszystkich miastach miała miejsce pandemia , a kraków i w migraci i przyroście wypadł najgorzej ...

SmokWawelski pisze:Rentownosc najmu w granicach 4% to swietny wynik, a do tego dochodzi 10% wzrost cen nieruchomosci rocznie... 8-)
Ale jak to powiadaja co niektorzy eksperci.... nic tylko czekac, wynajmowac od kogos i trzymac w skarpecie.

Za chwilę taka rentowność będą miały obligacje ... , a z tym wzrostem to zobaczymy jak dalej pójdzie ...

SmokWawelski pisze:Wykres przedstawiajacy udzial studentow i imigrantow w Malopolsce jedynie potwiedza, ze ich nigdy w naszym regionie nie zabraknie z oczywistych powodow.

Ich ubywa 3 % rocznie od już 10 lat, a odsetek studentów na tle innych metropolii europejskich mamy zdecydowanie wyższy, biorąc pod uwagę że najwięcej studentów kształci się na śmieciowych kierunkach , humanistycznych , to raczej nie spodziewam się zatrzymania spadku trendu spadkowego.

SmokWawelski pisze:Zapas pozwolen na budowy w Krakowie tez wypada slabiutko wg wkresu. Jak to wplynie na ceny nie musze chyba mowic.

Tak to jedyne światełko , ale przy okazji największy w Pl spadek popytu na kredyt ... , więc ja bym szmpana od razu nie otwierał ...

SmokWawelski pisze:Analiza konczy sie prognoza: W scenariuszu bazowym oceniamy, że w 2022 ceny mieszkań wzrosną o ok. 4%.
A nie mialy spasc?

Ja tam cały czas powtarzam że jakiś czas będą jeszcze rosły , bo nim zaczną ceny spadać najpierw musi spaść popyt, jak na razie spzredaż idzie całkiem nieźle choć jak widać po MWM ostatnich etapach , cos się zaczeło psuć ... Mamy tez spadki od marca liczby wniosków kredytowych , i mocny spadek liczby i wartości kredytów m/m , przy czym podobnie było rok temu , więc zobaczymy co będzie w grudniu , bo tu bedzie widać już wpływ pierwszych pdowyżek stóp. Na pewno znacznie spadł czas oczekiwania na decyzje kredytowe w bankach , co jest jakims sygnałem o tym że doś mocno popyt na kredyt spadł .

SmokWawelski pisze:A filmik przypomina mi reakcje tych co czekali z zakupem... :D

yy Ci co czekali z zakupem to są Ci co oglądają ten film na monitorze a ci Co się zapakowali w mieszkania w ostatnich dwóch latach ma kredyt , to ten pan w niebiskim , który twierdzi że to jest kontrolowane i wiedza co robią "

SmokWawelski pisze:PS Ciekawe, czytamy te same dane, ale chyba nie za bardzo je "rozumiemy"... :lol:

Bo IMO ulegasz błędom poznawczymtzw efektowi potwierdzenia

Efekt potwierdzenia może przejawiać się w następujących skłonnościach:

- Poszukiwaniu i preferowaniu dowodów potwierdzających nasze poglądy.
- Trwalszym zapamiętywaniu informacji zbieżnych z naszymi poglądami.
- Interpretowaniu dowodów na korzyść konkretnej tezy (szczególnym przypadkiem jest stosowanie absurdalnego wyjaśnienia, że wyjątek potwierdza regułę).
- Wykorzystywaniu błędnych przekonań do błędnego, ale zbieżnego z naszymi poglądami, zrozumienia sytuacji.
- Unikaniu sytuacji, które mogą zagrozić naszym przekonaniom („Nie będę z Tobą o tym dyskutował”).
- Ignorowaniu danych nie pasujących do naszego światopoglądu.

Bardzo prostym testem na to czy analizujemy czy wierzymy jest tzw test fanatyka , polega on na tym aby sprecyzować jakie argumenty by przekonały nas do zmiany zdania.
Mnie do zmiany zdania przekonałby przykład kraju który w historii bedąc na podobnym poziomie jak my, majac podobna demografie do nas ,i podobne wskaźniki nieruchomościowe nie zaliczył tapnięcia i ostrej korekty.... .
FYI sam próbowałem sie przekonać ze sie myle i szukałem takiego przykładu ...

SmokWawelski

Postautor: SmokWawelski » 31 gru 2021, 13:14

krakus1891 pisze:
SmokWawelski pisze:

No własnie na tym wykresie to przyrosta naturalny w krk na tle innych miast jest najniższy ... Taki jest sens , że we wszystkich miastach miała miejsce pandemia , a kraków i w migraci i przyroście wypadł najgorzej ...

