Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
Sakowich

Re: Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Postautor: Sakowich » 12 lis 2021, 13:39

anubis pisze:
rydler32 pisze:takie gadanie .. trzeba było brać kredyt i miałbyś jednocześnie tańsze mieszkanie a kredyt byś nadpłacił przed zwiększeniem stóp ...

Przy docelowych stopach zdolność kredytowa ludzi spadnie prawie o połowę. Oni nie wyczarują więcej kasy, ja ją mam. To jest zasadnicza różnica. Oferty będą szukały ludzi, a anubisów z gotówką będzie garstka. Dodatkowo odpadają ci, co dotychczas szli w tezauryzację, bo przecież mają być te podatki.

Nie wierzę, że zostało jakoś dużo ludzi z dużą kasą, jak ja, którzy szukają dla siebie, a nie pod inwestycje. Kto miał kupić ten już dawno spanikował i kupił.

Będzie padaka na rynku, a ja sobie będę spacerował i oglądał oferty. Taki jest plan. :D

Niesamowite, jak bardzo jesteś pewien wyższości swojego toku myślenia nad pozostałymi.

Twierdzisz, że jesteś sprytny. Ale nikt sprytny nie inwestuje całej posiadanej gotówki w nieruchomości w czasach stagnacji, a nią obraca. Nie ma nic gorszego niż zamrażanie setek tysięcy złotych, które mogłyby pracować.
Opowiadasz bzdury, zaklinasz rzeczywistość, czekasz na obniżki, a w tym czasie Twój majątek stopniał pod wpływem inflacji. I wiesz co jest najlepsze? W tym czasie sporo osób zarobiło grubą kasę na nieruchomościach. Gdybyś był sprytny też kupiłbyś kilka lat temu mieszkanie i sprzedał je z zyskiem. Ba! Mógłbyś kupić kilka mieszkań i je sprzedać. Byłbyś w tym samym momencie, w którym jesteś teraz (bez mieszkania, na wynajmowanym), ale z dużo większą sumką na koncie. W jakiś dziwny sposób twierdzisz, że każdy inwestor na rynku nieruchomości to nieudacznik, który kupił mieszkanie i trzyma je, czekając na nie wiadomo co.
Zrozum, że w czasie, kiedy Ty czekałeś na obniżki i zaklinałeś rzeczywistość, mnóstwo ludzi zarobiło spore pieniądze (kupując i sprzedając), bo mieliśmy hossę. I oni już teraz siedzą i piją drinki, a Ty dalej czekasz... I nie ma w tym nic złego, bo takiego dokonałeś wyboru, masz do tego pełne prawo. Ale nie próbuj twierdzić, że jest to jedyna słuszna ścieżka, jaką można było podążać przez ostatnie miesiące czy lata.
Ja nie mówię o ulicy, bo ona rzeczywiście może stracić. No ale przecież Ty kreujesz się na eksperta w dziedzinie, więc porównuję Cię do ludzi ogarniętych. A ludzie ogarnięci już dawno zarobili swoje. Jeśli w ciągu 5- / 6–letniej hossy na rynku nieruchomości nie zarobiłeś ani grosza, to żaden z Ciebie ekspert.

asander

Postautor: asander » 12 lis 2021, 13:55

ralf pisze:
asander pisze:Mały offtopic, przykład chińskiego budownictwa, koncepcji urbanistycznych, z zielenią, drogami, szkołą, sklepami, nie to co u nas, patoosiedla poodgradzane płotami, bez chodników, szkół, przychodni.

youtu.be/JEBTySHJZ5I?t=393

Tym się różni centralne sterowanie i komunizm od wolności i kapitalizmu.

Nie o to mi chodziło, nie jestem za komunizmem ani za gospodarkę centralnie sterowaną.
Zwróciłem jedynie uwagę na to, że kiedyś, w PRL, kiedy budowało państwo, powstawały prawdziwe koncepcje urbanistyczne z pełną infrastrukturą społeczną, tj. bloki + przychodnia, szkołą podstawowa, przedszkola, poczta, sklep (Społem w tamtych czasach), prócz tego zawsze był spory nieogrodzony plac zabaw z dużą piaskownicą, mała architektura do zabawy, zjeżdżalnie itp., większy trawnik między blokami, pamiętam właśnie takie osiedle z mojego dzieciństwa. W Krakowie np. Nowa Huta była planowana i budowana w podobny sposób i to widać, wiele osób sobie to ceni, podobnie jak inne stare osiedla. Nowe osiedla mają swoje plusy, parkingi podziemne, lepsze układy mieszkań, lepsza izolacja termiczna itp. ale brakuje im tych opisanych wyżej elementów.

ralf pisze:...jeżeli się dowiesz, że wszystkie mieszkania wykończone są identycznie! Jak się pomylisz i wejdziesz do sąsiada nawet nie zauważysz :)

Oj zdziwiłbyś się, masz nieaktualny obraz społeczeństwa chińskiego.

Mar G

Postautor: Mar G » 12 lis 2021, 14:26

ktoś przerzucił do WWy wątek - nie przez przypadek pewnie ... dobry tekst o peronie

viewtopic.php?f=28&t=12361

ziomek_szuka

Postautor: ziomek_szuka » 12 lis 2021, 15:55

asander pisze:
ziomek_szuka pisze:Funny situation oglądaliśmy mieszkanie na woli jakieś pół roku temu za ok 800k, nie do końca się nam spodobało (parter i dziwny układ, ale bardzo ładny ogródek) w rozmowie z właścicielem powiedzieliśmy, że raczej za tą cenę nas nie zainteresuje, on powiedział, że ma bardzo dużo chętnych i zobaczy jeszcze co rynek powie na tą bo mu się nie śpieszy, później na ogłoszeniu były 2 podwyżki do 1mln zł. Dzisiaj wpadło mi znowu w oko to ogłoszenie cena... 800k chyba rynek chce powiedzieć, że pora schodzić w dół :P

Z ciekawości jaki to był metraż i ulica?

