Zacisze Banacha Kraków od Henniger Investment (Mieszkaj "w mieście") - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Ekonomistaiznawca

Re: Zacisze Banacha Kraków od Henniger Investment (Mieszkaj "w mieście") - opinie na forum

Postautor: Ekonomistaiznawca » 02 paź 2021, 9:52

mop pisze:Była cena na umowie. Oczywiście zdawałem sobie sprawę, że do podpisania deweloperskiej może się zmienić, więc nie napalałem się na 100%, ale jednak mocno, bo rozkład pasował jak mało który :( Jakąś podwyżkę pewnie bym zaakceptował, ale nie 18%, bo przy dużym metrażu to jest kupa kasy. Jakiegoś potwornego zainteresowania chyba nie było, bo wtedy i tu na forum myślę byłby większy ruch. Więc jeśli powodem nie jest popyt, a rzeczywiście wzrost wyceny budowy, to tym gorzej, bo przyszłe inwestycje tanie też nie będą.

Też sobie pomyślałem o tym 3xS jak usłyszałem o zmianie cen..

Jesi cena byla na umowie rezerwacyjnej to faktycznie .... :!:

inwestorzzagranicy

Re: Zacisze Banacha Kraków od Henniger Investment (Mieszkaj "w mieście") - opinie na forum

Postautor: inwestorzzagranicy » 02 paź 2021, 10:19

Koszty budowy realnie wzrosly r/r o jakies 10procent.
Wez pod uwage, ze koszt budowy to jakies 50procent ceny koncowej.

Jak sprzedawali za 9, to koszt budowy mogli miec nawet i 4500. Wiec powinni podniesc o jakies 500zl.
Podnosza wiecej bo widza ten szal zakupowy w ludziach. Jak to okreslil ktos z panstwowych rynek jest obecnie goracy jak ogien czerwony jak cegla czy cos takiego...
Deweloperow bym nie winil.
Ale zerwanie umowy troche chamsko, ale wg prawa faktucznie moga.
Serio radze, zaczekaj, kupisz taniej, ceny rosna juz prawie 10 lat a ostatnio mega przyspieszyly, kto wie co to oznacza wie na jakim etapie cyklu w mieszkaniowce sie znajdujemy ;)

yorgKing

Postautor: yorgKing » 02 paź 2021, 11:51

mop pisze:Była cena na umowie. Oczywiście zdawałem sobie sprawę, że do podpisania deweloperskiej może się zmienić, więc nie napalałem się na 100%, ale jednak mocno, bo rozkład pasował jak mało który :( Jakąś podwyżkę pewnie bym zaakceptował, ale nie 18%, bo przy dużym metrażu to jest kupa kasy. Jakiegoś potwornego zainteresowania chyba nie było, bo wtedy i tu na forum myślę byłby większy ruch. Więc jeśli powodem nie jest popyt, a rzeczywiście wzrost wyceny budowy, to tym gorzej, bo przyszłe inwestycje tanie też nie będą.

Też sobie pomyślałem o tym 3xS jak usłyszałem o zmianie cen..

Nieprzyjemna sytuacja i współczuję. Z doświadczenia znam deweloperów, którzy honorują cenę z rezerwacji, mimo podniesienia cen budowy (i też budują na Banacha). Do niedawna takie przypadki opisywane były w gazetach i oby to nie spowszedniało.
Myślę też, że taki wzrost cen to z jednej strony chęć zdyskontowania rosnących cen materiałów, usług, energii oraz rosnącego potencjału okolicy. Mam też nadzieję, że nie dojdzie w Krk do sytuacji, gdzie mieszkania sprzedane zbyt tanio 'nie zbudują się'.
Nie też co mierzyć zainteresowania inwestycją ruchem tutaj na forum, bo forum to wybiórczy folklor, zwłaszcza ostatnio. Sąsiednie rosnące budowy są wyprzedane na poziomie 70,80%.

mop

Postautor: mop » 02 paź 2021, 14:35

Nie no, sento nie ma nawet 50% z tych etapów oddawanych w 2023

zyneon

Postautor: zyneon » 02 paź 2021, 15:06

mop pisze:Na forum inwestycja się nie przyjęła, ale mimo to ceny do góry. Zerwana rezerwacja za 9300 wzrost na 11000 i to za 4 pok :o

Można wiedzieć kiedy ruszyły rezerwacje w tej inwestycji, kiedy Ty rezerwowałeś i kiedy podnieśli cenę?

mop

Postautor: mop » 02 paź 2021, 15:45

zyneon pisze:
mop pisze:Na forum inwestycja się nie przyjęła, ale mimo to ceny do góry. Zerwana rezerwacja za 9300 wzrost na 11000 i to za 4 pok :o

Można wiedzieć kiedy ruszyły rezerwacje w tej inwestycji, kiedy Ty rezerwowałeś i kiedy podnieśli cenę?

22.09, 22.09 i 30.09

susters

Postautor: susters » 19 paź 2021, 11:24

A wiecie może czy rozpoczęła się już budowa?

Bartbart

Postautor: Bartbart » 14 mar 2022, 9:04

Witajcie,

Jak widać, dobre pół roku bez posta.
Rozważam zakup mieszkania w tej inwestycji. Odnosząc się do poprzedniej wiadomości- budowa ruszyła. Wg. internetu, oddanie ma nastąpić najpóźniej w IV kwartale 23 roku, aczkolwiek rozmawiałem z Panią z biura i jest ono przewidywane na II kwartał 23. W dalszym ciągu niewielka liczba mieszkań jest sprzedana i mam obawy ( może bezzasadne) że prędzej czy później budowa może stanąć z oczywistych względów. Jakie jest Wasze zdanie?
Czy ktoś już kupił tam mieszkanie? Jakie odczucia? Podzielcie się opiniami.

Ogólnie uważam, że z racji podciągniętej nitki tramwajowej, która prędzej czy później powstanie, lokalizacja nie jest taka tragiczna. Powiedziałbym, że nawet niezła, szczególnie że do przystanku jest naprawdę blisko.

Majhrowski

Postautor: Majhrowski » 18 mar 2022, 22:04

Takie oświadczenie wstawiło MwM na swojego facebooka 16.03 rano. Niedługo potem post zniknął. Wygląda to dość tajemniczo. Czy ktoś wie coś więcej na ten temat?

[img:.]https://i.postimg.cc/j5ByD0yc/7724-Majhrowski-FB-IMG-1647416308064.jpg[/img:.]

Bartbart

Postautor: Bartbart » 19 mar 2022, 18:07

Kontaktowałem się z deweloperem, tuż przed wstrzymaniem sprzedaży. Z informacji, których otrzymałem, wynika że sprzedaż zostaje wstrzymana ze względu na rosnące ceny stali/robocizny - co jest rzeczywiście prawdą. Martwi mnie fakt, że niewiele mieszkań zostało sprzedanych.
Inwestycja wygląda bardzo przyzwoicie, nie jest to moloch. Z drugiej strony boje się, że wyrosną z tego jakieś kwiatki - budynek nie zostanie oddany, brak rąk do pracy, co spowoduje opóźnienia, w najgorszym wypadku splajtuje deweloper. Jakie macie opinie?

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”