SmokWawelski pisze:Rentownosc najmu w granicach 4% to swietny wynik, a do tego dochodzi 10% wzrost cen nieruchomosci rocznie... 8-)

Za chwilę taka rentowność będą miały obligacje ... , a z tym wzrostem to zobaczymy jak dalej pójdzie ...

SmokWawelski pisze:Wykres przedstawiajacy udzial studentow i imigrantow w Malopolsce jedynie potwiedza, ze ich nigdy w naszym regionie nie zabraknie z oczywistych powodow.

Ich ubywa 3 % rocznie od już 10 lat, a odsetek studentów na tle innych metropolii europejskich mamy zdecydowanie wyższy, biorąc pod uwagę że najwięcej studentów kształci się na śmieciowych kierunkach , humanistycznych , to raczej nie spodziewam się zatrzymania spadku trendu spadkowego.

SmokWawelski pisze:Zapas pozwolen na budowy w Krakowie tez wypada slabiutko wg wkresu. Jak to wplynie na ceny nie musze chyba mowic.

Tak to jedyne światełko , ale przy okazji największy w Pl spadek popytu na kredyt ... , więc ja bym szmpana od razu nie otwierał ...

SmokWawelski pisze:Analiza konczy sie prognoza: W scenariuszu bazowym oceniamy, że w 2022 ceny mieszkań wzrosną o ok. 4%.
A nie mialy spasc?

Ja tam cały czas powtarzam że jakiś czas będą jeszcze rosły , bo nim zaczną ceny spadać najpierw musi spaść popyt, jak na razie spzredaż idzie całkiem nieźle choć jak widać po MWM ostatnich etapach , cos się zaczeło psuć ... Mamy tez spadki od marca liczby wniosków kredytowych , i mocny spadek liczby i wartości kredytów m/m , przy czym podobnie było rok temu , więc zobaczymy co będzie w grudniu , bo tu bedzie widać już wpływ pierwszych pdowyżek stóp. Na pewno znacznie spadł czas oczekiwania na decyzje kredytowe w bankach , co jest jakims sygnałem o tym że doś mocno popyt na kredyt spadł .

SmokWawelski pisze:A filmik przypomina mi reakcje tych co czekali z zakupem... :D

yy Ci co czekali z zakupem to są Ci co oglądają ten film na monitorze a ci Co się zapakowali w mieszkania w ostatnich dwóch latach ma kredyt , to ten pan w niebiskim , który twierdzi że to jest kontrolowane i wiedza co robią "

SmokWawelski pisze:PS Ciekawe, czytamy te same dane, ale chyba nie za bardzo je "rozumiemy"... :lol:

Bo IMO ulegasz błędom poznawczymtzw efektowi potwierdzenia

Efekt potwierdzenia może przejawiać się w następujących skłonnościach:

- Poszukiwaniu i preferowaniu dowodów potwierdzających nasze poglądy.
- Trwalszym zapamiętywaniu informacji zbieżnych z naszymi poglądami.
- Interpretowaniu dowodów na korzyść konkretnej tezy (szczególnym przypadkiem jest stosowanie absurdalnego wyjaśnienia, że wyjątek potwierdza regułę).
- Wykorzystywaniu błędnych przekonań do błędnego, ale zbieżnego z naszymi poglądami, zrozumienia sytuacji.
- Unikaniu sytuacji, które mogą zagrozić naszym przekonaniom („Nie będę z Tobą o tym dyskutował”).
- Ignorowaniu danych nie pasujących do naszego światopoglądu.

Bardzo prostym testem na to czy analizujemy czy wierzymy jest tzw test fanatyka , polega on na tym aby sprecyzować jakie argumenty by przekonały nas do zmiany zdania.
Mnie do zmiany zdania przekonałby przykład kraju który w historii bedąc na podobnym poziomie jak my, majac podobna demografie do nas ,i podobne wskaźniki nieruchomościowe nie zaliczył tapnięcia i ostrej korekty.... .
FYI sam próbowałem sie przekonać ze sie myle i szukałem takiego przykładu ...

Tyle, że ja piszę o faktach a Ty fantazjujesz juz trzeci rok
A wracając do filmiku to ja tam widzę raczej jak lawina ceny miażdżą przyglądających się i wyczekujących . Jak widzisz wszystko jest kwestią interpretacji tyle że ja opieram się na tym co jest, a nie na tym co ewentualnie będzie …7ale nie jest.

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”