Kolor ścian w salonie / na jaki kolor pomalować ściany w salonie?
Kolor ścian w salonie / na jaki kolor pomalować ściany w salonie?
Chciałbym pomalować salon, pokoje na jakiś jasny kolor ale nie koniecznie biały. Jak złamać ten kolor, pójść w stronę szarości czy beżu? Co wg Was lepiej będzie współgrać z panelami dębowymi (i ogólnie drewnem). Macie jakieś sprawdzone farby i wzorce kolorów?
Re: Kolor ścian w salonie / na jaki kolor pomalować ściany w salonie?
asander pisze:Chciałbym pomalować salon, pokoje na jakiś jasny kolor ale nie koniecznie biały. Jak złamać ten kolor, pójść w stronę szarości czy beżu? Co wg Was lepiej będzie współgrać z panelami dębowymi (i ogólnie drewnem). Macie jakieś sprawdzone farby i wzorce kolorów?
Polecam jakąś lekką szarość, niezbyt zimną, jestem bardzo zadowolony z koloru Light Grey i w zasadzie przez od kilku lat mi się nie znudziło. Choć z dzisiejszej perspektywy nie wiem czy nie zrobiłbym jednej ściany w takiej zieleni, trochę jak butelkowa.
neo pisze:asander pisze:Chciałbym pomalować salon, pokoje na jakiś jasny kolor ale nie koniecznie biały. Jak złamać ten kolor, pójść w stronę szarości czy beżu? Co wg Was lepiej będzie współgrać z panelami dębowymi (i ogólnie drewnem). Macie jakieś sprawdzone farby i wzorce kolorów?
Polecam jakąś lekką szarość, niezbyt zimną, jestem bardzo zadowolony z koloru Light Grey i w zasadzie przez od kilku lat mi się nie znudziło. Choć z dzisiejszej perspektywy nie wiem czy nie zrobiłbym jednej ściany w takiej zieleni, trochę jak butelkowa.
Dzięki

Czy to Beckers?
beckers.pl/kolor/light-grey
Ktoś mi jeszcze wspomniał o takich odcieniach:
beckers.pl/kolor/water-lily
beckers.pl/kolor/dreams
No właśnie ja w zieleń chyba nie będę chciał iść, może coś z beży, ale zobaczę jeszcze, za duży wybór

asander pisze:Dzięki
Zgadza się, nie chciałem tu reklamy ronić

Sama farba całkiem w porządku, dobrze się zmywa, nie mam zastrzeżeń.
neo pisze:asander pisze:Dzięki
Zgadza się, nie chciałem tu reklamy ronićTen ostatni kolor, to mi się za zimny wydaje. Ale Beckers sprzedaje też próbki, za kilka złotych, można sobie pomalować na kawałku ściany (np. gdzieś, gdzie będzie kiedyś szafa) i wybrać, co się najbardziej podoba.
Sama farba całkiem w porządku, dobrze się zmywa, nie mam zastrzeżeń.
Dobrze wiedzieć z tymi próbkami, na pewno znajdę takie miejsce, które będę mógł przetestować a potem przykryć meblem.
Masz jakieś doświadczenie z innymi kolorami? Wspominałeś o butelkowej zieleni, a coś innego, jakieś beże, granaty itp?
asander pisze:Dobrze wiedzieć z tymi próbkami, na pewno znajdę takie miejsce, które będę mógł przetestować a potem przykryć meblem.
Masz jakieś doświadczenie z innymi kolorami? Wspominałeś o butelkowej zieleni, a coś innego, jakieś beże, granaty itp?
Dasz znać, na jaki kolor się w końcu zdecydowałeś i czy jesteś zadowolony?
neo pisze:asander pisze:Dobrze wiedzieć z tymi próbkami, na pewno znajdę takie miejsce, które będę mógł przetestować a potem przykryć meblem.
Dasz znać, na jaki kolor się w końcu zdecydowałeś i czy jesteś zadowolony?
Sorki, rzadko zaglądam w tą część forum

A co myślicie o tych patentach, chyba modnych ostatnio, żeby jedną ścianę w salonie albo innym pomieszczeniu pomalować na intensywnie zielony lub niebieski kolor? Jak się to sprawdza w mieszkaniach, może ktoś ma u siebie i podzieli się tym, czy jest zadowolony?
Jeśli chodzi o kolor ścian w salonie, to jak się zapatrujecie na głęboką zieleń, taką butelkową np. na jednej ścianie, taką pod obrazki / zdjęcia?
Salon jest pokojem dziennym, a więc powinien być utrzymany w jasnej kolorystyce. Oczywiście wszystko zależy od preferencji, ale z reguły beże i kość słoniowa świetnie się sprawdzą. Możesz także zdecydować się na jedną ze ścian w ciemniejszym odcieniu.
Wróć do „Wykończenie i urządzenie mieszkania - forum i opinie o ekipach, materiałach i sprzęcie”