Dokładnie to ogłoszenie:
otodom.pl/pl/oferta/bezposrednio-4-pokoje-wola-taras-ogrod-nowa-cena-ID4eaes

Karolina Karola

Postautor: Karolina Karola » 12 lis 2021, 18:31

ziomek_szuka pisze:
asander pisze:
ziomek_szuka pisze:Funny situation oglądaliśmy mieszkanie na woli jakieś pół roku temu za ok 800k, nie do końca się nam spodobało (parter i dziwny układ, ale bardzo ładny ogródek) w rozmowie z właścicielem powiedzieliśmy, że raczej za tą cenę nas nie zainteresuje, on powiedział, że ma bardzo dużo chętnych i zobaczy jeszcze co rynek powie na tą bo mu się nie śpieszy, później na ogłoszeniu były 2 podwyżki do 1mln zł. Dzisiaj wpadło mi znowu w oko to ogłoszenie cena... 800k chyba rynek chce powiedzieć, że pora schodzić w dół :P

Dokładnie to ogłoszenie:

O ile to prawda to rynek chce powiedzieć że to stara rudera. Nijak ma się do nowoczesnego apartamentu z 2021r na Krowodrzy z widokiem na Kopiec Kościuszki :P

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 12 lis 2021, 21:48

Sakowich pisze:Twierdzisz, że jesteś sprytny. Ale nikt sprytny nie inwestuje całej posiadanej gotówki w nieruchomości w czasach stagnacji, a nią obraca. Nie ma nic gorszego niż zamrażanie setek tysięcy złotych, które mogłyby pracować.

I pracują. Nie odbierałem edukacji finansowej za komuny, żeby znać tylko lokaty i inwestycyjne kawalerki. :D

ziomek_szuka pisze:
asander pisze:

Dokładnie to ogłoszenie:

No i to jest definicja chciwości. Facet mógł sprzedać na hype'ie, pewnie 700k by wtedy za to dostał. Ale postanowił podnosić do 1 mln i teraz znowu próbuje za 800k. To jest różnica pomiędzy moim majątkiem a takim nieruchomym - mój jest prawdziwy i obliczalny co do grosza. Za to taka nieruchomość jest warta tyle, ile ktoś za nią finalnie da.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

AdamKownacik

Postautor: AdamKownacik » 13 lis 2021, 10:08

anubis pisze:
ziomek_szuka pisze:
asander pisze:

Dokładnie to ogłoszenie:

No i to jest definicja chciwości. Facet mógł sprzedać na hype'ie, pewnie 700k by wtedy za to dostał. Ale postanowił podnosić do 1 mln i teraz znowu próbuje za 800k. To jest różnica pomiędzy moim majątkiem a takim nieruchomym - mój jest prawdziwy i obliczalny co do grosza. Za to taka nieruchomość jest warta tyle, ile ktoś za nią finalnie da.

i dalej jakby chciał to by ją sprzedał za 700 :)

rydler32

Postautor: rydler32 » 13 lis 2021, 11:09

anubis pisze:
I pracują. Nie odbierałem edukacji finansowej za komuny, żeby znać tylko lokaty i inwestycyjne kawalerki. :D

To poczytaj jeszcze o dźwigni finansowej ;)
Mieszkania w kwestiach typowo inwestycyjnych nie warto finansować w 100% z gotówki, a jeśli już to jego wartość można re-kredytować aby nabyć inne czy nieruchomości czy aktywa. Czyli w uproszczeniu : możesz zjeść ciastko i mieć ciastko, bo te same środki przy pomocy kredytu czy umowy deweloperskiej dadzą prawo do własności a ewentualna skredytowana różnica może być dalej reinwestowana w inne środki jak giełda itd.

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 13 lis 2021, 11:16

To działa dopóki trwa handel i rosną ceny. Gorzej jak np. nagle właśnie podnoszą stopy, wprowadzają podatki od pustostanów itd. - wtedy ostatnia inwestycja zjada zysk z poprzednich i wpędza w długi. Nawet na Amber Gold dało się dobrze zarobić, dopóki firma działała i wypłacała środki.

Zresztą na giełdę też możesz wejść zaciągając gdzieś kredyt. Gdybyś tak zrobił w zeszłym roku to dzisiaj mógłbyś spłacić kredyt i być kilkadziesiąt procent do przodu. Jakbyś tak zrobił na krypto to byłbyś kilka razy do przodu. Ale to jest zwykły hazard i coś takiego mnie nie interesuje.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

Mar G

Postautor: Mar G » 13 lis 2021, 11:23

rydler32 pisze:
anubis pisze:

To poczytaj jeszcze o dźwigni finansowej ;)
Mieszkania w kwestiach typowo inwestycyjnych nie warto finansować w 100% z gotówki, a jeśli już to jego wartość można re-kredytować aby nabyć inne czy nieruchomości czy aktywa. Czyli w uproszczeniu : możesz zjeść ciastko i mieć ciastko, bo te same środki przy pomocy kredytu czy umowy deweloperskiej dadzą prawo do własności a ewentualna skredytowana różnica może być dalej reinwestowana w inne środki jak giełda itd.

wiesz, on nie łapie że system płatności 20/80 powoduje, że inwestuje się 20% na starcie - a 80% przy odbiorze - kiedy możesz już zcashować zysk od 100% wartości.
może to zbyt skomplikowane ...

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”